Gratis är godast- om fång, fetma och fördomar!

Fick hem det nya numret av Ridsport igår och kunde åter läsa en artikel om fång (de har blivit väldigt vanliga på senare år).

”Inget nytt under solen” skulle jag väl vilja säga om den artikeln, det är det ”gamla vanliga” om att hästar generellt får för mycket mat och för lite motion och att detta är stora riskfaktorer när det gäller utvecklande av fång om man ska sammanfatta det hela.

Intressant är, tycker jag, att det verkar som att man kan skriva detta på folks näsor hur många gånger som helst; ändå fortsätter fång att sprida sig bland våra ridhästar och är på inga vis på tillbakagång trots så mycket information.

Varför?

Min teori är att det fortfarande handlar om mycket okunskap och fördomar- man tänker ”fång är något som drabbar feta ponnys” och ”det händer inte MIG” (dvs MIN häst).

Så tänkte i alla fall jag tills för något år sedan- hur skulle mitt halvblod i tävlingskondition kunna få fång- han som knappt såg gräs annat än på bild då vi inte hade några gräshagar i förra stallet.

Ni som har följt bloggen ett tag vet ju hur det gick- Archie fick fång 5 år gammal och mitt i vintern- utan att ha tittat på ett grässtrå i flera månader.

Däremot var han överviktig och hade varit lite lös i magen ett tag, fodrats med vått ensilage och 3 kilo havre/ dag- med facit i hand ett inte orimligt scenario för att utveckla fång.

Jag har sedan dess i princip tagit bort kraftfodret och bantat ner hästen och hoppas att dessa åtgärder ska räcka för att fången aldrig ska komma tillbaka.

Eftersom jag numera är väldigt vaksam på fångutlösande faktorer för egen (Archies) del kan jag inte låta bli att studera även andras hästhållning i frågan.

Det jag kan konstatera, precis som artikeln i Ridsport menar, är att det finns en hel del övergödda hästar i vårt land.

Och det i sak tycker jag inte är det värsta utan att ägarna inte gör ETT DUGG för att försöka banta ner dessa fetton!

”Gratis är godast” brukar min bror skämtsamt säga och det är precis vad det handlar om i många fall enligt mina studier.

I de stall där kraftfoder ingår i stallhyran vill många hästägare ”ha valuta för pengarna” och ger därför hästen x antal kilo av detta vare sig det behövs eller inte.

Detta tror jag är den absolut vanligaste anledningen till ”överutfodring”- dvs man får fodret ”gratis” och passar då på.

Skulle man betalat för egenhämtade säckar hos någon foderhandlare skulle man troligen tänkt efter lite mer men nu står fodret så att säga bara där och väntar och man har ju redan betalat för det i stallhyran.

Jag ser hur många promenadhästar/ hästar som tävlar lätta klasser någon gång då och då som äter minst 2 kilo kraftfoder om dagen.

En del rullar fram, andra är hur hetsiga som helst men nog tusan ”måste” de äta kraftfoder enligt ägaren (som i 9 fall av 10 inte har gjort någon som helst foderstatsberäkning).

En annan kategori som överutfodrar är de jag här kallar ”wannabies”- ryttare som rider/ tävlar på mycket låg nivå men som har superkoll på hur ”di stora” ryttarna rider, klär sina hästar och fodrar desamma.

De fattar inte att det är skillnad på att rida svår klass var och varannan helg och att hoppa en 1-metershoppning en gång i månaden och proppar därför hästen full som om den skulle utföra det förstnämnda medan den knappt genomför det sistnämnda.

Jag klagar ibland på att Archie inte är fullt så ”eldig” som jag skulle önska- han är den lugna typen som inte alltid har så mycket energi och elektricitet som man skulle önska på en tävlingsbana och begriper man inte bättre är det nog lätt att tillskriva hans ringa kraftfoderintag skulden för detta.

”Om du gav honom mer havre kanske det blev lite mer fart i honom” misstänker jag att mer än en okunnig har tänkt när vi har diskuterat foder.

Men nu ska ni höra det intressanta: Archie var inte en mikro-milimeter piggare/ hetsigare/ uthålligare- kalla det vad ni vill- när han åt 3-4 kilo havre än nu då han får några deciliter som krubb-skrammel om dagen!!!

Men just myten ”det är havren som gör hästen pigg” är den mest svåravlivade av alla och folk i allmänhet vägrar ofta att acceptera att en häst kan ridas normalt UTAN kraftfoder.

Om man så uppfann ett piller som skulle tillgodose hela hästens behov av energi så är jag helt övertygad om att många skulle vilja ge kraftfoder ÄNDÅ- för det ”vet” man ju att det är havren som är motorbränslet för hästen!

Nåja….var och en får väl även framöver fortsätta att vara salig på sin tro och så får det väl gå som det går med våra hästar.

Hörde från en mycket säker källa att till och med en av vårt lands ledande dressyrstjärnor haft flera fånganfall på sina hästar och det ska ni inte inbilla mig att jag köper som en ”slump” eller ”detta hade kunnat hända vem som helst”.

Jag skulle bra gärna vilja se den ryttarens foderstater och hagscheman innan jag köper ovanstående förklaringar- den saken är klar!

Och om inte ens elitryttare begriper hur man ska sköta hästar för att undvika övergödning, fång och liknande tja…var är vi då på väg egentligen?????????????

