Nu är det köparens marknad!

Hade en intressant mailväxling nyligen med en bloggläsare som letar häst.

Läsaren påstod tvärsäkert att det nu verkligen är ”köparens marknad” och jag har ingen anledning att betvivla hennes konstaterande.

Så ni som letar häst är bara att gratulera- man behöver inte gå längre än till Blocket/ Bukefalos/ Ridsport för att se vilket enormt utbud av hästar det finns.

Ska man däremot sälja sin häst är ju läget långt mer prekärt- hur kul är det att stå med en osåld häst månad ut och månad in och/ eller tvingas sänka priset mer och mer och långt bortom den lägsta-gräns man från början tänkt sig?

Jag vet faktiskt flera som sitter i denna sits ”as we speak”.

Sedan finns det så klart de som inte får sina hästar sålda på grund av en fullständigt orealistisk prisbild (läs: DRÖM).

Att tro att man kan få 100.000 för en 8-10 år gammal häst som inte har presterat ett skapandes grand på tävlingsbanan tex skulle i alla fall jag bedöma som fullständigt utsiktslöst men vem är jag att döma?

Går det så går det- men JAG hade aldrig gett mig i kast med ett sådant projekt.

Kan ju som en jämförelse berätta att jag för ca 1 år sedan pratade med en person som är van vid att sälja lite dyrare dressyrhästar.

På fråga vad jag skulle kunna begära för Archie blev det tämligen nedslående svaret (det ska erkännas): ca 80.000.

Vi talar här om en otroligt vacker häst i sina bästa år (då 7 år) med 40-talet placeringar och flera segrar i LA på lokala tävlingar- en lätthanterlig häst som man både kan hoppa och rida ut på utan problem osv osv. Ja, ni vet ju själva och det visste även den person som gav mig denna prisuppgift.

Sedan har ju Archie också sina nackdelar (då var det tex bara lite drygt ett år sedan han hade haft sitt fånganfall- ett klart minus vid försäljning) men ungefär så här ser priserna ut i Sverige idag- i alla fall enligt denna säljare och nog i mina ögon också.

Visst kan man ha tur och hitta en köpare som faller som en fura och vill betala lite mer för ens häst (säg 100.000 i just Archies fall) men det ska man nog inte sitta hemma och hoppas på.

Själv har jag lekt med tanken på sälja Archie när han såsade ihop som värst i höstas och ska villigt erkänna att just SVÅRIGHETEN att sälja en häst idag bidrog till att jag inte tog steget.

Man vill ju inte heller ”skänka bort” en häst som man lagt ner mycket arbete på även om just jag nog hade kunnat tänka mig att göra det om jag varit tillräckligt desperat.

Men om man inte har några andra pengar att handla för och vill ha en ny, bra häst så kommer saken i ett annat läge tänker jag.

Så ni som går i hästköps-tankar; kolla verkligen av marknaden, köp inte första bästa häst av rädsla att den annars blir såld och framför allt- var inte rädda för att pruta på de lite dyrare hästarna.

Synd om säljarna ja men den hänsynen hade jag inte tagit som köpare faktiskt!

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. Trasselkvast

  Det dröjer bara någon månad till, sen kommer priset på just den sorts häst som Archie är (dvs en sån som ”alla” vill ha) gå upp lite. För då är det helt plötsligt roligt att ha häst igen.

  Absolut bästa tid att handla häst är i oktober/november. Då är det inte kul längre, stallplatsen behövs osv, men folk har ännu inte ställt av dem.

  Rena rama turen ändå då att jag fick min såld just i den vevan, på bara några veckor?!

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Tror det är svårast att sälja häst december- februari.

  Dels är många uppe i julstök i december och har slösat upp alla pengar på julklappar i januari 🙂 och dels så sätter vädret många gånger käppar i hjulen. Man kanske varken kan eller vill köra i dåligt väder, det kan vara svårt att ta sig till ridhus och ridbanorna är oridbara (liksom kanske hästen som fått stå länge pga ovanstående).

  Svara
 3. Anonymous

  Det där fattar jag faktiskt inte?!

