Här ÄR ridning en rikemanssport :)!

Härom dagen diskuterade vi huruvida ridning är en rikemanssport och åsikterna gick väl isär något om jag tolkade svaren rätt.Om ni minns så hävdade jag att det kunde vara stora prisskillnader på uppstallning i olika delar av landet och för att verkligen öppna era ögon (om ni inte redan visste det) tänkte jag ta några extrem-exempel från vår huvudstad.

Jag tyckte att stallhyran här; 4550:–/ månad, 3 mil från Stockholms innerstad (det anses säkert som NÄRA i de trakterna) var ganska ”mastig”

http://www.blocket.se/stockholm/Stallplats_med_fullservice_i_Vallentuna_32131290.htm?ca=23_11&w=3
tills jag kollade på andra uppstallningsalternativ ännu närmare innerstaden.

Vill man ha sin häst på Stockholms Ridhus kostar detta….håll i er….7950:–/ månad och då får man som privathästägare dela på 3 små hagar med alla lektionshästarna?!?!?!? Ni förstår ju själva vilka hagtider vi talar om här…..(läs: obefintliga förmodar jag).

Har man ännu bättre ekonomi kan man ställa hästen hos Östermalms ridskola där det kostar 8900:–/ månad och då ingår EN HEL TIMMES HAGTID per dag. Här har man 3 månaders uppsägningstid- dvs gott om tid att hitta en billigare stallplats.

Jag kan för egen del konstatera att de 2 sistnämnda stallhyrorna är MER än 3-dubbelt (!!!) så höga som min egen och då har jag också fri tillgång till 20x 60-ridhus och avsevärt mer hagtid till min häst.

Nu är ju detta som sagt EXTREM-exempel men lite intressant är det ändå tycker jag och utgår man från Stockholmspriser så är det nog inte konstigt om man tycker att ridning är LYX!

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa

    JEpp, jag saknar inte Stockholm kan jag säga 😉 Med två hästar inackorderade var det några kronor som gick varje månad. Idag ute på landet med hästarna hemma har jag lika mkt pengar över som STUDENT som jag hade som heltidsarbetande IT-chef i Sthlm. Förvisso inget eget ridhus, men det finns några km bort och jag har fri tillgång till två ridbanor som bara jag använder. Och så ofantligt mycket mer livskvalité!
    En intressant sak är att det i min erfarenhet är bra mycket mer tjafs i sthlms stallen än här ute, antagligen just för att folk betalar så mycket pengar och förväntar sig service, men inte alltid får det utan det kan vara tjafs om för lite foder, för lite strö mot vad som ska ingå, utevistelsen blir inte som den ska, dåliga staket osv. Betalar man över 4000:- i månaden i hyra är man inte lika benägen att tex ställa sig och laga staket själv som om man betalar inte ens hälften så mycket, för att inte tala om när det snålas på foder. För hö och halm är också mycket dyrare i sthlm är här på landet.

    Svara
  2. sofia

    Fråga 1!!! Är det ens LAGLIGT att bara erbjuda 1 timmes hagtid per dag!!!! -skulle inte tro det, stackars hästar säger jag bara.

    9000 kr för en stallplats, ja vad säger man är det guldförgyllda stallplatser 😉

    Nä men allvarligt jag kan förstå att det kan vara ont om platser men jag tror nog att även om jag tjänade så pass bra att jag skulle ha råd med dessa ockerpriser så skulle jag nog ha någon annan hobby som t.ex. frimärkssamling eller nåt hahaha…..

    Men INTRESSANT läsning i alla fall, jag ska inte klaga över min hästhållningen den förefaller billig i detta sammanhang!

    Svara
  3. Trasselkvast

    Kan ju säga att ”alla” på just dessa två stall har medryttare… för hutlös månadskostnad… Ofta har de flera stycken. Men centralt är det ju.