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa

    Jag kan bara hålla med dig helt och fullt! Ibland får jag lust att lysa med ficklampa i örat på folk för att kolla om det finns något där när de bantar hästen genom att ta bort hö, men den måste ju ha 3 kg havre för att orka tränas på inte-ens-LB-nivå. Även ”vi har alltid gjort så här” hänger med i mycket.
    Glöm inte att det är SYND om hästar som inte får kraftfoder också, jag kämpade en del med det då LG skulle ha en symbolisk näve havre i krubban, men en av de anställda gav ett halv kilo istället för han VILLE JU HA. No shit?!
    Nä, vi kommer nog inte få se en minskning av antalet fångfall på länge. Dessutom verkar ”lagom hull” för de flesta ha ändrats till vad som egentligen är ”tjock”. Och så släpper man ut den tjocka hästen på bete och stödfodrar dessutom..

    Svara
  2. Kajsa

    Kul att du läst min artikel 🙂 Jag tror precis som du att ett bekymmer är att många tror att energi = fart på hästen, protein = hull när det kommer till utfodring, men riktigt så enkelt är det ju inte… Min tränare som rider svår int dressyr och för närvarande ligger på topp 100-listan i världen ger sin häst 1,5 kg havre per dag, han behöver inte mer. Ett annat bekymmer när det gäller utfodring tror jag är att många tar en uträknad foderstat som ett facit. Det är jättebra att räkna, men man måste ju komma ihåg att det är ett verktyg för att hitta rätt foder och inget annat. Du kanske även lästa artikeln jag hade för en månad sedan om behovsuträkning? Behoven för samma häst skilde sig så mycket som 20% beroende på vilket program som användes. Därtill kommer det som du berör med att många tror att deras hästar jobbar mer än de gör. Och dessutom – hur ser attityden ut till hästens hull bland ”hästfolk”? Kan det vara så att den som har en mager häst anses vara en sämre hästägare än den som har en lönnfet häst?

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Åsa och Kajsa:

    Kul att ni håller med mig fast jag skulle nästan drista mig till att hävda att om man INTE gör det (håller med) så har man inte riktigt koll på läget faktiskt.

    Även jag, liksom många andra, tycker att en häst i NÅGOT överhull ser ”snyggare/trevligare” ut än en mager dito- det är bara att erkänna.

    Så jag kämpar ständigt med att försöka hålla Archie OBJEKTIVT ”lagom”- han VILL ju äta och jag har väldigt svårt att neka mina djur mat- som man känner sig själv känner man andra ha ha.

    Men detta bantande genom att dra ner på stråfodret och ibland även ställa hästen på spån samtidigt som man fortsätter att ge några kilo kraftfoder gör mig förtvivlad.

    Jag kände förr en häst som behandlades just så. REN promenadhäst som reds mycket lätt ca 30 minuter om dagen men nog tusan skulle den äta havre.

    Hästen stod på spån och med minimal högiva (5-6 kilo, detta var ett 165 cm högt halvblod).

    Hästen var KONSTANT hungrig (tro fan det) och högg efter allt och alla som råkade gå förbi boxen med ett halvt höstrå i handen.

    FRUKTANSVÄRT och man vet ju själv hur bra (NOT!!!) man mår när man är hungrig.

    Hästen dog sedermera i kolik och då var den inte speciellt gammal (ca 10 år om jag minns rätt).

    Svara
  4. Therese

    Tänkvärt inlägg! Känner igen mig i det du skriver, har sluppit fång men har ändå gått på en del nitar vad gäller foder. I dagsläget får min häst bara 1 kg kraft om dagen och hon är mer framåt än någonsin! I många fall är det väl så att man lär sig på triel and error-metoden, jag har tur att ha en mycket kunnig hästperson i mitt stall som stöd och hjälp!

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Jotack, jag har ju gjort ett eget mycket dyrköpt misstag som kunde kostat min häst livet så därför vill jag gärna att andra lär sig av MITT misstag i stället för att själv göra samma egna trista erfarenhet.

    Jag anser att det många gånger är bättre att lära av andras misstag hellre än att tvunget behöva göra dom själv :=).

    Svara
  6. saraconnemara

    Jag håller med helt och hållet! Min ena fick fång mitt i vintern runt jul och höll på att dö och hon var varken överviktig eller fick gräs. Hon stod också utan kraftfoder i flera år utan problem tills hon blev skadad och behövde byggas upp helt och hållet efter det. Då hittade jag ett kraftfoder gjort på riskli istället som hjälpte henne att bygga muskler och att orka börja om med ridningen. Havre har jag aldrig saknat.

    Svara
  7. rackemarie

    Nog måste väl det mest naturliga och bästa för hästen vara att bara äta gräs i alla former. Skulle väl egentligen bara vara motiverat med kraftfoder när näringsinnehållet är för dåligt i stråfodret. Skickade efter foderstatsförslag från kraftfoderproducent för några år sedan, men tyckte att 1,5-2 kg kraftfoder om dagen ihop med ett superbra hö med ganska höga protein/energivärden lät mycket till vår lilla häst på knappt 500 kg. Ger nu 7 kg hö+halm och lite ”skrammel i krubban” och har en pigg, godmodig och mätt häst.

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Jag tror som jag redan varit inne på att en stor hjälp för att undvika övervikt och fång hade varit om alla inackorderingsstall tog bort kraftfodret från det som ingår i stallhyran.
    Då hade många snålisars hästar mått bättre för då hade det nog inte varit lika intressant att ge kraftfoder om man skulle betala extra för det.
    Lyssna på detta sjuka exempel:
    i mitt förra stall ingick FEM kilo havre i stallhyran men bara 7 kg ensilage.
    90% av hästarna (varav 90% var promenadhästar) åt havre men endast 1-2 hästägare förutom undertecknad köpte till extra stråfoder. Det säger ALLT om folks snålhet och okunskap anser jag!!!!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>