  Som köpare av mina hästar har jag aldrig prutat ok nu är det inte 100.000kr hästar vi pratar om men ändå.

  Har man inte råd att punga ut 100'' för en häst så skulle jag aldrig skambjuda på en häst.

  Som köpare vill jag ha gott rykte och inte vara en strulpelle som bjuder till höger o vänster, leker brevskrivare och håller på?! :/

  Visst kan det hända att det är köparens marknad inte för det, men jag tycker det är lika viktig att vara serös som köpare som säljare därav vett o etikett tycker jag i alla fall ;0)

  Svara
 4. Birgittas hästsida

   
  Var och en gör givetvis som den själv vill och har samvete till. Varför är det skamligt/ fel att pruta? Och varför skriver du ”skambud” när vi pratar om att pruta- det kan vara 2 vitt skilda ting.

  En vara är inte mer värd än vad någon är villig att betala eller vad någon är villig att sälja den för.
   
  Jag vet folk som fått hästar både 50 och 100.000 kronor billigare än utgångspriset- var de DUMMA som tjänade in dessa ”slantar”?
   
  Som jag redan har skrivit så finns det folk som inte heller har en realistisk uppfattning om vad deras häst egentligen är värd utan sätter ett ”fantasi-pris”. Vill man ha en sådan häst ser jag inte varför man prompt ska betala denna önskesumma?
   
  Sen ska jag vara helt ärlig och säga att jag inte ser mig som en oseriös köpare bara för att jag prutar på en vara. Och även om säljaren skulle betrakta mig som oseriös så ärligt talat….vem bryr sig?
   
  Antingen säljer inte säljaren till mig eller så gör den det trots min prutning.
   
  Hästvärlden är FULL av säljare så skulle någon anse mig oseriös så finns det mååååånga andra som säkert gladeligen säljer.

  Svara
 5. AnnH

  Nu vet jag inte vem som skrev om »skambud«…?

  Men jag tycker att det lika ofta är skampriser. Häst som inte presterat mer än att ägaren tycker att den är fin. Om jag också tycker att den är fin och passar mig men ställer den mot X antal tämligen likvärdiga hästar som alla är lite billigare, i detta fall tycker jag inte att det är skamligt att pruta.

  Mina två sista hästar har kostat 200.000 på prislappen. Den första prutade jag ner 20.000 och det kändes bra. Ännu bättre kändes det när en gammal skada visade sig behöva behandlas strax efter köpet och det kostade ungefär detsamma.

  Häst nr 2 ansåg jag verkligen vara värd sitt pris och jag prutade då INTE.

  En MKT välkänd ryttare i Sverige ville pruta 25% på häst hon ville köpa av mig. DET är mycket och kändes snudd på fräckt med så stor summa. Jag hade dock min frihet att tacka ja eller nej.

  Ska man pruta mycket pga att man inte HAR pengarna ska man helst diskutera det INNAN man ens tittar på hästen. Så slipper säljaren visa i »onödan«. Är det en mindre prutning om 5-10% tycker jag detta kan ske när man tittar på hästen.

  Svara
 6. Birgittas hästsida

  Jag håller med Ann om att man som köpare bör klargöra sin ”limit” innan man eventuellt åker och tittar på en häst som klart överstiger denna.
  Jag skulle bli mycket irriterad över att visa en 100.000-kronor häst för någon som efter provridningen sa: ”jag kan max betala 70.000”.
   
  Själv har jag köpt i alla fall mina 2 sista hästar för begärt pris, minns inte längre hur det var med de andra- det är så många år sedan.
   
  Décima FÖRSÖKTE jag pruta lite på (5.000:– om jag minns rätt)  eftersom jag faktiskt hade väldigt tight om pengar men det ledde ingenvart.
   
  Archie ville jag ha från första sekunden och vågade inte ens ANDAS prutning då jag var livrädd att någon annan skulle köpa honom.  
   
  Men I SAK ser jag inget oseriöst i att pruta- det beror helt och hållet på situationen, beloppen osv och att generalisera och säga att all prutning är oseriös skriver jag alltså inte under på.  

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>