Magra beteshästar- usch så bedrövad jag blir!

Läser i senaste numret av Ridsport att Länsstyrelsen i år fått ovanligt många anmälningar om magra hästar på bete.

”Ökningen av anmälningar om magra hästar har varit över hundra procent om vi jämför med förra året. Samtliga fall vi åkt ut på har varit befogade säger Sofie Norrman på Länsstyrelsen i Stockholms län.

Sofie Norrman tycker att det verkar råda brist på kunskaper bland de som har hand om hästarna……Ofta har fallen gällt äldre hästar som inte klarat sommarens påfrestningar och fallit ur.

Sofie Norrman tror att det i en del av fallen rör sig om hästägare som vet att hästen borde avlivas men som inte kan förmå sig att ta steget.

Vi har haft en tuff vinter och på det följde en tuff sommar. Det har varit väldigt mycket insekter också i länet, det kan vara svårt även för yngre hästar”.

Ja, vad ska man säga efter att ha läst en så bedrövlig artikel och sett ännu bedrövligare bilder som illustrerar den.

Jag kan inte bli annat än ledsen och beklämd.

Personligen tror jag tyvärr att många använder sommarbetena som en slags inte bara tidsmässig utan i lika stor utsträckning ekonomisk livlina.

Man har kanske egentligen inte riktigt varken tiden eller pengarna för att hålla häst(ar) men tycker att man köper sig en tidsfrist genom att ”dumpa” djuret/ djuren på bete där de inte ”behöver” så mycket tillsyn och ”äter gratis”.

Att hästar sedan inte alltid kan lämnas mer eller mindre vind för våg på detta vis är väl artikeln ett tydligt exempel på.

Så klart får man se till att stödfodra om det behövs, har man inte resurser till detta ska man enligt mig inte ha häst, så enkelt är det i min värld.

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa

    Nä, har man en äldre eller svårfödd häst får man räkna med att lägga ned en hel del på foder på sommaren när de går på bete. Jag vet ju! Jag räknar med att fullblodet går ned i vikt på betet trots stödfodring hela säsongen, men då får jag ju se till att han startar på plus sas och det är aldrig en ursäkt att hästen blir mager. I år har de ju fått stå inne på dagarna dessutom pga insekter, hetta och för att han ska fodras flera gånger per dag.
    Hettan tar ordentligt på hästarna också, när de inte är vana, utöver insekterna.
    Bete är ingen avstjälpningsplats där de klarar sig själva, jag har aldrig förstått det där. Visst är det lättare, speciellt med en lättfödd häst, men det är fortfarande daglig tillsyn, pyssel, skydda mot insekter, ev ridning osv…

    DEt är inte lätt, många hästar är för feta, vilket fortfarande är majoriteten av alla hästar i Sverige. Men ingen inspektör rycker ut pga allvarlig fetma? Trots att det i längden ger bra mycket fler och värre skador än att den är mager (till en viss gräns då). Jag har sett hästar med valkar på ryggen (!!!) som knappt kan röra sig på feta sommarbeten, men dessa blir inga fall för djurskyddet. Bara för att vända på steken 😉 (vet ju dina åsikter om det med)

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Du har helt rätt Åsa och jag tycker att du tar upp en viktig och intressant aspekt i din kommentar.

    Är det inte så att det för de flesta är mer eller mindre ”legitimt” att hästen ska/kan/ bör(???) bli just FET på betet- något man inte alls lika ofta/ lätt hade accepterat om hästen stod på stall?

    Jag har också sett hästar som efter 14 dagar på bete haft bukar som om de vore dräktiga, hästar som tagit MÅNADER att banta ner efter bete osv.

    Då kan man ju undra hur nyttigt/ bra det varit med denna form av över-ätning för dessa djur när de fått släpa på så mycket övervikt samt sedan dessutom blivit utsatta för bantning lång tid därefter?

    Nu handlar det i dessa fall (enligt min erfarenhet i alla fall) om hästar som även resten av året inte gör för många knop utan mest promenadrids men ändå?

    Lika illa är det givetvis med de hästar som magrar av så mycket under betet att de tar månader att GÖDA UPP eller de som kommer hem fulla av sår och sparkar för att de fått så mycket stryk av andra hästar.

    Jag har sett alla varianter och därför varit supernoga de gånger jag själv haft häst på bete (Décima) och just eftersom jag varit så petig har jag också fått hem en en häst som det i princip bara varit att lägga sadel på och rida som om inte det 2 månader långa betet existerat.

    Archie har bara gått på ”dagbete” som unghäst (stod inne på natten) och då fick han bara gå med sin kompis för att minimera skaderisken. De hade precis lagom med gräs att äta och blev ju dessutom fodrade på kvällen. Fungerade helt perfekt!

    Svara
  3. Åsa

    jo, en del jag träffat anser att hästen SKA se ut som en övergödd flodhäst efter betet och att man aldrig får känna revbenen på en häst.. ”de måste ju ha något att bygga muskler av” brukar det heta..

    Lättfödda hästar kan också gå på bete, men då får man välja ex ett skogs/naturbete som de föder sig lagom på. Och motionera dem en del om de inte rör sig själva vilket många valacker ffa inte gör. Jag tycker det är ok att de går upp lite på sommaren/hösten, det är rätt naturligt sas, men int ehur mycket som helst. Och aldrig en fet häst ut på bete!

    Jag rider mina hästar över sommaren också, så enda skillnaden är ju att man mockar mindre och de är ute mer, som lösdrift. Ingen skillnad mao, jag ställer hellre av dem på senhösten när det är mörkt och lerigt och jag inte har lust med så mycket än när det är ljust, varmt och skönt *s*

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Instämmer igen. Skulle inte drömma om att ge en vuxen häst en längre vila på sommaren, det är ju då man är ledig och har all tid i världen att rida!
    På vintern när det är kallt och djävligt däremot- DÅ tycker jag att det passar MIG bättre med vila- dessutom är tävlingssäsongen slut då.

    Svara
  5. rackemarie

    Och vår gamle (19 år) arab går inte ens på bete. Växlar mellan två gräsbevuxna rasthagar (modell större), står inne på natten, rids 6 dgr i veckan och får bara hö till natten+lite halm för fibrernas skull. Ändå är han en tunna. Jag tror han suger i sig energi ur luften på ngt sätt. Hans flera storlekar större kompis är INTE fet trots vila.

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Det är precis som med människor:)! Någon sväller av att titta på ett äpple medan någon annan kan äta vispgrädde med matsked utan att gå upp ett gram. Livet är orättvist :)!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>