En bra hästprodukt vintertid?

Såg en för mig ny form av snösulor på nätet härom dagen:
http://www.polarpad.se

Dessa ska man tydligen själv kunna sätta på och ta av och det verkar ju himla fiffigt om det fungerar.

För det är delvis anledningen till att jag aldrig har satt snösulor på mina hästar- min hovslagare anser att man lättare får tappskor med sulor och eftersom det hittills under mitt 44 åriga liv varit ytterst få vintrar som innehållit mer än marginellt med snö så har jag avstått eftersom jag inte ansett att nyttan/ behovet övervägt risken med tappskor.

Jag förstår ju att man i tex Norrland där man kan ha snö i flera månader använder snösulor men i Skåne är det oftast så att vi har snö någon/ några dagar och sedan är det barmark och isgata som gäller i stället tills det kanske kommer en ny omgång snö som stannar under lika kort tid.

Förra vintern var ett mycket stort undantag på den fronten men vi har också haft vintrar där man i princip inte skymtat en snöflinga under hela årstiden.

Om man själv kunde plocka av och på sulorna skulle det vara en stor fördel som jag ser det; då kunde man ju bara använda dom vid behov och således också skona hovarna eftersom det är allmänt känt att det inte är bra att slentrianmässigt stänga in hoven på detta vis (stod om det i senaste numret av Ridsport tex).

Är det någon som har provat dessa sulor och har någon åsikt?

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Jag är också lite nyfiken på att testa dem, men har inte gjort ännu. Fast med ”snösulor” stänger du inte in hoven – det är en gummilist som följer skons insida.

    Svara
  2. AnnH

    Värdelösa var de för några år sen i alla fall. Efter bara några användningar gick själva fästet – metalldelen – som man skrivar fast i brodden sönder. Och då är sulan oandvändbar, alternativt väck, för man tappar den.

    Svara
  3. Linda

    Ja, fast hela sulor är ju inte till för att skydda mot snöklampar. Även om de självklart gör det också. Men jag vet ingen som sätter på hela sulor som ”snösulor”.

    Svara
  4. Hästis

    Nackdelen med dessa är att det krävs broddar i framkant vilket jag personligen inte vill ha på min häst.

    Svara
  5. AnnH

    Jag har inte hovgrips (stavas det hoofgrips kanske?) på mina hästar som snösula. Vissa hästar – och jag har själv haft någon, blir lite sulömma av den där »rullen«. Fast jag vet att det finns mjukare och hårdare. Det blir alltså ett lite kraftigare sultryck där. Min hovslagare använder hellre en slags buffertsula vilket jag tycker funkar super. Det är en hel sula med en »bula« mitt under som sviktar och trycker undan snön. Jag tror denna sula egentligen är en sula som är till för att aktivera strålen, men den funkar alltså utmärkt även om snösula. Den är i ett stabilare material än den klassiska snösulan och jag tycker att det blir lite mindre tappskor av den, kanske rör sig sömmen lite mindre. Det blir en eller två skoperioder som den får sitta på. Har aldrig märkt någon försämring av hoven pga denna hela sula. Fast jag har haft hästar med bra fötter.

    Svara
  6. Prick

    Jag har använt polarpads men enbart under ridning, dvs jag har skruvat i och ur dem. Rätt så meckigt och lite svårt att pricka in brodden rätt men det går ju.

    Med den typen av användning fungerar det utmärkt, dvs håller länge.

    Är annars ett fan av vanliga snösulor som sitter på jämt men är man orolig för tappskor tror jag man sover lugnare med polarpads.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>