Dagens (häst)fråga

Idag ställer jag mig frågan om vissa ryttare tror (vet?) att hästar är mer frusna än människor?
 
Anledningen till min fråga är att jag både denna vinter och många andra vid flertalet tillfällen observerat att det finns ryttare som I RIDHUS skrittar omkring med inte ETT täcke utan TVÅ?!?!?!
 
Känner dessa människor till uttrycket ”gå sig varm” undrar jag?
 
Vad/ vilka vetenskapliga rön gör att de tror att hästen måste ha två täcken för att inte frysa?
 
Till och med jag, som är extremt frusen, skulle digna och svettas under tyngden av två täcken, i alla fall om jag var tvungen att röra mig samtidigt.
 
Själv rider jag aldrig med ländtäcke/ skritt-täcke inomhus men kan möjligen skritta med det de första minuterna innan jag börjar arbeta hästen och efter avslutat ridpass- men då ska det vara i alla fall någon minusgrad ute.    
 
Hur resonerar ni kring ridtäcke vid ridhusridning (utomhusridning är något helt annat anser jag)? Är ni ”better safe than sorry” och pälsar på er häst, har ni kanske aldrig täcke eller gör ni något ”mitt emellan”?   

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Gör som du, skrittar möjligtvis fram med täcke om hästen är nyklippt och det är jättekallt. Men har oxå precis som du observerat att vissa ryttare gör så. En av mina f.d. inackorderingar var en sån som övertäckade brutalt, var så himla tråkigt att se på gränsen till djurplågeri i det fallet. Men hon överförde alla sina egna känslor och hävdade att hästen tyckte likadant.

    Jag vet att du är extremt frusen av dig Birgitta men du är så himla bra på att inte överföra detta på din häst, all heder åt dig!

    Svara
  2. Åsa

    Jag är också som du extremt frusen, men gör vad jag kan för att inte lägga dessa känslor på mina djur.. Varken hunden eller hästen 🙂 men när kylan var som värst skakade hunden, utan täcke och hästen (i hagen) med ett för tunt täcke så full med ångest åkte jag och köpte tjocka täcke till båda.. Men när jag rider så har jag bara ländtäcke precis när jag rider fram, när det är kallt vill säga. Jag ser också i vårt stall många som rider med täcke, fleecetäcke vid framridning och under detta ligger ett ländtäcke som får ligga på under hela ridpasset..
    Jag som är ganska ny hästägare tittar och lär av hästägare som är mer erfarna än mig, men det där har jag inte förstått så jag är glad att du skrev om just detta, det bekräftar iallafall vad mitt sunda förnuft säger mig.. :O)

    Svara
  3. Linda

    Jag skrittar fram med ländtäcke och tar snabbt på det igen efter avslutat ridpass. Inte för att hästen fryser utan för att inte kyla ner musklerna. Även när det är några plusgrader så har jag ett tunnare ländtäcke just för att inte kyla ner musklerna i ryggen och på rumpan. Se på vilken idrottsman som helst. Efter utförd prestation så tar de alltid på sig lite kläder. Och det är knappast för att de fryser ;). Men jag håller med dig om att många överdriver sitt täckande. Ser ofta personer som byltat in sina hästar så mycket så man knappt ser hästen under allt :).

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Åsa:
     
    Det är intressant att se att flera av dessa dubbel och trippeltäckade hästar är till synes robusta ponnys vilket gör överanvändningen ännu mer skrattretande för mig.
     
    Och jag brukar tänka:
     
    ”Om man anser att en häst/ ponny behöver dubbla täcken vid skritt i ridhus- vad kommer man då att sätta på hästen när man rider ut i många minusgrader och kanske rejäl blåst?”
     
    Jag är som sagt själv extremt frusen och sitter alltid insvept i en filt i soffan och har oftast också en värmefläkt på vintertid. Men jag förstår ju förnuftsmässigt att detta är ”onormalt” och försöker verkligen att tänka på att inte överbeskydda djuren.
     
    Dessutom så klarar till och med jag att jogga en mil i en tunn jacka (med tjock tröja under) utan att frysa det minsta- även då det varit 4-5 minusgrader. Tvärtom har jag drypt av svett efteråt.
     
    Soya är lika frusen som sin ägare och tittar man på henne så förstår man varför- hon har ingen päls öht under magen och den päls som hon har på övriga kroppen är mycket tunn. Hon skakar också utan täcke när det är kallt och det vill jag givetvis inte utsätta henne för.
     
    Archie är robust och tålig och honom försöker jag att inte pjoska med. Han har förvisso täcke på i både box och hage vintertid men han är också klippt in på bara skinnet. Många av våra hagar är mycket små och inbjuder inte till ”hålla sig varm genom rörelse” och eftersom det dessutom inte finns något att äta ute så vill jag vara försäkrad om att han inte fryser. 
     
    För mig är det alltså stor skillnad på ”i rörelse” och ”stillastående”.    

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Linda:
     
    Ja, ETT täcke tycker jag också att man kan använda om man vill (efter avslutad ritt) , framför allt om man har ansträngt hästen eller om man bara skrittar omkring. Det är ju inte FARLIGT på något vis- men måhända lite överdrivet ibland. Men TVÅ täcke kan jag nog aldrig motivera- om hästen är fullt frisk och ridhuset ett ”normalt” sådant där inte botten är frusen, väggar och tak otäta osv :). Fast knappast ens då :).   

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>