Festa
Sitta framför nätet
Jag tycker mig se stora skillnader i hur ungdomar ”är” i stallet om jag jämför med när jag själv tillbringade all ledig tid där på högstadiet och i gymnasiet.
Ibland förklaras denna skillnad i diskussioner med att ungdomar idag har ett större UTBUD av nöjen än ”på min tid” (för ca 25 år sedan) och att det därför inte är lika attraktivt att hänga i stallet i ”timmavis”- då fanns inte dvd, mobiler och framför allt internet- men jag tror faktiskt inte att det är hela sanningen.
Att ungdomar inte vill tillbringa lika mycket tid i stallet som när jag var ung köper jag mot bakgrund av ovanstående (internet osv) men varför är de så LATA när de väl är ”på plats”?
Många ungdomar sitter bara av tiden i stallet- de GÖR ingenting!
Jag minns hur det var när jag började rida på ridskolan som knappt 15-åring.
Fick man någon gång frågan om man ville SKRITTA en lektionshäst som var halt så visste lyckan inga gränser och man behövde inte ens fundera innan man accepterade.
Idag vill ungarna knappt RIDA– det skylls på att de inte har tid, inte orkar osv.
Jag blir faktiskt helt chockad!
Även de som har den stora lyckan (fast alla verkar inte uppskatta det eller förstå vilken ynnest det är) att ha en egen häst/ ponny verkar knappt ha lust att rida annat än sporadiskt.
Det sitts och slöas i stallet i en evighet och när det börjar bli dags att åka hem får ungen plötsligt eld i baken och longerar hästen en liten stund eller går ut och leder den runt stallet.
Jag kan inte annat än tro att dessa ungdomar är LATA för hur ska jag annars tolka beteendet?
Jag skulle kunna ge många, många fler exempel på hur JAG anser att slöheten breder ut sig men det är kanske bara något som just jag har fått för mig och inte alls speciellt vanligt?
Är det jag som överdriver, inbillar mig och hittar på eller hur ÄR det egentligen?
Vad säger ni?
”Ungdomar verkar över lag vara latare idag. Hur vanligt är det att man har sommarjobb redan efter nian för att ha råd med häst och tävlingar? Och så är det 80-talisterna som börjar befolka psykavdelningarna, de klarar inte motgångar, det har de inte behövt göra förut. Lite generalisering men vad en kompis lagt märke till som jobbar på psyk.”
”Kan inte mer än hålla med. De är väl inte mindre tåliga än vi var? Lite svett o slit är bra, hur ska de annars kunna uppskatta att de faktiskt kan/får ha en ponny som dyrt betalas av föräldrarna? Jag fick minsann betala tillbehören till min ponny från första början, eller ärva av min syster. Nä, en spark där bak kan de gott behöva, ungdomarna!!”
jag håller också med föregående talare. Märktes tydligt när jag stått uppstallad på ridskolor, när 80 talisterna började komma försvann många av de riktiga hästtjejerna och de som skulle servas blev i majoritet.
MEN, har man aldrig behövt anstränga sig, ta ansvar eller initiativ så blir det ju så. Curlingföräldrar borde få spöstraff 😉
Min svärfar och min fd stallägare har också märkt det tydligt på de praktikanter de får ut från gymnasierna. Ungar som inte tar ansvar, inte går att lita på, ABSOLUT inte tar egna initiativ när de ser något som behöver göras och som är hemma ”sjuka” för minsta lilla. Ett undantag brukar vara ”bonn-ungarna” som för det mesta är vana att ta i själva och få saker gjorda. Antagligen för att deras föräldrar inte har tid att curla, de är vana att jobba och har inte blivit sysselsatt under sin uppväxt utan fått roa sig själva.
När man hör saker som att skolverket kritiserar fritids för att ungarna får hålla på med massa fri lek i stället för ”pedagogisk verksamhet” kanske man inte förundras längre…
Problemet är att det är föräldrarna vi skulle sparka därbak:).
Jag är själv 80-talist och känner inte alls igen mig i dessa generaliseringar. Vi var istallet hela dagar, mockade ryktade och ledde hästar under nybörjarlektionerna. Snarare ska man väl lägga skulden på ”de äldre” som inte uppfostat sina barn till att uppskatta det de får. Visst jag och mina vänner tillhör kanske mera ”bonn-ungarna”, men det är föräldrarnas fel om barnen blir bortskämda.
Ligger väl nåt i det också men själv var jag ganska företagsam i den åldern. Skulle jag ha pengar o köpa saker för till min häst fick jag ordna det själv. Minns att brorsan o jag samlade burkar tex.
Ja, det är nog föräldrarna vi ska sparka där bak. Man gör sina barn en björntjänst när man hjälper sina barn för mycket. Undrar just vad min son kommer säga om mig som mamma när han blivit vuxen. För snäll? För sträng?
Kan nog hålla med om en del, men samtidigt så är dagens unga tuffare än vi var. Många, många tjejer blir utnyttjade i stallen runt om i Sverige. Varför ska barn och ungdomar jobba grattis i stall?
Får de rida kan detta givetvis anses som betalning. Men detta ska vara skäligt.
Dock förstår jag inte föräldrar som köper ponnyar eller andra djur till sina barn utan att samtigt lära dem vad det faktiskt innebär.
Djuren ska aldrig ska aldrig lida för människors lathet.
Alla skribenter verkar rörande överens om att det är föräldrarnas fel om ungarna är lata och jag kan bara instämma- det skrev jag om redan igår.
Många människor gör inte mer än de behöver- så enkelt kan det ibland vara.
Vi får väl hoppas och se om ungarna piggnar på sig med stigande ålder och krav och när curlingföräldern försvinner ut i kulissen.
Tyvärr finns det många dåliga exempel bland VUXNA också så det är inte bara bland ungdomar jag ser slöfockar!
Det där med ”jobba gratis i stallar” tycker jag att man kan diskutera. Att ha häst innebär jobb, massor med jobb. Vill man kan man nog se det som att jag blev ”utnyttjad” när jag var tonåring, jag skötte ett stall med 4-8 hästar, inkl sånt som att ta in hö och halm och sätta staket och red den pensionerade travaren. MEN utan den kunskapen hade det jag nog inte känt mig lika trygg när jag köpte egen häst, både med att jag visste hur mycket jobb det var och att jag faktiskt klarade av att utföra det. En granne hade förresten en shetlandsponny som den sexåriga dottern red. Jag var redan då imponerad av hur hon hanterade det :hästen är min, men du (dottern) får låna henne. För att få låna henne ska du mocka hennes box och sköta om henne.
Rent generellt har jag svårt att tycka att man blir utnyttjad om man mer än gärna gör något.
Minns att vuxna ibland knorrade över att vi barn och ungdomar blev utnyttjade när vi skötte lektionshästarna helt gratis men detta var verkligen något vi VILLE göra och vi slogs nästan om hästarna.