Tiden den går men gamla vanor (och uttryck) består

Nyligen skrev jag om ordet FELLOW, en ridlärartitel som jag undrade hur lång tid det kommer att ta innan den blir allmänt vedertagen och detta fick mig att minnas andra företeelser som minsann inte ändrat namn bara sådär- hur som helst :).

Människor är ena konservativa jäklar ibland och ju äldre desto mer förstelnade om ni frågar mig.

Här 3 exempel som jag bara kom på rakt upp och ner:

1. För ”tusen” år sedan eller i alla fall typ 25 anlade man på vår ridskola en utebana med flis som underlag. Det tog tyvärr inte lång tid innan någon eller några smartisar råkade harva hål på mattan under flisen vilket fick till följd att inget höll kvar flisen på sin tänkta plats utan den spreds snabbt om inte för vinden så i alla fall ner i underjorden.
Av detta följer som ni säkert förstår att underlaget inte varit flis på väääääldigt många år men i alla fall fram till den dagen då jag flyttade från ridskolan sa alla som varit med ett tag ”idag har jag ridit på flisen” menandes vår utebana.
Detta måste så klart te sig väldigt förvirrande för nytillkomna då hela utebanan består av grus och inget annat och man måste känna till bakgrundshistorien för att ens fatta varifrån detta ”flisen” kommer.

2. För ännu längre tillbaka sedan än då vi anlade ”flisen”, närmare bestämt år 1962 öppnade en stormarknad mitt emot vår ridskola med namnet Wessels.
Wessels bytte namn till B&W 1977 och blev på 1990-talet Coop Forum men det finns än idag folk som säger att de ska till ”Wessels” för att handla- mer än 30 år efter namnbytet!

3. Är det någon som minns när hoppklasserna började benämnas med sina höjder i stället för som tidigare ”LC, LB, LA” osv? Det måste väl vara minst 10 år sedan?
Ändå hör man ofta folk säga ”den hoppar LA” osv även om yngre så klart inte minns denna benämning utan säger ”120”.

Har ni fler exempel?

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>