Fråga från en läsare om ridstövelsanvändning

Idag fick jag en fråga av en trogen läsare, Prick, och eftersom jag ville svara lite mer uttömmande tyckte jag att det var lika bra att göra ett eget inlägg av både frågan och svaret.
 
Emotser som vanligt gärna ERA reflektioner på inlägget; rider ni alltid med stövlar, rider ni oftast med annat än stövlar, varför, hur resonerar ni osv?
 
Först frågan:
 
En liten reflektion…
Jag förstår att du ogärna rider utan dina ridstövlar men är det för att du inte vill eller inte kan, dvs tycker du att ridningen blir mycket sämre utan stövlarna? Mitt förslag är i så fall att ägna vintern till att rida i fotbeklädnader som är mindre stadiga än stövlarna (men de kan ju vara varmare) och lära kroppen att hålla ordning på sig. Det blir lite av en falsk stadighet om den enbart kommer från stövlarna. 

Och här kommer mitt svar:
 
Jag rider i princip uteslutande i läderridstövlar vid dressyrridning och det finns flera skäl till detta:
 
1. Det rent estetiska- jag tycker helt enkelt att det är snyggast med stövlar, de ”smälter in” bäst med övrig utrustning. Jag får ärligt talat rysningar när jag ser folk rida DRESSYR i tex gymnastikskor, curlingkängor, graningestövlar eller andra FULA skodon :). Sådant kan man  ha när man rider ut tycker esteten.
 
2. Stadgan- jag tycker att man får bäst stadga med stövlar (troligen fås samma effekt med stövelskaft- sådana äger jag inte).
 
3. Ingen klämrisk- de gånger jag ridit i gymnastikskor, ridskor eller dylikt har jag ibland klämt mig lite av stigläderna.
 
4. Minst ”klumpigt”- att sitta och driva, ge fina hjälper osv med tjocka termostövlar på fötterna kan kännas klumpigt.
 
5. Sporrvänligt- det är inte så lätt att sätta på sporrar bra på vilken typ av skor som helst.
 
6. Skavfritt- har sett att en del hästar fått skav av skänklarna (alltså inte av sporren utan på en yta stor som minst en handflata)- detta får man aldrig med läderstövlar enligt mig.
 
7. Det är så man man tävlar: jag tycker i görligaste mån att man ska träna så som man sedan tävlar. Exempelvis tycker jag oftast att det är lättare att rida UTAN än med stigbyglar men jag gör det ytterst sällan ändå. Varför: Jo, jag vill inte vänja mig vid att rida utan stigbyglar och invaggas i en ”falsk enkelhet” eftersom det inte är så man sedan tävlar. 
Visst kan man variera sig ibland; jag rider ju tex på hack då och då trots att man inte får tävla dressyr på denna betsling men det viktigaste är att ”tävlingsutrustningen” fungerar på hemmaplan. Det nyttjar ju inte det minsta om det går perfekt att rida på hack men uselt att rida på träns om man vill TÄVLA DRESSYR och då MÅSTE man träna på tränset och inget annat. 
 
Summa summarum:
 
Jag skulle mycket väl kunna rida i annat än läderridstövlar (och gör det också när jag tex rider ut eller hoppar) men ser inte riktigt poängen eftersom jag anser att man ska rida i det som fungerar BÄST (så länge det är tillåtet, bra för hästen osv).
 
Jag tycker att din kommentar/ fråga Prick är lite som att fråga ”Varför rider du med sadel- den ger en falsk trygghet/ bekvämlighet- du borde kunna rida även barbacka”.
 
Och det är klart att man/ JAG kan rida både barbacka, i termostövlar, i grimma, i mjukisbyxor osv osv men som sagt; jag ser ingen vits med detta då jag eftersträvar att det ska vara så LÄTT (och korrekt)  som möjligt. Ridning är SVÅRT NOG ÄNDÅ- don´t you agree :)?     

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Åsa

  JAg rider aldrig i stövlar, föredrar jodpurs & dito byxor. Enda gången jag kan få skav är vid korta läder och mycket snabb galopp. Ger större frihet åt skänkeln och mer känsla från hästen. Sporrarna sitter bra på jodpursen också, utan att de behöver tas av/på varenda gång.

  Jag ser absolut en fördel med att variera och inte mest köra på ”det man tävlar i/trivs bäst med” eftersom frånvaron av hjälpen från stövlar, sadel etc avslöjar luckor i grundutbildning, balans, kunskap, respons på hjälper, om ryttaren är fast någonstans osv. Utan den variationen ser jag många som fastnar i återvändsgränder eftersom det inte kommer fram vad som blockerar dem.

