På begäran: ”mitt” stall

En bloggläsare, Katja, efterlyste lite information om stallet där jag har Archie så här kommer den:

Grevie Hästcenter ligger i hålan Grevie som i sin tur ligger strax utanför Staffanstorp mellan Malmö och Lund.

På vår anläggning finns 2 stall, ett med 17 boxar och fullskötsel (kostar 3450:–/ månad) och ett med 7 boxar där man mockar och gör i ordning sitt foder själv (kostar 2100:–/ månad).

I det stora stallet finns spolspilta med varmvatten och lite ”lyxigare” sadelkammare där man har egna skåp medan det endast finns kallvatten i lilla stallet och lite enklare (uppvärmd) sadelkammare.

I det stora stallet ingår också flera olika sorters kraftfodersorter medan man i det lilla stallet ”bara” har tillgång till havre, betfor och ensilage.

Halm ingår i allas stallhyra, vill man strö med spån ingår 2 balar i månaden och därefter betalar man 85:–/ bal.

I bägge stallen ingår utsläpp (ca 08.00) och intag (ca 14.30) i stallhyran. Vill du ha ute hästen mer/ längre går detta bra men då får du sköta intaget själv.

Stalljour har man ungefär var 10-11:e söndag i det stora stallet och ungefär var 7:e söndag i det lilla. Stalljour innebär att man fodrar ca 07.00 och släpper ut hästarna ungefär en timme senare. Intag och lunchfodring sker vid 14.30 och kvällsfodring 19.00.

Det finns både gräs och grushagar, en mycket stor gräsbana, en något mindre grusbana (gissar att den är 20 x 60) samt ett lika stort ridhus som grusbanan.

På anläggningen finns en c-tränare i hoppning, det är en 25-årig tjej som driver densamma tillsammans med sina föräldrar.

En dressyrtränare/ domare (E.E) kommer till anläggningen 1 gång i månaden och förutom det kan man själv ta dit sin tränare om man vill.

Uteridningsmöjligheterna anser JAG är helt ok, mest gräs och grusvägar som räcker gott om man inte är en utpräglad ”skogsmulle” då jag gissar att man önskar mer variation.

Hund kan tas med (även lös om den är snäll), rökning är tillåten utanför stallen och man får ha sin transport parkerad på anläggningen utan extra kostnad. Hjälmtvång vid ridning råder.

Tjänster går bra att köpa till (mockning, fodersättning, täckesbyte, avtagning av lindor osv).

Nu tror jag att jag har berättat det mesta och det bästa av allt:det finns lediga stallplatser just nu så det är bara att höra av sig vid intresse :)!

Så här ser det ut i det stora stallet. Detta stall är relativt nybyggt och har bara några år på nacken.
I boden rakt fram har vi som har hästarna i lilla stallet vår sadelkammare.
Ingång till lilla stallet.
Utsidan på stora stallet.

Så ser det ut i vår sadelkammare.
Archie till vänster och Oscar till höger tittar ut.
Kraftfoder sätts i spannar och stråfoder i IKEA-påsar.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna Levegård

    Det ser jättetrevligt ut. Men lite får lång för mig som bor i Göteborg 🙂 Tycker det är intressant att se hur andra stall gör. Har lite frågor:Gör ni ordning ”Höpåsar” själva och hänger utanför boxarna? Det ser ut så på bilden.
    Hur gör ni med hinkarna? Har ni en foderkammare där man kan förvara egen kraft? De blåa hinköverdragen undrar jag vart du köpt? Jag vet att hööks hade sådana förut men inte sett dem å ett tag. Ingår hö i hyran och hur mkt?
    Kram Anna

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Anna:
     
    Visst är det roligt att se hur andra har det i sina stall. Ungefär som att kolla hemma i folks hus/ lägenheter ha ha.
     
    I fullskötselstallet gör hästägarna bara i ordning kvälls-kraftfodret i respektive hästs spann, hö/ ensilage-påsar packas av personalen och övrigt kraftfoder ges ur en fodervagn.
     
    I det lilla stallet packar vi hästägare vårt stråfoder i IKEA-påsar som sedan läggs i en tom box eller på annan lämplig plats om vi har fullt i stallet.
     
    Vi har en egen foderkammare där vi tar betfor/ havre och där står också våra spannar uppradade (dessa gör vi själva i ordning- 3 stycken/ dag).
     
    Har man eget foder kan man förvara detta i den foderkammaren.
     
    Var hinköverdragen är köpta vet jag ej men det kan säkert Liv (Ris ägare, bloggkollega och trogen läsare) svara på eftersom det är hennes spannar som syns i bild.
     
    Hö/ ensilage ingår i stallhyran men jag är osäker på exakt mängd om jag ska vara ärlig. Jag TROR att det är 12 kilo ensilage som ingår men vågar inte svara på höt som vi har mindre av eftersom det är svårare för oss att lagra. Majoriteten av hästarna äter ensilage.
     
    Stallägarna producerar sitt eget foder förresten.   

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>