Lite mer från gårdagens tävling

Eftersom jag var ganska trött efter en lång dag igår hade jag inte tid att fördjupa mig i något ordentligt tävlingsreferat och det kanske inte är så intressant att läsa om heller (?) men jag tänkte ändå skriva lite mer om en del reflektioner som kommit till mig under tävlingen och efteråt.
 
Om vi börjar med att titta på resultaten så kan jag konstatera att det i den ena Msv C klassen deltog 38 ekipage varav endast 18, dvs mindre än hälften erhöll ”godkända” poäng (60 % eller mer) .
 
13 ekipage, dvs ungefär en tredjedel kom över kvalprocenten 62 %.   
 
I den andra klassen var det också 38 startande där exakt hälften fick godkänt och 15 ekipage fick mer än 62 %. Den som hade sämst resultat red på 42 %, ekipaget därefter hade 48 % och jag som hade så lite som 58 % hade ändå 14 ekipage ”bakom” mig.
 
Vi är ännu bara i begynnelsen av tillämpandet av de nya kvalreglerna osv och det ska bli mycket spännande att se vad dessa kommer att ge för effekt.
 
Förra året klagade jag på att många LA-klasser knappt hade några startande (7-14 stycken ibland) – än så länge i år så ”övervämmas” Msv C-klasserna (som ju egentligen inte är något annat än omdöpta LA-klasser) av startande- troligen för att så många behöver kvala för att för rida Msv B.
 
Kommer vi att få fler eller färre startande ekipage i Msv C-klasserna om säg 1 år?
 
Då har de duktigaste kvalat och lämnat denna nivå men frågan är vad som händer med de som nu rider på 56-60 % gång efter annan (eftersom domarna uppenbarligen har blivit ”strängare”).
 
Kommer de att tröttna och sluta att tävla eller blir det en sporre att förbättra sig? Vi får se….
 
Om vi ska gå över till något på temat ”lite skämt och lite allvar” så såg jag givetvis även på denna tävling en stackars häst som tvingades bära ländtäcke inomhus trots att det väl var typ 15 grader varmt ute och till och med jag kunde släppa termobyxorna.
 
Skulle jag någon gång få något att säga till om när det gäller tillkomst av nya, ONÖDIGA TR-ändringar som bara görs för att förvirra människor så ska jag skapa en regel som säger att ländtäcken på tävling är förbjudna om det är varmare än säg….8 grader ute.
 
Man kommer att kunna ansöka om DISPENS men då ska endast veterinärintyg godtas.
 
Och ”givetvis” kommer alla tävlingsplatser att vara tvungna att köpa in en stor utomhustermometer som ska hänga på en strategisk plats så att alla ska veta vad som gäller. Vad tror ni om det?
 
Och på tal om ”onödiga regler”- vad ska man egentligen tycka om regeln att ett dressyrspö bara får ha en viss längd?
 
Tror ni att det för hästens del EGENTLIGEN spelar någon roll om spöt är 100, 120 eller 140 centimeter långt?
 
Om man fick rida med longeringspiskor- skulle någon komma på tanken att göra det?
 
Gör det PER AUTOMATIK mer ont om man får en dask av ett längre spö?
 
Ja, inte vet jag och någon måste ju få lön för att skapa regler som vi andra ska rätta oss efter så till nästa år bjuder jag helt gratis på min ländtäckesregel för jag lär nog själv aldrig få möjlighet att förverkliga den.

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Trasselkvast

    Jag tycker iaf att tävlingsreferat är intressanta. Både på det personliga planet – hur gick hästen, men även mer övergripande – hur var tävlingsplatsen osv.

    Svara
  2. Linda

    Om inte annat så kan spölängden ha betydelse för andra ekipage som rider fram. Ett längre spö ”viftar” mer och långt ifrån alla ryttare har spöet i korrekt position mot låret. Min extremt känsliga häst skulle reagera väldigt kraftigt om han blev petad på eller berörd med ett spö. Det är knappt jag kan rida med spö själv.

    Svara
  3. rackemarie

    Angående spölängd: Borde inte längden på spön i stället vara relaterad till längden på hästens rygg? Då kan Ridsportförbundet skicka ut mätmän som kontrollmäter, precis som med ponnyernas mankhöjd. Se så många nya arbetstillfällen det kan bli.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>