Halm vs spån- än en gång bekräftas min teori

Jag läste för ett tag sedan att man gjort en studie kring på vilket underlag hästar sov längst; halm eller spån och där halmen vann.

Själv anser jag, och många med mig, att det finns flera andra minst lika viktiga faktorer till varför man föredrar halm framför spån- det kan exempelvis både handla om pris (hos oss kostar en bal spån en förmögenhet) och att hästen kan äta/ sysselsätta sig med halmen vilket den absolut inte kan med spån.

För egen del skulle jag endast i nödfall välja spån framför halm även om jag hade haft fri tillgång på båda (och vem har det???) och anledning är just ”sysselsättningsaspekten” vilken jag har haft möjlighet att studera på nära håll flera gånger.

I exempelvis mitt nuvarande lilla stall hade vi i somras 2 hästar som stod på spån och bredvid varandra dessutom och jag vet inte hur många gånger jag såg dessa valacker stå och försöka bita varandra genom att båda stod med huvudena långt utanför boxarna.

Medan de andra hästarna höll sig inne i sina boxar, pillandes med halmen eller annan mat så stod dessa två alltså bara och retade sig på varandra och troligen också på de andra som hade något att äta.

Den ena hästen brukade dessutom sparka argt i väggen upprepade gånger och den andra såg också långt surare ut än den varit innan den ställdes på spån utan stod på halm.

Efter ett tag ställdes den sparkande hästen på halm och då slutade den både att sparka och att hänga med huvudet utanför boxen så bråken avtog även fast den andra hästen fortfarande glodde ut och såg sur ut.

Sedan en kort tid tillbaka står även denna häst på halm och nu råder fullständigt lugn i stallet och det är en märkbar skillnad.

Alla hästarna står för det mesta med hela kroppen inne i boxen 🙂 och det förekommer inget bokstavligt munhuggande eller väggsparkande.

Jag som nästan alltid morgonfodrar märker också ett förändrat beteende hos dessa hästar vid utfodring; tidigare nästan anföll de maten och var otroligt otåliga medan de nu står lika stilla som de andra och väntar på sin tur.

Själv är jag mycket glad över denna utveckling för även om ingen av hästarna tillhör mig så anser jag ändå att det för alla är bäst om det är lugnt och tyst utan bråk.

Det finns säkert hästar som står hur stilla och fint som helst på spån eller andra underlag som inte går att stoppa i munnen (torv tex) men själv skulle jag som sagt inte byta ut halmen, framför allt inte om jag hade en häst som

a) är ung

b) inte rids så hårt

c) inte tillbringar minst halva dygnet i hage

Dessa hästar är enligt min erfarenhet mer benägna att bli rastlösa och finns det då inget att käka- ja då hittar hästen på annat som är mindre trevligt att roa sig med.

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda

    Där jag har min häst uppstallad så måste vi ha spån pga att halmen är så skrymmande på gödselstacken. Jag har då en spånbädd som innebär att underlaget är ca 20 cm tjockt och är fast. Dvs det blir ju packat av urinen + hästens tyngd. För att min häst ska hålla igång magen och hålla sig sysselsatt så får han ca 1-2 kg halm varje dag. Och visst är det dyrare än halm men jag ser ändå en del fördelar med spånen. Det är framför allt fräschare i stallet. Och när man har en fungerande bädd så är det lättmockat. Jag tar bort högarna varje dag (givetvis ;-)) och blött spån tar jag ca 1 gång per vecka. Då är den blöta spånen så packad så det är lätt att bara lyfta bort stora ”kakor”. Det går åt ca 1 spånbal per vecka. Det innebär en kostnad på ca 300 kr per månad. Inte så hiskeligt dyrt tycker jag inte.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Linda:

    Rätt skött och med tillräcklig mängd strö är en spånbädd säkert hur bra som helst men min ca 30-åriga erfarenhet är att en absolut majoritet av de hästägare jag har sett ha sina hästar på spån är på tok för snåla med spånet.

    Där är det inte tal om några 20-centimeters bäddar utan för det mesta boxar där spånet inte ens TÄCKER hela golvytan (något som alltid retat gallfeber på mig btw). Tro f..n att sovtiden är mycket kortare för dessa hästar än de som står på halm- vem vill ligga direkt på ett betonggolv?

    Och med ett spånpris på ca 80-85 kronor / bal så förstår jag att man tycker att det är dyrt att fylla upp boxen rejält men då är det bättre att använda något billigare strö i stället tycker jag.