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Åsa:
    Jag tror som du angående kostnader för uppstallning vs service-nivå.
    Betalar man ”jättemycket” i stallhyra så har man helt anda krav för det mesta- det är nog rätt så naturligt.
    Ofta har man ju valt att betala mer just för att SLIPPA engagera sig i diverse stallsysslor mm och om man då inte får det man tycker att man betalat för så är det inte konstigt om det blir gnäll.
    Jag  hör förresten hur det resoneras på sina håll på min egen anläggning där man kan välja fullservice för 3450:–  i ”finare” stall eller att fixa med mockning och iordningsställande av eget foder i mindre fint stall (”mitt”) för 2100:–.
    Jag upplever att de som betalar för fullservice är mindre benägna att hjälpa till de gånger hjälp efterfrågas av stallägarna även om det verkligen inte är speciellt ofta.

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Trasselkvast:
    ”Man” (läs: jag) blir ju onekligen nyfiken på vilken kategori av hästägare som väljer dessa Stockholms-stall.
    Inte bara för kostnaden då tänker jag utan minst lika mycket för själva sättet att HA häst (läs: i princip inte ha möjlighet att släppa ut den i hagen).
    För det är ju inte så att det inte finns andra alternativ i Stockholm- tvärtom. Men då måste man vara villig att köra/ resa längre men får i gengäld både billigare stallhyra och mer hagtid (fast ökade res/ bensinkostnader och får lägga mer TID på transport).

    Svara
  6. Fia

    Jösses vilka priser! Är det möjligheten att spontant ta en tur på Djurgården som lockar? Jag är inte så imponerad över de här anläggningarna. Tre ”mindre” hagar känns inte så schysst. Skulle gärna se lite mer guldknoppar till den avgiften!

    Annars finns det ju trevliga stall 15-20 minuter från stan om man prioriterar hästens välbefinnande före promenadavstånd till Stureplan. Och vill/kan man lägga nästan 9000 kronor på en stallplats finns det betydligt lyxigare alternativ.

    Svara
    • Trollet

      Hittade den här tråden när jag inventerade stallplatser i sthlm och kan bara inte låta bli att kommentera.
      Jag har haft häst i sthlm och det var det bästa året av de senaste 15 åren med häst. Faktiskt det som fick mig att tycka att det är rikigt roligt att ha häst igen. Det handlade inte om promenadavstånd till stureplan utan promenadavstånd mellan boende, arbete, gym, kompisar och stall.
      Istf att pendla i ca 45-60 min enkel resa(de som i annons skriver 20min från stan till stallet har dels glädjekalkylerat med en sportbil, inte räknat med hastighetsgränser och avstått att ta tid i rusningstrafik eller när det är byggarbeten) så tog det mig nu 12 min att cykla till stallet, gå ca 40min.
      Det här innebar att jag kunde arbeta med min häst två ggr om dagen. Vi tog långa promenader till hagarna som det hör och häpna det fanns gräs i! milslånga ridvägar med möjlighet till klättring, alla olika underlag och massor av miljöträning.

      Det som höll på att ta kål på mig som hästmänniska var pendlandet till och från stallet i förorten, dåliga begränsade uteridningsmöjligheter och katastrofala hagar, lera, lera och åter lera. Förståeligt då det är många hästar på väldigt liten yta men iaf. Många gånger hade det varit hälsosammare att låta hästen stå inne men eftersom att det tar tid att pendla var det svårt att hinna åka ut två ggr om dagen utan att det skulle gå ut över arbetet.

      Där kommer vi också till kostnaden. Att stå i förorten och åka fram och tillbaka kostar mycket både tid och pengar. Faktiskt så mycket att motsvarande stall utanför stan blir lika kostsamt som att stå i stan.
      En nackdel i stan är den begränsade tillgängligheten till ridhus (läs i princip ingen) vilket gör att man måste transportera hästen till närliggande ridhus. Det väldigt positiva med det är att det blir friskare hästar då de får gå på varierat underlag ofta och att man som ryttare tvingas ut istället för att ta den enkla vägen en regning dag, OBS! mina egna teorier.

