Dagens (hästtäckes)fråga

Som jag nämnde i gårdagens inlägg var jag på ”My One” igår och tittade runt bland deras rea-varor.
 
Man sålde bland annat ut vintertäcken för halva priset och jag fick, precis som varje gång jag är i Ullared, stålsätta mig och INTE ens börja rota i högarna av hästbeklädnader i alla möjliga modeller och kulörer.
 
För man kan väl inte bara köpa täcken för att de är billiga och snygga, fast man redan har täcken så det räcker och blir över ELLER KAN MAN DET?
 
Ja, det är en del av dagens fråga och jag undrar hur ni resonerar!
 
Händer det att ni köper hästtäcken enbart av ovanstående skäl? Hur resonerar ni då? Tänker ni kanske att ni kan ha detta täcke i ”reserv” eller slänger ni helt sonika fullt funktionsdugliga täcken och ersätter dom med rea-fynd?
 
Eller gör ni som jag har gjort någon gång; sparar det gamla täcket tänkandes ”det kan vara BRA ATT HA” (åhhhh detta förrädiska resonemang) och sedan tar ni inte fram täcket de kommande 10 åren utan låter det ta enorm plats bland era övriga prylar tills ni slutligen slänger det? 
 
Jag tycker själv att jag har varit duktig denna vinter; inte ett täcke har blivit köpt minsann!
 
Och EGENTLIGEN är det inget konstigt med det för Archie har flera vintertäcken redan så även om ett hade gått helt i sönder hade det kunnat ersättas med ett annat- från mitt ”lager”.
 
Jag insåg häromdagen att ett av de täcken jag använt i vinter köptes när jag inte hade ägt Décima speciellt länge vilket med min matematik borde innebära att täcket är någonstans mellan 10 och 12 år gammalt!
 
Jag skulle ju inte annonsera ut det som ”i nyskick” om jag hade fått för mig att sälja det men det finns inte det minsta hål på täcket och även om tyget börjar se lite skavt ut på några ställen så är det verkligen inte det minsta fel på dess funktion.
 
Ska man slänga detta täcke bara för att det har tjänat in sitt inköpspris (inte ens 500:–) för länge sedan och njuta av någon ny härlig modell?
 
Ja, det är minsann inte lätt det där :).
 
Jag misstänker att ETT skäl till min lust att täckes-hamstra är att just täcken enligt mig är så otroligt billiga (eller går att köpa otroligt billigt ska jag kanske säga) sett över åren.
 
När jag köpte mitt första täcke för ca 20 år sedan kostade det LIKA MYCKET som jag idag brukar ge för täcken (dvs runt 500-lappen) medan min LÖN var ungefär HÄLFTEN av vad den är idag. En viss skillnad, eller hur?
 
Så hur gör och resonerar ni?
 
Är ni ”ha-galna” och har femtioelva täcken (otroligt vanligt har jag noterat), tejpar ni era täcken med silvertejp tills de faller ihop framför era fötter (har jag också sett….), köper ni dyrt, billigt, onödigt eller använder ni inte ens täcken annat än i yttersta nödfall (typ minus 30 grader)?

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. rackemarie

    Dessa täcken. Jag letar ständigt efter det ultimata täcket. Det ska sitta bra, vara lätt, smidigt att knäppa, ligga still, vattentätt, bitsäkert, torka fort, ha ett överkomligt pris och om det är snyggt också är det ett plus. Närmast mitt drömmars täcke ännu så länge är det Horsewares Amigo som kommit, men lite för dyrt är det när man ska klä tre pållar. Blir det sen trasor av det i hagen är det INTE kul. I vår hage har de tyvärr kommit på en rolig lek: halsar ska av till varje pris för att sedan användas som leksaker och häromdagen hade Dancer kommit ur hela sitt täcke UTAN att det var uppknäppt. Inte heller trasigt?
    Jag tillhör dem som har ett lager med täcken som bara används i nödfall. Jag lagar också med silvertejp (men det håller aldrig) och ska nu försöka SY ihop ett av Rackes favvotäcken (ett Amigo) som någon dragit av stjärtlappen på.

