Fråga till hund/ whippetägare: använder ni hundskor?

Precis som jag för några år sedan förlöjligade alla som hade täcke på sina hundar (får väl skylla på att jag inte visste bättre) så trodde jag aldrig att jag skulle ställa en fråga som den i rubriken.

Men nu gör jag det och anledningarna är två:

Dels ser jag på nätet att det faktiskt finns olika sorters skor som man kan använda till sin hund och då inte bara i ”utspöknings-syfte” och dels så märker jag att Soya, då hon går/ springer i kyla/ snö faktiskt verkar lite besvärad i sina tassar av och till.

Hon kan börja hoppa på 3 ben korta sträckor tex och även om det går över snabbt så är det ju ändå tecken på att hon inte är 100 % tillfreds.

Så vad säger ni och vad är era erfarenheter?

Har ni använt hundskor och har ni i så fall exempel på bra skor som fungerar för långa promenader utan att kasa av, ge skav osv?

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa

    fungerar det inte med ett ordentligt lager vaselin eller liknande fet salva på trampdynorna innan promenaden?
    Kolla in på olika vandrar forum annars kan vara ett tips, många som ger sig ut på riktigt långa vandringar kan behöva skor då hundarna kan slita för hårt på tassarna, kanske kan finnas lite tips!

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Har läst tipset om salva på tassarna och det som avskräcker pedanten är om rester blir kvar när man kommer hem och smetas ut på soffa/ säng (har ju en hund som aldrig ligger direkt på golvet och sällan i sina hundbäddar).
    Fast jag antar att jag oroar mig i onödan- allt försvunner väl i snön?

    Svara
  3. Anonymous

    Har en salva till hunden som heter Fyra Ess (Hund) finns även till hästar. Smetas på och ska hindra snön ifrån att fastna i tassarna och ska även förebygga sprickor. Min hund är inte speciellt förtjust i att få något påsmetat på sig men de gånger som det har använts tycker jag att det fungerat. Finns inget kletigt kvar efter promenaden, ett minus kan vara att om man har klinkers eller liknande golv hemma så kan det bli lite halt för hunden för trampdynerna blir väldigt glatta efter salvan.

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Åsa: jo, jag vet :). Så klart kan jag torka/ tvätta av tassarna-mer att jag vill slippa detta moment med en hund som vill in, in, in när hon väl står vid ytterdörren.
    Och fettfläckar på trägolven vill jag inte ha.

    Svara
  5. Åsa

    är golven helt obehandlade? Våra trägolv (org mitten 1800-tal) får inga fläckar, annat än sånt som går bort när jag städar, men de är lackade för ca 10 år sedan.
    JAg är bara glad för snön, eftersom det innebär att jag slipper torka två otåliga hundar efter varje rastning 🙂
    Hanhundarna fryser aldrig om tassarna, men tiken gör det om hon inte har täcke på sig under promenaden.

    Svara
  6. Trasselkvast

    Jag använde hundskor till min tax när det var under 15 minus ute, för han fick tassfrys direkt annars, och att ta av sig vanten och värma med handen var hundrade meter var inte så kul i längden (alt. bära honom när han tröttnat – han vägde 15 kilo).

    Minns inte var jag köpte dem, men de var inte dyra. Dessa var blå med svart förstärkning i tassen, gjorda i bävernylon, med kardborreband så jag kunde reglera hur hårt de satt.

    Jag upplevde aldrig att de kasade, men å andra sidan gick han bara och sprang inga whippet-varv, plus att hans ben ju var så korta att jag kunde vira kardborren över knät så de satt uppe. Han brydde sig fö inte om dem efter första gången, och fick aldrig tassfrys i dem.

    /Filippa

    Svara
  7. Trasselkvast

    Ska säga också att om hunden ”bara” hoppade på tre ben korta sträckor och i övrigt inte brydde sig så hade jag inte bökat med skor, utan nöjt mig med att värma i handen en kort stund, för det hjälper mkt mer än man kanske tror.

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Just nu så händer det väldigt sällan att Soya hoppar till på 3 ben och det går över på några sekunder så jag kommer inte att ”engagera” mig i sko-frågan så länge det inte är värre än så.

    Däremot hoppas jag att vi inte får temperaturer på kanske – 10 eller ännu kallare för DÅ kan wippetar reagera ganska mycket har jag läst på andra hundägares bloggar och dylikt.

    I Skåne blir det mycket sällan så kallt men det vore ju förargligt om man inte kunde gå ut med hunden OM det blev det.

    Svara
  9. Birgittas hästsida

    Åsa:
    Det är Junckers skeppsgolv vi har och de är inte obehandlade men jag är väl överdrivet försiktig med dom så jäkla dyra som de var att köpa och lägga in :).

    Svara
  10. Anonymous

    Jag tror inte att Hilda skulle gilla att ha skor på tassarna. Jag har sett Hilda och Zahra hoppa på tre tassar kortare stunder. Men det går över ganska fort. Vi har lite kallar här och förra vintern var ganska kall, men då kommer jag inte ihåg att de hoppade på tre ben. Minnet är ju kort men intensivt ibland, så det är möjligt att de gjorde det vid något tillfälle. Men jag har inte funderat över att skaffa skor till mina töser. Zahra skulle nog kunna godkänna det, men min i det närmaste helnudist Hilda (avskyr allt vad kläder heter som matte tvingar på henne ibland) så där tror jag inte att det är att tänka på. Jag hoppas att Hon inte får någon skada så att jag måste ha på henne något.

    Hälsningar
    Görel, Zahra och Hilda

    Svara
  11. Åsa

    Jag tycker det verkar besvärligt/krångligt med såna skor…! Har inte sett dem IRL men det verkar inte spec bekvämt tycker jag?! När jag bodde i norrland där det ofta var KALLT -20-35, så använde jag också salvan som onämns i kommentarerna och jag tycker den var kanon!! Torka tassar kände jag också att man behövde göra – men det gör man ju alltsom oftast ändå..när det är blött/snöigt/skitigt..
    😀

    Svara
  12. Birgittas hästsida

    Görel och Åsa:
    Soya är ju så snäll så hon skulle nog acceptera skor om jag propsade på men det är inget jag kommer att köpa om hon inte verkar mer besvärad än i dagsläget (dvs i princip inte alls).
    Att jag började fundera kring skor är för att jag på bloggar och Facebook läst att flera whippetägare har upplevt att deras hundar (ffa tassarna) verkat så störda av kylan.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>