Dagens (muskel)fråga

Brukar ni stretcha er häst och/ eller er själv?

Hur ofta? Vilken effekt (om någon) tycker ni att ni märker?

För egen del (eller snarare sagt Archies del) är stretching något som jag har prioriterat bort av olika anledningar även om jag tror att det hade kunnat göra viss nytta.

Dels tycker jag att det tar för lång tid då jag ofta rider på morgonen och behöver komma iväg till jobbet så fort som möjligt- och nej…att stiga upp ÄNNU tidigare är INTE ett alternativ 🙂 och dels tycker jag att det är för tungt för mig själv.

Allt detta böjande och bändande 🙂 av hästens ben i olika vinklar tycker jag är jobbigt/ tungt- man står ju då ofta i lite konstiga positioner själv. Och jag är ganska liten i förhållande till min stora häst :).

Annars tycker jag nog att mina hästar har varit väldigt mottagliga för stretching vilket jag personligen anser är i alla fall delvis en FÖRTROENDE-fråga och inte bara en smidighets-dito.

Man försätter ju hästen i mer eller mindre stor obalans när man drar i benen hit och dit och oavsett om hästen är smidig eller orörlig så handlar det mycket om att våga lita på den som ”håller på”, dvs människan.

Så när jag väl har ägnat mig åt stretching har jag kunnat tänja rätt så rejält men som sagt: jag blir trött :).

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anki

    Varför ska inte hästen stretchas undrar jag!?Det gör ju alla elitidrottare!!!!Men är du buskryttare gör det ju ingen skillnad!då har man ju inga högre mål att nå…..
    OBS man drar inte hit o dit,och när hästen är van behöver man bra visa så gör han själv.Det är min erfarenhet.

    Svara
  2. Stina

    Jag stretchar min ena häst efter varje pass enligt instruktioner från ET då han har problem med SI leden bla.
    Den andra stetchar jag efter mer krävande pass, inte efter lugnare skogsturer, trots att jag bara är en buskryttare 😉
    Det måste ju vara lika viktigt för hästen som för oss människor tänker jag oavsett vilken nivå( elit/hobby) hästen ligger på?

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Anki:
     
    Jag säger inte att hästar inte SKA stretchas- bara att jag själv inte BRUKAR göra det. Vet nog ingen som gör det på en regelbunden basis och det är först då (tror jag) som det egentligen gör någon nytta.
     
    Det tar ju tid att träna upp hästens ”medgörlighet” och smidighet.
     
    Det finns absolut rörelser som hästen gör mer eller mindre ”av sig själv” men också sådana där du absolut måste hjälpa till.
     
    En stretch-rörelse där man tex för upp bakbenen uppåt (kan inte förklara det bättre) kan jag OMÖJLIGT se hur hästen skulle kunna utföra på egen hand.

    Svara
  4. Minstral

    Det är ju inte det att hästen gör allt av sig själv, du visar vägen och hästen stretchar när den har förstått hur den ska göra. Att hjälpa till med stretchingen är ganska meningslöst om man genom att hjälpa gör en kraftansträngning.

    Tänk själv om någon skulle dra ditt ben för att stretcha det. De rörelser man inte får hästen att förstå hur den skall stretcha eller inte själv förstår, tycker jag man ska hoppa över faktiskt.

    Sen kan man ju genom att träna hästen rätt och allsidigt få till ett visst stretchmoment som även vi kan få i vår egen träning.

    Så det är väl kanske ännu viktigare:)

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Minstral:
     
    Fast många stretch-övningar innebär att man på olika vis drar/ håller i hästens ben; framåt, bakåt, uppåt eller whatever. Och bara att lyfta Archies ben tycker jag är ganska tungt, i alla fall om man ska upprepa rörelsen flera gånger med 4 ben. Jag är kanske en klenis i detta sammanhang :)?  

    Svara
  6. Minstral

    Det förstås, men när han väl har lyft benet håller han inte det själv uppe då? Så att det räcker att ha händerna där som stöd? Man får lära dom att hjälpa till lite. Typ som man lärt dom när man kratsar hovarna. Dom lyfter benet sen har man handen som ett lätt stöd, dom ska ju inte lägga tyngden på dig.

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Minstral:
    Visst hjälper Archie till men om du tittar på tex bild 5 ovan (människa som håller hästens framben framåt-uppåt) så krävs det ändå lite kraft för att hålla benet så.
    Din häst är mkt mindre än min:), kanske därför det är lättare?

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>