Ordpolisen i tårar!

Som den trogne bloggläsaren vet har vi flera gånger diskuterat det här med språket, stavning osv på bloggen.

Jag är själv mycket intresserad av det skrivna ordet och anser nog att jag behärskar det svenska språket tämligen väl för att vara avkomma till två invandrare som kom hit i vuxen ålder :=)!

För ett tag sedan hittade jag en blogg som nästan fick mig att gråta och då var det inga glädjetårar som fälldes kan jag lova.

Jag kan bara hoppas att detta barn (en tonåring) medvetet skriver så här på sin blogg och ingen annanstans för detta var i ärlighetens namn ett av de värsta exemplen på hur man kan förstöra det skrivna ordet totalt!

Sedan måste jag säga att jag känner mig tveksam för detta är långt ifrån det enda exemplet på att barn numera inte tycks kunna skriva- jag ser det i hur många ungdomsbloggar som helst!

Kan barn idag inte skriva, stava och uttrycka sig eller driver dom med oss vuxna?

Vad tror ni?

Läs och rys:

Heloww
idao har jag vatt på stranden me xx hadde as ball det kom typ två blattar o börja fråga hur gamla vi va o då sa vi 25 o han bara : oh fan då e det ju typ olagligt att bara prata med er!’
Han va 19¨!!!!!!
o imon ska vi ti stranden igen o det e dom som äger kiosken så dom kommer typ värsta va helt konstiga, iaf vilka ser man i kämpinge imon då ?

9 kommentarer Skriv kommentar

 1. Ullis

  Det är ballt att skriva som man pratar…tycker ungdomarna alltså och denna skribent verkar skriva som hon verbalt uttrycker sig.
  Min tonåring har ett ganska hyfsat talspråk om man jämför med hennes jämnåriga, men likväl inte bra…men så är det ”ungdomsslang” hon talar också, fast mestadels bland sina kompisar.

  Det är fruktansvärt att ”missbruka” svenskan så tycker jag. 🙂 Men sedan så är jag ju ”gammal” också. 😉 Jag fattar inte det häftiga i att inte vilja uttrycka sig VÄL i språk OCH i skrift. Fast det beror på att jag i grund och botten är en person som uppskattar bloggar som kan hantera det svenska språket.

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Ja, kanske är det så enkelt som en generationsfråga?

  Jag, född på stenåldern skulle ALDRIG vilja/ acceptera att mina anställda skrev/ formulerade sig på detta vis oavsett var de jobbade -om det så var i en glasskiosk.

  Visst förstår man texten men ärligt talat- ska man strunta i alla skrivregler bara för det? Nej, jag tycker inte det.

  Och kommer man NÅGONSIN att lära sig att tala och skriva näst intill 100 % korrekt om man i ungdomsåren tillåtits skriva på detta vis- jag tvivlar…..

  Svara
 3. rackemarie

  Oops, känslig fråga. Har själv två tonåringar (flickor) med MVG i svenska, men jag kan själv se att de uttrycker sig olika i olika situationer. Facebook, MSN, blogg, SMS är ”kompissnack” och vardagsspråk och en massa förkortningar som inte vi gamlingar kanske förstår alla gånger (LOL t ex). I andra sammanhang kan de uttrycka sig mycket korrekt. Huvudsaken är att man vet när man ska använda resp. språknivå. Det är först när man inte behärskar flera olika koder som det blir problem. Märker själv att jag i min blogg och i kommentarer blir liite slarvig i mitt eget språkbruk, men det kan också vara lite befriande att få vara språkrebell på fritiden ( är svensklärare). Om man vet reglerna och behärskar dom kan man egentligen göra vad man vill med språket. Hur skulle annars språket kunna förändras, som det faktiskt hela TIDEN GÖR, eller stor, nyskapande poesi kunna skapas?

  För övrigt anser jag att din blogg, Birgitta, är en av de mest välskrivna och jag läser dina inlägg med stor behållning!

  Svara
 4. Åsa

  *GAHHH*
  Huga. När jag gick på universitetet för några år sedan var det flera av de som kom raka vägen från gymnasiet som skrev språkligt förfärligt dåliga uppsatser. Ingen meningsbyggnad, satser och bisatser var okänt för dem och enligt dem själva något som deras svenskalärare ansåg oviktigt?! Resultatet blev svårlästa texter med korta meningar staplade på varandra, utan flyt i texten, där man ofta fick läsa om för att förstå vad de ville ha sagt. Horribelt!

  Svara
 5. Moa

  Känner igen det där bland mina yngre bekanta och även till viss del bland mina klasskompisar (högskola), men de skriver annorlunda när det kommer till ”riktiga” texter. Inte för att de skriver fantastiskt bra då heller, men det är i alla fall i stort sett korrekt svenska. 🙂

  Själv har jag vant mig, även om jag inte själv skulle skriva så – jag kan helt enkelt inte. Jag vet inte hur man gör!

  Svara
 6. Birgittas hästsida

  Rackemarie:

  Tack för det fina berömmet.

  Jag måste ju tillstå att även JAG själv skriver liiiite annorlunda när jag skriver blogginlägg mot hur jag skulle skriva om jag tex skrev ett vanligt brev för hand.

  Jag gör detta helt medvetet.

  Exempelvis skriver jag ofta MED STORA BOKSTÄVER, använder :=), massor av citationstecken osv.

  Ordet liiiite skulle jag nog inte heller skriva annat än ”lite” i vanliga brev.

  Så…även jag är en syndare fast inte tillnärmelsevis på det sätt som många av dagens ungdomar.

  Och som sagt vet jag om det och skriver inte alltid så medan jag är rädd för att ungdomar idag inte kan göra den urskiljningen.

  Svara
 7. Anonymous

  Håller med Rackemarie. ”Det är först när man behärskar tekniken man blir fri”. Det gäller många områden här i livet.

  En fråga från en annan, som också är språkpolis, vet du om Birgitta att :=) står för babian i de flesta sammanhang? Orangutang hävdar en del, men det skrivs oftast :=| Glada gubbar har oftast – eller o som näsa, eller ingen alls som i =) eller :).

  Hälsningar från Taina

  Svara
 8. Anonymous

  Amen to that, Birgitta!!!

  Förfasades senast idag, på lunchen, när jag passerade genom Åhléns och såg en skylt med ”Necesär” GAAAAH!!!

  Jag får utslag och kraftig klåda!!! ;o)

  Jag tycker att man ser detta slarv (får vi väl hoppas att det är???) även i fler och fler tidningar, även i DN och liknande.
  Jag fick en prenumeration på Equipage i julklapp och gillar tidningen, men retar mig något FRUKTANSVÄRT på alla felstavningar i olika texter!!! Det är inte bara i korta stycken om olika nya produkter eller liknande utan även i långa texter såsom reportage och liknande.
  Kan det vara så att alla som skriver i tidningen förlitar sig blint på rättstavningsprogrammets gröna och röda ormar eftersom man har rationaliserat bort den manuella korrekturläsningen??? ;o)

  Om jag kommer ihåg återkommer jag med exempel.

  /Keb

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>