Hur pallrar du dig upp?

Läste i senaste numret av Ridsport Special att Varbergs ridskola har en ”pallregel”- där använder alla, såväl barn som vuxna ryttare, pall när de sitter upp vilket man på denna ridskola tror har bidragit till friskare hästar.

Jag är benägen att instämma- givetvis måste det fresta på när så många olika ryttare, varav vissa ovana och några kanske också överviktiga, ska klänga upp på hästarna ”för egen maskin”.

För egen del har jag använt mig av pallregeln i en herrans massa år och detta efter att ha läst en sjukgymnasts åsikter i frågan.

Denna menade att man skonar både sadel/stigläder, hästen och sig själv genom att sitta upp från något pall-liknande föremål (om man inte skulle ha tillgång till just en pall) och detta gjorde så djupt intryck på mig att jag allt sedan dess vågar påstå att jag på sin höjd sitter upp på ”traditionellt” vis kanske 1 gång av hundra.

Annars är det pall i ridhuset, pall på gårdsplanen, pall hos Ebba och lastluckan på mitt släp på tävling som gäller :).

Hur sitter du upp? Tycker du det är pinsamt att använda pall (som om du inte är tillräckligt smidig för att sitta upp så som man blivit lärd) eller är det helt självklart för dig med något att stå på?

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. annakarlegard

    En gång i tidernas begynnelse var jag så smidig att jag kunde göra en ”indian swing” upp på min 165 höga häst…men som sagt..det var länge sedan. Numera använder jag alltid pall,stol,lastluckan,sten,stubbe,sockerbit,bänk..etc :-)) Men kniper det kan jag ta mig upp på traditionellet vis också.:-)

    Svara
  2. Anki

    Har pallrat mig upp i många år,efter att i min ungdom fick problem med vänsterhöft,hade ifs en häst som mätte 1.69 och jag är inte stor(hög)JAG kommer idag INTE upp utan pall!Inte ens på min Gråa som bara mäter 1.50.
    //Anki

    Svara
  3. Åsa

    alltid pall. Med kass rygg är jag inte det smidigaste och får ont i ryggen om jag försöker sitta upp från marken. ATt jag är taxbent typ på 160 cm gör det inte lättare.
    Islandshästar sitter jag upp på från marken, men de är ju å andra sidan i samma höjd som mina med pall 🙂

    Pall, sten, snödriva, låga, större grästuva whatever. Vänster stigläder töjs inte på samma sätt heller.

    Svara
  4. Trasselkvast

    Pall är självklart, för hästens skull. Finns ingen pall tar jag vad jag har, oftast från släpet då, eller så blir jag uppkastad. Till och med när jag sitter upp på ponnyn och då bara kan lägga över benet från pallen.

    Fast jag kan fortfarande hoppa upp från backen utan stigläder om jag vill, minne från galopptiden. Dock inte särskilt elegant längre.

    /Filippa

    Svara
  5. rackemarie

    Häst 170 cm + ryttare 160 cm = PALL

    I vårt gamla stall fanns ingen pall i ridhuset. Då fick jag länga lädret till sista hål för att kunna krångla mig upp. Nu har vi pall i ridhuset, utanför stallet, vid ridbanan. Alla, ung som äldre, sitter upp från pall. Några växlar också sida, dock inte jag. Min gamla donna skulle nog tycka det var konstigt med uppsittning från högra sidan. Hon kan bli väldigt upprörd om man hittar på konstigheter.

    Svara
  6. Moa

    Alltid pall, stubbe, sten, staket eller hjulhuset på ett släp, vad som finns att tillgå. När jag hade egen häst varierade jag sida också, satt ibland upp från vänster och ibland från höger. Okända hästar gör jag inte gärna det på, en del tycker det är jätteläskigt med uppsittning från höger. :p

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Roligt att läsa om er uppfinningsrikedom- det finns tydligen många olika sorters ”pallar”.

    Självklart anser jag att man ska kunna sitta upp utan hjälpmedel om man absolut måste- annars blir det svårt om man av någon anledning måste hoppa av vid en uteritt och sedan inte hittar något att sitta upp med hjälpa av- men jag anser som sagt inte alls att man är ”klen” för att man använder pall utan att man tvärtom är smart.

    Svara
  8. Emma

    Hej!

    Ser att det var ett tag sen den här diskussionen pågick, men testar att skriva ett inlägg 🙂 Jag har googlat lite på hur man ska sitta upp på hästen och det finns ju olika åsikter om vad som är rätt och fel. Jag har ett stort problem, för jag får inte till det där avstampet på något bra sätt när jag ska upp, det blir mer att jag häver mig upp och det är ju såklart inte bra. Jag red islänningar länge och har ridit storhäst ett tag och nu börjat med storhäst igen. Tycker det är så pinsamt när jag ser så otroligt osmidig ut…jag blir nervös inför varje gång vi ska sitta upp för jag är rädd att se dum ut. De flesta andra slänger sig upp hur smidigt som helst, och jag förstår inte att det ska vara så svårt 🙁 Tror det är mest att jag bara inte får till rätt teknik, jag är ingen fjäder men inte överviktig heller…Tips, någon?

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>