Måndag- snöpassage

Idag fick Archie verkligen lyfta rejält på benen- han blev nämligen longerad inspänd i djupsnö.

Han fick en riktigt härlig och gungande trav och jag fick verkligen tänka på att inte hålla på för länge eftersom det såg så flott ut.

Tyvärr är vår utebana inte tillräckligt snötäckt för denna typ av motion (snön lägger sig ju väldigt oberäkneligt) utan jag fick gå ut på ett gräsområde i anslutning till en åker.

Den här typen av longering tror jag är jättebra bortsett från två inte betydelselösa faktorer som jag ser det:

1. Risken att överanstränga hästen om den är otränad och/ eller man longerar för länge.

2. Risken att hästen trampar på något/ slår i något som döljer sig i snön.

Men jag kommer för egen del absolut att fortsätta med snöträningen så länge snön lämpar sig för detta- en utmärkt omväxling och stärkande för hästen.

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna Levegård

    Vi kör samma här- Longering i snön. Men har oxå tänkt på att man inte ska överanstränga nu efter vintervilan. Efter 20 minuter är hästen helt slut.
    Anna

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Jag longerade också i 20 minuter för JAG ”vågade” inte hålla på längre men Archie var fullständigt oberörd så vi gick in i ridhuset och longerade lite till :).

    Svara
  3. Sofia Möllerström

    Gillar att du utnyttjar vad vintern ger istället för att klaga 😉

    Svara
  4. Anonymous

    Som boende på ”Nordpolen” har jag ju alltid sjungit det vita guldets lov träningsmässigt! 😉

    Jag kan rekommendera intervallträning i djupsnön!
    Jag longerar några varv åt bägge hållen och går sedan ut på ”platt och hård” mark några minuter för att mjölksyran ska skakas ur lite och pulsen gå ner och sedan går jag tillbaka in i snön igen.
    Inbillar att skaderisken blir mindre på så sätt också, när de får pusta emellanåt.

    /Keb

    Svara
  5. AnnH

    Jag gör också detta arbete flera dagar i veckan just nu. Det gäller att passa på, fast både förra vintern, och denna som det verkar, blev det ju MÅNADER av snö-träning.

    Jag linar dock inte mer än 5, max 7 minuter per varv. Snön i Stockholm går ovan knäna nu…

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    AnnH:
    Menar du att du linar totalt max 15 minuter per pass, dvs först 5-7 minuter i ena varvet och sedan lika länge i det andra för att därefter avsluta?
    Gör du något annat arbete denna dag?
    Hur ofta longerar du på detta vis?
    Jag minns mycket väl att du skrev om din snölongering förra vintern och det är delvis av dig jag inspirerats.
    Här i mitt nuvarande stall har jag aldrig någonsin sett någon longera i snö, ej heller har jag sett detta under mina mer än 20 år på ridskolan. Jag undrar VARFÖR? Förmodligen för att ”folk” inte tänker på att man kan träna på detta vis.
    Annars är min erfarenhet att hästägare i gemen är ALLTFÖR intresserade av att longera för att slippa rida och mycket väl kan göra detta minst 1 gång i veckan (vet en som satte i system att göra det minst 2-3 gånger i veckan av denna anledning).   
     

    Svara
  7. AnnH

    Ja, jag longerar ju i stort sett ALDRIG annars. Förra vintern hade jag en ytterst intensiv arbetsperiod och lonegrade varannan dag nästan. I år 2-3 dgr per vecka varav vilodagen för dem försvinner. Ja, 5-7 minuter per varv och nej, jag gör oftast inget mer den dagen mer än att de går i hage 10 h. Och även om de ej rör sig jättemycket är hagarna större än dina och lite backiga.

    Nu ska jag hasta iväg och ha den första av dagens 8 lektioner, pust…

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>