Dagens (cykel)fråga

På ”förekommen anledning” som det så vackert heter måste jag idag fråga mig:

Är (vissa) cyklister helt dumma i huvudet?

Ja, ursäkta de hårda orden men jag kan inte låta bli att ställa mig denna fråga efter att ha bevittnat diverse incidenter under morgontimmarna idag.

Det hade i Malmö med omnejd snöat väldigt mycket under natten och jag har nog i år aldrig tidigare varit så rädd för att inte lyckas ta mig in till jobbet- så mycket snö låg det på vägarna och själva bilen var övertäckt av minst 30 centimeter snö när jag vaknade. Jag fick sopa hela bilen med en stor sopborste som vi brukar sopa i trädgården med.

Väl i Malmö kunde jag konstatera att många troligen inte skulle lyckas få ut sina parkerade bilar bakom de enorma vallar som bildats/ fösts ihop både här och där och jag såg flera bilister stå och kämpa förtvivlat med både spadar och borstar.

De som haft bilen i garage eller mirakulöst lyckats få loss densamma från gatuparkeringen slirade runt i snömassorna och hade man väl fått fart på bilen så gällde det att försöka hålla en jämn fart- stannade man till riskerade man att bli just stående.

Och vad tror ni jag såg i detta kaos-artade tillstånd på gatorna?

Jo, givetvis (och som vanligt måste jag säga) CYKLISTER som försökte att CYKLA i dessa snömassor- ett mission impossible givetvis och bara en enda enorm olycksrisk då de möter bilar som alltså inte alls har samma bromsförmåga som när det är sommar och sol, typ.

Fattar inte dessa IDIOTER att om en bil och en cykel krockar så lär det inte vara cyklisten som kommer lindrigast undan?

Varför ska dessa omdömeslösa typer utsätta ANDRA för risken att köra ihjäl dom och sedan behöva leva med detta resten av livet?

Jag vet att vissa sätter någon form av helkorkad ÄRA i att ”cykla året runt och i alla väder” men FATTA: vi andra vill inte möta er på vägen!!!!

Vad man gör mot SIG SJÄLV (rider utan hjälm, promenerar i knädjupsnö i skogen, joggar på anlagda slingor i snöstorm- been there, done that) det skiter jag faktiskt i men när andra utsätter MIG för risken att köra ihjäl dom- då blir jag vansinnig- precis som med de jäkla ”mörker-gångarna”, dvs de som springer runt i beckmörker utan reflex. Men dom har jag ju redan ondgjort mig över så idag tyckte jag att det var cyklisternas tur.

Och nej cyklister- det går INTE fortare att cykla än att GÅ när det är sådant här snöväder så ni sparar ingen tid utan riskerar bara ert liv!

Precis innan jag tog detta kort drattade den ena av de cyklister som på bilden leder sin cykel på ändan! Kort därefter ser jag en pappa som kommer cyklande med sitt lilla barn sittandes bak på cykeln. Stackars barn om pappan ramlar med cykeln säger jag bara!!!!

Cykeln där den hör hemma i sådant här väder- i cykelstället!

Den här stackaren lär inte köra någonstans idag!

Och inte den här heller….

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa Thorbjörn

    Kan bara hålla med.. Jag vill inte heller vara skyldig till att skada/döda någon i trafiken….

    Svara
  2. Anna Lind

    Ja se skåningar….=)))) Om man skulle sluta cykla bara för att det blir vinter så skulle det ju inte bli mkt gjort…. På bilden är ju cykelbanan dessutom snöröjd tycker jag det ser ut som??? Gäller väl bara att ha rätt utrustad cykel och inte göra nåt dumdristigt. Som bilist måste man ju ändå se till att akta fotgängare mfl som befinner sig på vägbanan. Om man inte klarar det i trafiken bör man nog ställa bilen hemma! Att just cykla på vägbanan tills m bilister i 30 cm oröjd snö m barn på cykeln är förstås dumdristigt. Men inte slutar jag cykla bara för att det är snö på backen! Här i Stockholm cyklas det för fullt kan jag säga!