    Svara
  2. Anna Levegård

    Hum, jag tror att det beror på vad man har för häst och om den går med andra hästar (och hur de är). Min systers sto är en riktig primadonna och kan ha sina täcken i flera år. Inte ett bitmärke eller hål. Hon rullar sig lite försiktigt och skulle hon bralla loss i hagen är det med en viss elegans. Min 7 åring älskar att rulla, hoppa, busa och helst ta av sig täckena i hagen.. Inte hjälper det när han dessutom bjuder in de andra hästarna i hagen att hjälpa till med att förstöra täcket. Det bästa han vet är när han lyckas få loss en liten bit av täcket och sedan kan dra i det tills det brister. En gång fick han loss hela fodret i ett stycke!
    Så jag passar på när det är rea – när jag orkar. Erkänner att rota i lådor inte är min grej (ren lathet). Men gärna Ullared för annars skulle jag bli ruinerad:-)

    Svara
  3. Minstral

    Jag köper definitivt på mig täcke om det är rejäl rea på de täcken jag har. Använder bara horseware då jag tycker de är bäst, både i kvalitet och passform.

    Så ser jag ett horseware till halva priset, så slår jag till:)

    Svara
  4. Trasselkvast

    Är hagalen är jag rädd… men det är bara för att jag lite då och då får för mig att jag ska ha hela kollektioner i en och samma färg. Eller att jag hittar ett speciellt, annorlunda täcke, helst billigt då. Men då säljer jag iofs av de gamla, allt går att sälja!

    Svara
  5. Prick

    Jag älskar täcken! Kan omöjligt gå förbi en rea utan att komma ut med en kasse =).

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Rackemarie:
    Halstäcke är något jag gärna hade köpt till Archie men jag vet redan hur det skulle sluta:(.
    I våra hagar utan mellanrum hade halsen inte blivit långvarig tyvärr.
    Jag ser redan vilka öden grimmorna mött:(.

    Svara
  7. Åsa

    Jag köper endast vid behov. Visst skulle jag kunna köpa nya för att de är snygga, men hur länge är de snygga? Jag har ett gäng täcken som fungerar och sitter bra, är hela, om än välanvända. Ser ingen anledning att slänga fullt fungerande saker för att köpa nytt. Någon måtta får det vara.
    Har fått några täcken från andra som inte delar in åsikt 😉 och dessa har hängt med ett antal säsonger nu. Grabbarna är rätt snälla med täckena i hagen också.

    Har slutat köpa massa hästprylar, köper bara något när jag behöver det och jag har det mesta jag behöver. Eftersom jag föredrar kvalité framför billigt mode så håller prylarna (har fortfarande första tränset jag köpte till F för 20 år sedan, det används fortfarande flitigt) och det blir billigt och miljövänligt i långa loppet, även om de är dyrare i inköp.

    Svara
  8. Anna-Kajsa

    Jag köper också bara täcken vid behov. Jag har två gamla trotjänare som hänger med, inköpta 1996 & 1998. De har fått några sentida kollegor – blandat reatäcken och Ullared. Treåringen och lusitanon biter och drar i varandras täcken, men Bucas och Crown (tror jag det heter) verkar göra täcken som håller för det – det är bara kantbanden och svanslapparna som rykt. Stoet går ensam i sin hage, hon rullar sig gärna så hennes täcken är alltid smutsiga, men aldrig trasiga.

    Svara
  9. Cecilia Lindberg

    Koper ocksa bara vid behov – fast behovet finns ju allt som oftast, haha! Fast om jag sag nat Horsewaretacke pa rea skulle jag nog sla till oavsett behov, som nan skrev. Men KASTA gamla tacken ar det val ingen som gor? Annat an om de inte duger att anvanda ens till hundsangstacke, typ. Jag ger bort de jag inte behover sjalv, vanligen pa Freecycle for dar finns alltid nan som vill ha prylar av ALLA slag (hastgrejor eller vad som helst, alltid vart att annonsera innan man bemodar sig med att kora till tippen!).

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>