Veckan som gått

Ännu en vecka med snö, snö och så lite mer snö!

Nu tror jag att till och med de mest hängivna ivrarna instämmer i att det kan vara nog, mycket blir väldigt mycket jobbigare med all denna nederbörd som dessutom är oberäknelig och landar lite hur som helst och var som helst.

Som extrem planerings-älskare är jag föga förtjust i att numera leva i total ovisshet kring många spörsmål:

– Kommer det att gå att köra till/ från jobbet/ stallet

– Kommer jag att kunna rida i ridhuset eller ligger det sådana drivor framför att jag inte får upp porten?

– Går det att köra till Skrylle och väl där: är det tillräckligt plogat för att det ska gå att springa?

– Tänker bilen fortsätta att starta som ett urverk om det blir under 20 minusgrader fler gånger?

– Har hästarna stått utan vatten på natten för att vattnet har frusit?

– Finns det risk att Archie får kolik för att han inte vill dricka tillräckligt av det iskalla vattnet?

Osv….

Ja, dessa frågor har jag alltså grunnat på i veckan och även om det mesta har löst sig aldeles utmärkt så gillar jag inte att behöva fundera i dessa banor.

Vad gäller min vatten/ kolik-oro försöker jag att ge Archie ljummet vatten så fort jag kommer åt men han vill sällan dricka.

Likaså får han mängder med betfor men den blir så kall så den är han inte heller så förtjust i och jag kan inte stå och hälla varmt vatten över den vid alla mål helt enkelt eftersom jag inte är i stallet då (han får betfor vid alla fodringstillfällen).

Ridmässigt går det på det stora hela utmärkt och om inte annat bättre och bättre :).

Fortfarande lyser bristen på bjudning nästan helt med sin frånvaro och det glädjer mig mycket även om detta främst/ mest yttrade sig på träningarna hos Ebba men även på hemmaplan så klart.

Vad gäller just träningarna vill jag vänta med dessa ytterligare, dels för att det än så länge känns ok att träna på för mig själv men framför allt för att det inte GÅR att gräva loss släpet och ge sig ut på de vanskliga vägarna kring stallet just nu.

Hade det gällt ett veterinärbesök så hade jag nog försökt men för en träning….näää- den tiden är förbi när jag riskerade liv och lem utan minsta eftertanke.

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Prick

  Jag gillar fortfarande snön! Härligt ljus och tillräckligt kall för att inte ge några styltor. Lite jobbigt är det förstås med all skottning men plogbilarna jobbar på bra härikring så vägarna är klart farbara.

  Vad gäller vattnet till hästen, kan du inte hänga in en hink? Då är du ju garanterad att det finns vatten om nu vattenkoppen skulle frysa. Hästen kanske heller inte gillar att dricka när vattnet är ljummet, en del föredrar ju kallt vatten. En bekant har en häst som hade termobar men som drack sämre ur denna (där vattnet höll en fisljummen temp) än ur hink (där det emellnåt låg is på ytan). Otacksamma djur =).

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Vi har en sorts vatten”koppar” som är som ”små fyrkantiga platsbaljor” (dålig förklaring kanske) och de rymmer säkert minst 10 liter.
  Visst kan jag ÄVEN hänga in en spann men det känns som att det största problemet är det kalla vattnet.
  Mitt djur dricker hellre ”fisljummet” (har jämfört).
  Är som sagt mer rädd för att Archie inte VILL dricka än att han inte HAR vatten- stallägarna kollar sent på kvällen och jag vid 6 på morgonen.

  Svara
 3. Anonymous

  Du kanske får ställa in en kylbag med tempererat vatten i boxen åt den kräsne herrn då! 😉
  Vi är flera i stallet som har sådana i hagarna och häller i hett vatten och lägger på locket på kvällen.
  På morgonen när stallägaren släpper ut lyfter hon på locket och vattnet är då ”lagom” ljummet, oavsett hur kallt det varit under natten. Inte ens de nätter som vi haft -29 har vattnet varit fruset på morgonen!

  Jag funderar lite på hur kallt ni har i stallet?
  I vårt stall står det 22 hästar som alla är ute från åtta på morgonen till sex – sju på kvällen.
  Trots att vi haft mellan -20 och -29 de senaste två veckorna har vattnet aldrig frusit. Vi har inte på någon värme inne när hästarna är ute heller.
  Vattenledningarna är dock isolerade på vissa ställen, men inte överallt.
  Vi har högt i tak (närmare fyra meter) och bra luft i stallet.

  /Keb

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Jag har faktiskt ingen aning om varken hur kallt vi har i vårt 7-boxars stall (inte så himla kallt känns det som men jag kan ha fel) eller varför rören/ vattnet fryser ibland.

  Ni verkar vara lyckligt lottade hur som helst för det är relativt vanligt att vatten fryser även i andra stall än vårt har jag förstått.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>