Dagens (bil)fråga

Idag är det åter dags att fundera lite över BILISTERNA och frågan till dessa är:

Får man göra och köra som man vill?

Det för Skåne ovanligt myckna snöandet den senaste tiden har fått i alla fall mig att förundras över beteenden hos mina medmänniskor som jag i vanliga fall varit förskonad från.

Härom dagen ondgjorde jag mig över cyklister som försökte forcera snö och is på gatorna samtidigt som de riskerade att bli påkörda av sladdande bilar och jag hade också synpunkter på ”kapuschong-marodörer” som inneslutna i sina huvor är både blinda och döva för allt och bara kliver rakt ut i trafiken.

Nu är turen alltså kommen till bilisterna och om dessa skulle jag kunna skriva mycket…..

Det som dock fascinerat och chockat mig mest med dessa ”vägens riddare” (jo pyttsan….) är att en hel del verkar tro att flera trafikregler som funnits sedan urminnes tider upphör att gälla- i alla fall dom– för att det kommer snö?!?!

Artiklar i tidningar har berättat om, och jag har flera gånger sett det med egna ögon, hur bilförare helt iskallt väljer att parkera där de kommer åt– oavsett om detta är tillåtet eller ej, om de blockerar allt möjligt annat och/ eller riskerar sin egen bil.

Jag har sett flertalet bilar parkerade mitt ute på körbanor, på trottoarer precis utanför husportar, i korsningar osv!

Personligen förstår jag inte hur man, om inte annat, vågar riskera sin egen bil då media går ut med att de med egenskapade parkeringsfickor riskerar både böter och bortforsling av bilen till dryga kostnader.

Men trots detta så är Malmö just nu fyllt av de märkligaste parkeringar man kan se och därav min fråga!

http://www.sydsvenskan.se/bil/article1338139/Svart-for-Raddningstjansten-att-ta-sig-forbi-felparkerare.html

3 kommentarer Skriv kommentar

 1. Åsa

  Människors sanna jag visas tydligare antar jag. Me, myself and I är det som gäller för många, kallas visst individualism. Och att skotta bort en del av en driva för att kunna parkera är ju jobbigt, det ska så klart någon annan sköta.
  Läste en tråd på ett forum där det togs upp om folk har vinterrustat sina bilar med bla spade etc och var några som hånade de som hade välutrustade bilar och glatt förklarade att de minsann kanske hade en isskrapa, eftersom de hade försäkring för bärgning. Hur hjälpt man blir av de om man behöver parkera bakom en driva eller orsakar en kö för att man inte tar sig loss vet jag inte. Men det är väl symptom på samma sjuka. JAg betalar (premie eller skatt) så jag ska inte behöva göra något.

  Svara
 2. Anna-Kajsa

  Fast jag tycker att man ser det även i fall där man INTE behöver skotta – så fort det blir snö verkar det som om man ska parkera med ca 2 m lucka, så parkeringsplatsen bara rymmer hälften så många bilar. Sen kan jag förresten konstatera att ju mindre ort, desto närmre vill folk parkera – om det är mitt på gatan eller inte spelar mindre roll. (Och detta gäller året runt). Jag vet på allvar en liten ort där jag jobbat där färgaffären låg i ena änden av parkeringen och ICA i den andra – och majoriteten flyttade bilen från ena änden till den andra om de skulle till båda affärerna.

  Svara
 3. Åsa

  Känner igen det där också. Och ja, jag erkänner, jag har gjort samma sak, tagit bilen 100 m från ICA till järnaffären.. Men jag brukar inte göra så för det mesta. Det beror nog på att det GÅR att göra så, det är gott om parkeringsplats. Måste man ”slåss” om platserna gör man det inte.

  Annars kan man göra som Jönköpingsborna. Titta på bilderna och finna fem fel… http://www.jnytt.se/nyhet/37376/parkeringskaos-i-city

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>