Fråga från en läsare om hästförsäkringar

En bloggläsare, Linda, ställde härom dagen en fråga till mig som handlar om hästförsäkringar; vilken man ska välja och vad man ska tänka på.

Först frågan:

Hejsan Birgitta,

Jag börjar snart närma mig ett hästköp, något jag velat sen jag började rida vid 6 års ålder. Men nu är det så att jag satsat på att vidareutbilda mig och är klar om 2 år. Men så fort jag är klar så ska jag börja ge mig ut på jakt efter en häst som passar mig. Men jag vill vara ute i god tid och ”läsa på” sådant som jag är osäker på i god tid. Jag kommer också från malmö och jag undrar om inte du kan göra ett inlägg om vad du har för försäkring på Archie och vad detta kostar dig i månaden samt vad du tycker om olika försäkringar (så som livs och vet) Vad krävs, hur ser det ut i ditt stall osv :)?

Uppskattar även språk som ”vanligt folk” förstår sig på, alltså inte detta kryptiska språk som ges på diverse försäkringars hemsidor.

Tacksam för svar om du orkar:)
med vänliga hälsningar

Jag önskar att jag kunde svara dig lite ”snabbt och lätt- färdigbrett” Linda men tyvärr är försäkringsdjungeln lika tät och ogenomtränglig oavsett vad man vill försäkra; en häst, en bil eller ett hus tex.

Och tyvärr är inte alla försäkringar helt jämförbara- det kan bli lite som att titta på äpplen vs päron eftersom det som igår i det ena bolagets försäkring inte alls ingår i det andra bolagets dito eller så har man ett nästan men bara nästan likadant erbjudande….osv.

Jag anser absolut att man bör ringa runt till i alla fall 3-4 bolag och FÖRSÖKA göra någon form av jämförelse oavsett, jag minns att det skilde flera tusen på vår hem och villaförsäkring på den tiden det begav sig och jag har inga skäl att tro att det skulle förhålla sig annorlunda med hästförsäkringar.

Enklast är att ta över hästens befintliga försäkring och inom den göra de justeringar man önskar- byter man bolag finns det (hos alla tror jag) en karens vilket kan ställa till problem om hästen behöver veterinärvård innan denna löpt ut.

Vanligast är att man har en veterinärvårdsförsäkring (till vilken man kan teckna diverse tillägg) och en livförsäkring.

En del hästägare avstår från livförsäkringen (som innebär att man får ut ett visst belopp om hästen dör) av olika anledningar, det kan tex bero på att de köpt hästen otroligt billigt eller att hästen är så gammal att den i princip inte betingar något värde eller så har man hästen ”undersförsäkrad”, dvs under sitt egentliga värde eftersom man helt enkelt inte har råd/ vill betala den premie detta skulle rendera.

Veterinärvårdsförsäkringen vet jag i princip ingen som vågar avstå från- då ska man ha väldigt gott om pengar och kunna ”hosta upp” dessa tämligen omgående om något skulle hända hästen.

Att rada upp alla former av försäkringar med sina olika tillägg som finns skulle ta för lång tid och totalt översvämma bloggen och du planerar dessutom inte att köpa häst förrän om 2 år om jag har förstått saken rätt Linda. Tills dess hinner mycket säkert ändra sig, bolagen gör ständigt justeringar i sina avtal och följer också i mångt varandras villkorsförändringar.

Det jag tycker du absolut ska ha är en veterinärvårdsförsäkring- du anar inte vilka kostnader man snabbt kan komma upp i om det vill sig riktigt illa. En buköppning tex (som jag fick göra på min förra häst Décima) kan även utan komplikationer lätt kosta 50.000- värt att tänka på.

Hurvida du ska ha en livförsäkring och i vilket belopp får du fundera över utifrån vad du kommer att köpa din häst för och hur pass gärna du vill kunna få tillbaka dessa pengar om något händer din häst så att den dör.

Om man tex tar LÅN för sitt hästköp ”måste” man nästan livförsäkra den med motsvarande belopp såvida man inte vill fortsätta att avbetala på ett lån för något som inte ens längre existerar.

Även om du är rädd för bolagens ”fikonsspråk” så är mitt bästa råd faktisk just att ringa runt till bolagen och ställa dina frågor till handläggarna- det är bland annat det som de har betalt för: att svara på presumtiva kunders förfrågningar.

Avslutningsvis kan jag nämna att jag själv har en veterinärvårdsförsäkring med en tilläggsförsäkring till Archie (tillägget för att få ersättning för ännu högre summor och mer- tex mediciner- än vad den ordinarier försäkringen ersätter).

Jag har också en livförsäkring på mindre än hälften av hans reella värde (som jag bedömer det i alla fall)- jag vill helt enkelt inte betala ännu mer än de ca 900:–/ månad jag redan pungar ut med.

När jag precis hade köpt Archie och mer eller mindre tömt mina konton hade jag honom försäkrad för ett högre livvärde men idag har jag sparat ihop så pass mycket pengar att jag kan köpa en ny häst utan att stå och falla med försäkringspengarna.

Min personliga uppfattning är att hästförsäkringar är relativt dyra och att man därför måste väga riskerna mot kostnaderna.

Ju mer man är villig att betala desto mer har man möjlighet att få ersatt samtidigt som det kanske också blir så att man ALDRIG behöver utnyttja sin försäkring utan har betalat tusentals kronor varje år ”helt i onödan”.

Vad säger läsarna om ovanstående? Hur ser era försäkringar ut och hur har NI resonerat vid tecknandet?

3 kommentarer Skriv kommentar

 1. sofia

  Jag betalar 500kr i Agrria för en A1 försäkring på 2 hästar och en avelssto försäkring på en av hästarna. Det tyckte jag var lite dyrt då det är travare och man sällan /ALDRIG får ut något för hältor och höghastighets skador.

  Ringde till Folsam och där steg kostnaden på 200kr direkt.
  Hur svårt som helst med detta OCH det är mycket krypitiska saker i texten, svårtolkad och ibland blir man förbannad! 🙁

  Jag har aldrig än tagit ut nåt på försäkringarna (peppar peppaar) så jag vet inte hur Agria är den dagen det händer nåt-för den dagen kommer komma vad tiden lider

  Svara
 2. Anna-Kajsa

  Vi har gått omkring på Scandinavium i helgen och konstaterat precis det du skriver – det är totalt omöjligt att jämföra försäkringar rakt av. Dessutom visade det sig att för mina halvblod är kostnaderna ändå relativt lika hos bolagen, men för pojkvännens lusitano var skillnaderna för någorlunda likvärdiga försäkringar mycket större. Det gjorde att vi faktiskt sänkte hans försäkringskostnad med 3000 kr/år. Den nya försäkringen var sämre på några punkter, men samtidigt bättre på ett par andra. Även vi har resonerat så att vi vill ha bästa möjliga veterinärvård, men vi har inte råd att betala livförsäkring på de värden hästarna betingar. Vi har ju sammanlagt tre hästar, och vi funderar på att ta bort livvärdet helt och istället starta ett gemensamt sparkonto reserverat för eventuella framtida hästköp.

  Svara
 3. Linda

  Tack Birgitta för ditt långa, ärliga och välutvecklade svar. Det finns en del försäkringar att kolla igenom tyvärr 🙂

  Mvh Linda

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>