Fler röster om ”stöd”-bandage

Det var ju inte länge sedan vi diskuterade ridlindors eventuellt STÖDJANDE effekt (inte att förväxla med skyddande egenskaper).

Vi var några stycken som inte trodde att lindor kan stödja ett så pass tungt djur som en häst och om man läser senaste numret av Ridsport så ger 2 erkända veterinärer oss rätt.

Både Ingvar Fredricsson (professor i veterinärmedicin) och Charlie Lindberg (bl.a. banveterinär, chefsveterinär hos Agria mm) svarar samstämmigt att ”arbetsbandage är verkningslösa då det gäller att stadga upp benet inifrån”. Det är helt enkelt för stora krafter som verkar- precis det jag angav som skäl när jag i inlägget raljerade om att ett litet tygstycke knappast kunde stadga upp 600 kött:).

Men vi kan för all del fortsätta att linda för att skydda mot strykningar eller framför allt för att det är fiiiint :)! För det är det (tycker jag i alla fall:))!

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Cia

  att ha benskydd och lindor på hästen ser jag som att skyddda den mot yttre våld. Har man otur kan de ju trampa sig eller smälla till sig med sina egna ben…. Eller om man rider ute.. hoppar… få bommar och andra saker som kommer olyckligt mot benen.

  Att linda är jättesnyggt, om man är duktig på det – det är inte jag.

  Det var min syn på saken.

  Är noga med höga benskydd runt om nu speciellt som jag rider små bitar över snö med elak skare på.

  mvh
  CiaA

  ps. Rosea är till salu som hopp eller fälttävlans häst…

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Om jag har lindor/ benskydd är det just för att skydda mot yttre våld (tex när jag longerade i djupsnö och inte såg vad som eventuellt dolde sig därunder), jag kan också ha lindor enbart för att jag vill göra Archie ”fin” (händer inte så ofta dock).
   
  Jag tycker att det är helt OK om folk använder vad tusan de vill eller inte på sina hästar, både vid ridning och i stallet bara de vet VARFÖR, precis som artikeln i senaste Ridsport förespråkar.
   
  Om man TROR något som egentligen inte är förankrat i verkligheten (typ att ett tygstycke kan stödja upp 600 kilo kött) är risken överhängande att man LÄR UT denna missuppfattning/ myt till de som inget vet men vill lära och tror att den de lyssnar på har klart för sig. Och så fortsätter missuppfattningen att leva vidare….

  Svara
 3. Minstral

  Alltid bra att få reda på fakta, då vet jag att det inte stöder ens det lilla jag trodde.

  Men jag hävdar ändå att skarvar inte är bra för senorna, men påvisar vetenskapen att jag har fel så ska jag lägga mig där oxå;)

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Minstral:
  Ha ha, jag gillar din inställning!
  Och du: vi har faktiskt en Ridsport- journalist bland oss här på bloggen (hon kommenterar ibland) så hon kanske kan skriva en artikel eller intervjua sakkunniga i ”skarv-frågan” så att vi kan lösa den teorin också en gång för alla :)!

  Svara
 5. Minstral

  Köpte ridsport idag och läste artikeln, i den lilla rutan med saker som man skulle tänka på enligt veterinärerna stod det att man alltid skulle linda med pad. Så jag har fått svar på att jag tänker rätt i det hänseendet iaf.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>