    Svara
  3. Anonymous

    Typiskt skåning som inte är van vid snö. Dina bilder är helt normala bilder här. Ska vi bosätta oss inomhus 5-6 månader om året eller? Skrattretande. Se lite utanför din egen horisont ibland. Du är så tvärsäker men inse du lever i en liten bubbla. Sen när du ibland blickar utanför så märker du ju att andra kan ha rätt (tänker här direkt på dina syrliga kommentarer om hundar i täcke, sen köpte du dig själv en fryslort och vips lät det annat……)

    Inse det finns folk som både kan köra bil i snö utan att köra på cyklister och cyklister som kan cykla på en plogad cykelbana utan problem…

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Anna:
     
    Det är lätt att bli lite otydlig i korta blogginlägg så jag får väl göra ett förtydligande:
     
    Ja, på just bilden i inlägget så är det en cykelbana som syns och där (om den är röjd) kan jag väl också tycka att det är OK att cykla om man inte är rädd för att halka (det råder just nu saltbrist i Malmö och därför sköts inte halkbekämpning riktigt så som det brukar skötas).   
     
    Men varför man cyklar i mörker (klockan 07.00), på oplogade och av is och packad snö jätteknöliga gator där det kör fullt med bilar och bussar som slirar omkring- ja, det förstår jag fortfarande inte.
     
    Jag tycker som du att man SKA kunna bromsa som bilist oavsett VAD men det är så det ser ut i den IDEALA världen och där lever varken du eller jag.
     
    Precis som jag kan tycka att man BORDE kunna gå var som helst i stan som tjej i kort kjol mitt i natten så kan jag tycka att man borde kunna cykla överallt utan att bli påkörd men återigen- så ser inte den riktiga världen ut- inte för mig i alla fall.
     
    JAG skulle varken våga chansa på att gå i mörker överallt eller att cykla överallt i snökaos- mitt liv är mig för kärt helt enkelt eller så är jag överdrivet räddhågsen?
     
    Så jag menar alltså givetvis INTE att man ska sluta att cykla ”bara för att det blir vinter” (ditt citat) men det är skillnad på vinter och vinter- det tror jag nog att du håller med mig om.    

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Anonym:
     
    Har väl egentligen svarat på det mesta redan i svaret till Anna Lind så jag har inte mycket mer att tillägga till dina kommentarer.
     
    Givetvis anser jag inte att vi ska ”bosätta oss inomhus 5-6 månader om året”- var har du fått det ifrån?
     
    Och angående täcken till hund så hoppas jag att den som har förmågan till NYANSERAD läsning har förstått att jag för det första RALJERAT en hel del kring detta ämne, för det anda fortfarande anser att täcke ska användas SELEKTIVT och vid BEHOV och för det tredje erkänner att i alla fall jag inte är sämre än att jag kan ändra mig (utvecklas/ förändras). Vad är fel med det?  
     

    Svara
  6. Malin

    Klart att det går fortare att cykla i snö än att gå! Skulle jag gå hade det inte hunnits med mycket om dagarna.

    Svara
  7. Fia

    Jag tror att året-runt-cyklisterna ingår i en hemlig sekt…Kan inte vara friskt det där! Vill också passa på att gnälla på fotgängare ”som bara” ska gena lite TVÄRS över gatan i all hast eftersom det är för jobbigt att gå 20 meter extra till ett övergångsställe.

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Malin:
     
    Nej det är inte alls ”klart” att det går fortare att cykla än att gå.
    Om du läser mitt inlägg och kommentarerna till det så förstår du nog att detta inte handlar om ”vanlig vinter med därtill hörande väglag” utan när det har varit snöstorm och när vägarna är fulla av oplogad snö blandad med knölig is under.
    På detta väglag går det inte fortare att cykla än att gå utan tvärtom så hoppar cyklisterna av sina cyklar hela tiden och leder cykeln eller så försöker de att trampa men står mer eller mindre stilla i modd/is/oplogad snö. 

    Svara
  9. Birgittas hästsida

    Fia:
     
    Instämmer! Skulle kunna skriva ett nästan lika aggressivt inlägg om ”kapuschong-dårarna” som om cykel-marodörerna.
     
    I Malmö är det jättevanligt att folk går med uppfällda kapuschonger, fullständigt inneslutna i sin egen värld där de varken ser eller hör och bara kastar sig rakt ut i gatorna utan minsta tanke på att det kan komma ett fordon körande just där, just då! 

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>