Hembrännaren

Inspirerad av en tråd på Bukefalos som rekommenderar att man fodrar med vanlig bakjäst vid pälssättning http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=1021431
begav jag mig till en ICA Supermarket på lunchrasten igår.

Affären ligger i lite ”ruffiga kvarter”, ölburkspantarna är många och det står ofta en tiggare i entrén så ni kanske kan ana vad jag tänkte när jag stod med 15 paket jäst i kassan:

”Han (kassören) måste ju bara tro att jag ska hem och bränna lite”.

Jag bara väntade på någon putslustig kommentar (som faktiskt aldrig kom) för vem f..n använder så mycket jäst vid bakning?

Nåväl…huruvida dessa små paket kommer att ge minsta lilla effekt på 600-kilos Archie (man ska ge 1-2 paket om dagen vilket låter väldigt lite….) återstår att se men med tanke på priset (1:50 per paket) så har jag inte ruinerat mig i alla fall.

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. VildeKaja

    Ah, då förmodar jag att det är billigare att köpa vanlig bakjäst än att köpa en säck foderjäst om man räknar på mängden som hästen 'behöver'? Jag läste en artikel skriven av en veterinär/foderexpert att det är den kontinuerliga tillgången till extra protein som finns i jäst som gör att hästarna mår bra av det (inte B-vit som många tycks tro), men det hänger då på att hästen får tillgång till det i princip hela året och inte bara vid pälsfällning och dito sättning.
    Alla sätt är väl bra förutom de dåliga antar jag. 😀

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Jaaaa du…inte vet jag.

    Nu kanske jag tycker mig se världens effekt av bakjästen MEN den (effekten) hade jag kanske fått ändå bara för att pälssättningen hade kommit igång oavsett jäst eller inte och bara av det faktum att jag ”luftar” pälsen mer utan täcke nu osv.

    Nä, det är inte alltid lätt att veta VAD som ger effekt eller OM något ger effekt, det kan vara både inbillning och något helt annat som gett effekten utan att man begripit det.

    Svara
  3. Paula i norr

    Jag har också läst det där, att det är extra PROTEIN hästen behöver vid pälsfällning. Man kan lika gärna öka på sojan eller lucernpelletsen istället för att ge jäst.. Jäst innehåller egentligen inte så extremt mycket B-vitamin som folk tror- ska man komma upp i samma mängd som t ex B-vitaminsirap får man ge 12 kuber jäst per dag hörde jag..

    Jag har gett min fånghäst bakjäst i ett års tid för magens skull, men numera ger jag mag/tarm-balans istället trots att det kostar hutlösa pengar. Blev så less på att sändigt stinka jäst om fingrarna, hi hi :D.

    Svara
  4. Linda

    Med tanke på att jag började ge min häst bakjäst mot magproblem och då såg att hans päls dessutom blev mkt finare så är jag övertygad om att det hjälper :-). Var beredd på mkt bajsande de första dagarna du ger honom jäst ;-). Jag blev ganska förvånad över den ansenliga mängd som kom ur min häst de första dagarna.

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Paula:
    Jag tycker faktiskt att jäst luktar ganska gott :=). Mycket värre om man får vitlökspulver eller Chevinal på fingrarna (när jag fodrar ANDRAS hästar)- det sitter i hur länge som helst och luktar BLÄÄÄ!!!

    Lina:
    Skojar du? Jag rita? Jag KAN inte rita öht, inte ens ett sådant ”alster” som jag publicerat på bloggen (tur att man kan googla fram olika bilder på nätet- jag sökte på ”hembränning”).

    Linda:
    Jag vi får väl se vilken effekt jag (eller rättare sagt Archie) får av jästen.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>