  Svara
 2. Prick

  Att det är SNYGGARE med stövlar kan jag hålla med om men mitt inlägg kom mer av att du själv konstaterat att dina skänklar kan behöva vara mer stilla. Kanske har du kommit tillrätta med det och i så fall drar jag tillbaka mitt uttalande =).

  Att öva på att hålla skänkeln still är både svårt och tidskrävande. Min tanke var att det nu är vinter och tävlingfritt och möjligt att i lugn och ro ägna sig åt dylikt.

  Och förresten, rider inte du tidigt på mornarna – då är det ju ingen som ser dina fula (?) stövlar/skor!

  Om hästen får stora skav efter skänkeln beror det med stor sannolikhet på att skänkeln inte är still.

  Angående barbackaridning ÄR det faktiskt ett jättebra sätt att öva upp sig balans och känna att man sitter mitt över hästen. Hade du klagat över din dåliga balans hade jag kanske föreslagit några barbackaturer *haha*!

  Svara
 3. Birgittas hästsida

  Åsa och Prick:
   
  I sak säger jag inte emot er- tvärtom.
   
  Därifrån till att jag skulle börja rida barbacka pga eventuellt dålig balans är dock steget långt- jag är för rädd för att ramla av och slå mig helt enkelt :).
   
  Jag brukar hävda att jag TROLIGEN har dålig balans och skulle åka av omedelbart OM jag satt på en häst som ens hoppade till en milimeter åt något håll helt enkelt därför att jag inte BEHÖVT/ HAFT MÖJLIGHET att naturligt träna min balans sedan jag köpte min första egna häst för över 20 år sedan.
   
  ALLA mina hästar har varit supersnälla och aldrig någonsin bockat, brallat eller hoppat åt sidorna okontrollerat så jag vet inte riktigt HUR/ PÅ VAD vad jag skulle ha tränat min balans under alla dessa år- därav att jag FÖRUTSÄTTER att balansen är dålig/ otränad.
   
  Kanske är den inte alls det- det lär väl visa sig OM jag någonsin hamnar i en sådan situation att den skulle behövas rejält- gud förbjude :).
   
  Ska väl kanske tilläga att jag i detta sammanhanget likställer BALANS med ”förmåga att förbli på hästryggen i alla möjliga situationer” men givetvis är balans mycket mer än så- det vet jag 🙂 så den diskussionen behöver vi inte ge oss in på.
   
  Vad gäller stövlarna Prick; så jo….jag rider nästan alltid ensam. Men att rida med STILLA skänklar (mitt problem) kan man träna även MED stövlar och just det momentet (stilla skänklar) tycker jag inte påverkas så mycket av om man rider med läderridstövlar eller andra skodon. Jag red ju i termostövlar en kortare tid vid igångsättningen och märkte ingen skillnad i just det avseendet men däremot kändes det klumpigt med de större stövlarna i stigbyglarna.
   
  Att jag inte sitter stilla med skänklarna tror JAG beror på att jag av en eller flera anledningar fått lite ”sega” hästar. Dels har de kanske
  varit lite sega redan i sig själva (vid inköpet) och sedan så har jag förstärkt detta med felaktig ridning.
   
  När jag har tyckt att det har gått lite väl långsamt så har jag börjat ”smådriva” med benen hela tiden (omedvetet) = hästen blir till slut skänkeldöd= jag driver ännu mer = ond cirkel.
   
  Denna ovana är något jag nu försöker arbeta bort och jag har också insett att jag inte i framtiden kan köpa så godmodiga djur om jag vill tävla dressyr på lite högre nivå.
   
  Det står ju för något om man köper en 3 åring som är sutten på typ 15 gånger och som man efter endast några dagar i sin ägo kan rida ut och galoppera i SAMLAD GALOPP på Jägersros träningsbanor utan att hästen lyfter på ögonbrynet! En sådan häst är helt enkelt FÖR snäll/ loj/ whatever för att passa ihop med MIN personlighet och mina syften- det har jag insett numera och kommer vid nästa hästköp att köpa en mer alert häst OCH tänka på det här med skänklarna redan från början :). 
   
  Men för stunden funkar det bra med bjudningen så förhoppningsvis är jag på rätt väg utan att behöva byta häst!   

  Svara
 4. annakarlegard

  Jag rider antingen med ett par mountain horsestövlar eller ett par cavallostövlar.

  MH-stövlarna är klart bekvämast eftersom de är mjuka och jag tycker att jag har lättare att inverka på hästen med dem. Men eftersom jag använder cavallostövlarna när jag tävlar är det viktigt att jag kan rida lika bra med dem så de används nästan alltid vid ren dressyrträning med jag använder MH-stövlarna när jag rider ut eller hoppar. 🙂

  Det är väl upp till var o en vad man vill ha för skodon när man rider.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>