Får man motion av att rida?

Nyligen läste jag en tråd på Bukefalos med titeln ”är ryttare generellt lata” där författaren undrar:”Det läggs tid och pengar i oändligheter för att få/hålla hästen i kondition men det är inte många jag känner i hästvärlden som tränar själv. Det flåsas och frustas utav minsta lilla kroppsarbete men förväntas att hästen ska orka jobba långa tuffa pass, vara musklad, välbantad och vid god kondition. Är ryttare på hobbynivå generellt lata eller är det faktiskt så få som har förstått hur mycket mer utav ridningen dom skulle få ut av att själv vara i topptrim?

Hur viktigt tycker ni det är att själv hålla sig i form för ridningen och ni som inte bryr er, varför?”

(http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=1079640)

Jag får ju erkänna att jag i stort instämmer och detta fick mig att fundera över en fråga som man ibland får som ryttare/ hästägare:

”Är ridning att betrakta som motion (läs: är det verkligen jobbigt för ryttaren eller är det hästen som gör jobbet)”.

På denna fråga anser jag att man inte kan svara JA eller NEJ och jag skulle vilja göra en jämförelse med tex att gå/ promenera.

Beroende på både hur snabbt och hur länge man går kan man får utmärkt motion av att promenara liksom det i princip inte behöver generera någon träning alls.

Jag kommer att tänka på en stallarbetare jag kände en gång i tiden som var mycket överviktig när hon började arbeta med hästar.

Eftersom arbetet innebar väldigt mycket fysisk aktivitet vari bland annat ganska långa och många promenader till hagarna ingick förväntade jag mig att se personens kroppshydda minska allt eftersom tiden gick.

Men icke- människan behöll sin rejäla rondör under alla år och i början undrade jag hur detta kunde komma sig tills jag såg hur exempelvis vandringarna till och från hagen såg ut.

Låt mig säga så här; på den tid personen gick till och från hagen hade jag, i MIN takt, lyckats gå samma sträcka minst 3 gånger- så sakta gick det.

Och med ett sådant undertempo med dessutom inlagda pauser för att tända en cigg osv så blev det givetvis inte mycket bevänt med motionen.

Samma sak menar jag att det är med ridning.

Man kan rida i 2 timmar utan att en svettdroppe kan skönjas i armhålan och man kan göra detsamma i 15 minuter och hålla på att ramla av hästen av trötthet.

Hur ansträngande det är att rida kan bero på många olika faktorer, exempelvis:

– ens egen kondition

– hästen man rider på (en mycket pigg ”självgående” häst brukar inte trötta en lika mycket som en sjusovare som ständigt behöver drivas).

– vilken form av ridning som utförs (att rida ut BRUKAR inte vara lika ansträngande som att tex sitta och rida dressyr på bana) osv.

Så ni som undrar om man får motion av att rida får fortsätta att sväva i ovisshet tills ni har provat själv för detta kan som sagt vara så otroligt individuellt att man inte kan ge något entydigt svar- tycker jag i alla fall :).

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. rackemarie

  Håller med om att stallarbete och ridning visst kan vara motion om man gör det till det. Vad sägs om 30 minuters intensivt snöpulsande med snö upp till höfterna när man fixar hagarna, följt av treboxarsmockning, vägande och insläpande av sju tunga hösilagekassar och sedan intensivrykt och en timmes dressyrpass på en INTE självgående häst. Tror att mitt svettiga anlete är bevis nog. Håret droppar det om under hjälmen. Sedan finns det ju dom som bara åker häst…

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Mycket bra exempel på motion om man tar i, framför allt ”snöträningen”- den kan verkligen få musklerna att jobba.

  Själv är jag just nu ute och går en mil- i plogad snö dock 🙂 annars hade jag inte kunnat skriva detta samtidigt ha ha.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>