    Själv har jag ju en uttalad strö-mani och strödde med minst 3 balar spån i veckan när min förra häst Décima stod på spån i ett försök av avvärja fortsatta kolikanfall (hjälpte ej visade det sig- men det var ett tips jag fick och som desperat provar man ju allt….).

    Du kan ju räkna vad MINST 12- säkert 15 balar spån hade kostat mig i månaden: över 1000 kronor!

    Har man en häst som inte river runt i spånet och är renlig i övrigt behöver man givetvis inte strö in dessa mängder men så var det inte i mitt fall och dessutom var vår hagtillgång på den tiden begränsad till på sin höjd 5-6 timmar/ dag, oftast inte ens det= mer kiss och bajs i boxen.

    Att det är brist på halm pga skördar som slagit fel och/ eller att man inte har plats att lagra halm skulle vara det enda för mig acceptabla skälet till att använda spån.

    Annars mockar jag som jag alltid gjort; 2 gånger om dagen och då blir det varken lukt, särskilt grisigt i boxen eller stor halmåtgång.

    Svara
  3. Linda

    Ja, det gick åt många spånbalar i början. 5 stycken bara för att strö upp boxen. Sen ca 2 per vecka den första månaden.
    Jag har också alltid föredragit halm som strömedel, men fördelarna är så många i stallet där jag är så då är det bara att ”gilla läget” angående spånet :-).

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Linda:
     
    Om allt annat uppvägde nackdelen med spån så kanske jag också hade bitit ihop- i alla fall om möjlighet fanns (som du också har) att lägga in lite halm som sysselsättning. Det är ju mest det jag vill åt med halmen bortsett från kostnaden då men man kan som du påpekar inte få allt.

    Svara
  5. Åsa

    Jag är uppvuxen med hästar (kallblod och islänningar) och vi hade ALLTID spån…och nu när jag tänker på det var det aldrig någon tvekan eller ens fundering om vad man skulle välja..?! Kommer i håg att jag blev jätte ställd och fundersam när jag flyttade till skåne och hade med mig en islänning, när jag upptäckte att i det stallet stod de på halm…Jag var helt förvirrad..klarade knappt av att mocka 😉 Vi hade också tjocka fina spånbäddar och lugna och trevliga hästar ( vi hade 8 hästar i vårt stall) i vårt lilla ”personliga” stall..

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Intressant Åsa!
    Vet ju att du är norrlänning och funderar på om det är vanligare med spån än halm där?
    Vissa saker som är vanligt/ ovanlig i andra delar av landet kanske man inte själv tänker på.
    Minns att jag naivt frågade en annan norrlänning om varför de inte eldade med björkved som är så vanligt i Skåne.
    Tydligen växer inte björk i Norrland vilket jag inte hade en aning om :).

    Svara
  7. Åsa

    Har faktiskt inte tänkt på det innan…men nu när jag gör det så fanns det aldrig något alternativ..vet att vi diskuterade halm med min käre farfar som ”ALLTID” haft sina kallblodstravare och som introducerade pappa som introducerade mig i hästvärlden, lärde oss att halm det blir hästarna uppsvällda och får ”ont i magen” förr eller senare av..INGA av mina hästvänner i norr hade någonsin kunnat tänka tanken att ha häst på halm…
    Faktiskt mkt intressant frågeställning- hoppas du har fler läsare från norr som också kan komma med sin syn på detta…jag vill också veta!

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Hi hi… Jag var tvungen att skicka ett SMS till en jämnårig vän som haft häst i ”tusen år” i Nordpolen, förlåt Norrland.

    På min fråga: är det vanligare med spån än halm i Norrland svarade hon: ”Jajamen! Det finns fler träd än sädesfält. ;-)”.

    Svara
  9. Anonymous

    Hoho, du minns nog lite fel om det där med björken!!!
    BJÖRK finns det VÄLDIGT gott om, men det var väl BOKved du blivit rekommenderad att köpa istället? 😉

    /Petimeter-Keb

    Svara
  10. Lovisa

    Läste just detta inlägg. I vårt stall står alla hästar på torv och det är väldigt lugnt och harmoniskt, dock ej vid mat… Min häst är ung och rids ännu inte så mycket, så jag måste erkänna att jag fick mig en tankeställare…
    Mvh
    Lovisa

    Svara
  11. Birgitta

    Ja, jag skulle ju aldrig, som en fd inackordering ställa min häst på spån ENBART för att ”det ser finare ut”.
    Sådana resonemang gör mig mörkrädd (halmen var dessutom gratis, spånet kostade multum).

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>