      För mig var valet lätt. Att kunna åka till stallet på lunchen och ta en promenad med min häst eller rida ett kort pass. Att snabbt kunna befinna mig på plats om någon ringer för att min häst är dålig. Att hinna jobba, träna och vara i stallet OCH samtidigt vara hemma före nio på kvällen för middag, kanske hinna se nåt på TV och trilla i säng i tid. Att ha tillgång till stor box, stora gräshagar och små grusade rasthagar, Att ha en häst som var lugn, tillfreds och vansinnigt vältränad var också att föredra. Jag kan inte svara säkert om hon mådde bättre utanför eller innanför tullarna. Jag tror hon mådde lika bra och jag är väldigt säker på att hon iaf inte mådde sämre. Då hade hon inte varit så fantastiskt fin att rida och inte byggt så härliga muskler, vill jag tro. Jag kan garantera att jag mådde mycket bättre innanför tullarna och en glad hästägare är nog en bra hästägare.

      Missförstå mig rätt här. Det finns många bra stall utanför sthlm stad och bor man och arbetar där så är det ett självklart val att ha hästen där.
      Bor man långt från sthlm så är det helt andra prisklasser. Hade jag verkligen velat flytta från stan, fått ett motsvarande roligt arbete, motsvarande härliga vänner och hade något stall kunna bjuda på samma härliga naturupplevelse och ridmöjligheter som de som finns i sthlm stad så hade jag flyttat. Men än är jag inte redo, jag trivs helt enkelt lite för bra.
      Medryttare är ett kapitel för sig men jag kan lova att man får tag på massor av härliga människor som är beredda att hjälpa till. Jag har lite svårt att ta betalt av folk så vi har bytt tjänster istället. De har tagit mina fodringar, mockat, kanske putsat hästens utrustning, släpat kusar till hagen, kanske hjälpt mig med bommar när jag hoppat mot att de också har ridit. Både skogsturer och lektioner på ridbanan.

      Mmm vilken tid, jag längar tillbaka. Tyvärr var min häst med om ett trauma och skadade hoven så nu fick hon gå i avel istället. Det har gjort att jag inser att man kan göra så mycket annat kul för 10.000-15.000kr/mån (vilket det kostade mig både utanför och i stan -stallplats, försäkring, hovis, veterinär, träning, tävling, bensinpengar, skatt på bil& transport, utrustning, foder) så just nu är det hästpaus. Men jag ljuger om jag säger att jag inte letar häst och att jag inte scannar stallplats mitt i sthlm city.

      PS. Lyckost er som bor, jobbar och har häst där det inte kostar över 10.000kr i månaden! DS.

      Svara
      • Birgitta

        Vilken härlig berättelse- tack för att du delade med dig!

        Och jag har full förståelse för ditt val- jag skulle inte heller orka och vilja pendla för långt till stallet, då hade jag inte kunnat ägna så mycket tid åt min häst och samtidigt ha ett annat liv OCKSå och må bra.

        Vi gör alla våra val och prioriteringar och det viktiga är att vi kan leva med dom och vara nöjda utan att våra hästar far illa tänker jag.

        Tyvärr sätter även ekonomin gränser och inte många hade kunnat lägga 10.000/ månad på en häst utan att annat blev lidande.

        Svara
        • LenaB

          Jag kan absolut instämma! Att ha nära till stallet är högprioriterande även för mig!
          Men det är klart att det inte får kosta precis hur mkt som helst…

          För ett antal år hade jag hästen i ett stall med billig stallhyra en bit hemifrån, anledningen att jag flyttade därifrån var att det under den vintern vissa dagar var omöjligt att ta sig dit pga snön, dessutom kunde vi inte ta oss till ridhuset och på ridbanan var det 3 meter höga vallar. OM jag lyckades ta mig till stallet kunde jag ändå inte göra ngt vettigt med hästen. När jag sedan satte mig och räknade på det så blev det i stort sett +/-0, bensinkostnaderna åt upp vinsten med att ha hästen i billigt stall, samt att jag nu har tillgång till både ridhus och fina ridbanor, på nära håll från bostaden.

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>