På tal om det vi diskuterade på bloggen igår:
http://www.tidningenridsport.se/Article.aspx?m=45207&a=563932
Vet inte om JAG blev så mycket klokare egentligen och det är dessutom säkert så att även hästar reagerar olika.
Sedan är det väl få av oss som jämnt och ständigt kan se till att våra hästar har tillgång till varmt vatten på vintern?
Det var ju intressant, men varför vill man att hästen ska dricka MER vatten på vintern? Det måste väl vara bra om hästen dricker som vanligt? I annat fall tycker jag det måste vara viktigare att dricka mer på sommaren då det är varmt och hästen ev svettas. Kanske man ska erbjuda enbart varmt/ljummet vatten sommartid efter anstränging?
Prick:
Jag funderade över samma sak och den enda anledningen som jag kunde komma på (till att man vill att hästen dricker mer vintertid) skulle vara att en del ryttare kanske rider mindre/ motionerar hästen mindre vintertid= ökad kolikrisk.
I vårt stall har vi tex en hel del mycket små rasthagar och de dagar då dessa varit isiga har jag knappt sett hästarna röra sig ens en meter i timmen. Denna ”icke-motion” tillsammans med att hästägaren kanske låter hästen vila från ridning kan jag mycket väl tänka mig skulle kunna utlösa kolik, framför allt om hästen ”som lök på laxen” druckit dåligt.
Vi hade några kolikfall i stallet förra vintern där i alla fall jag misstänkte att det var denna kombination som utlöste det magonda eftersom hästarna som drabbades därefter inte haft kolik.