Dagens (hjälm)fråga



Det var när jag såg denna 5000-kronorshjälm med inbyggt solglasögonsvisir som jag började fundera:).

Jag har en del förutfattade meningar om bloggen och dess läsare- fördomar skulle man kanske kunna kalla det och det skulle vara intressant att få veta om jag har rätt eller fel.

Jag kastar här ut några påståenden och så får vi se vad ni anser om dessa och om jag har rätt:

1. De flesta som läser min blogg är kvinnor över 30.

2. Det är vanligare att dressyrryttare än hoppryttare rider utan hjälm och/ eller att de väljer en ”traditionell” ridhjälm.

3. Ryttare över 30 är inte lika intresserade av att lägga några större summor på något så trist som en hjälm som barn och ungdomar.

Utifrån dessa påståenden undrar jag vad ni använder för hjälm till vardags eller om ni rent av rider utan hjälm?

Jag märker att jag känner mig som ”tant Birgitta” när jag ser att det numera säljs hjälmar för flera tusen kronor (styck ha ha) och att det faktiskt finns folk som köper dom för det finns liksom inte i min värld.

Har själv alltid tyckt att jag ser lika ful ut i alla hjälmar så om hjälmen kostar 199:– eller 4999:– spelar liksom ingen roll ur DET hänseendet men däremot ur plånbokens.

Själv har jag således en enkel hjälm från Ullared/ Hööks (minns ej vilket faktiskt) som jag tävlar i och en typ GPA-kopia när jag rider till vardags- enbart för att denna också var otroligt billig (kostade i alla fall under 500:– liksom alla mina hjälmar gjort) och jag inbillade mig att den var lite mer ”ventilerande” än traditionella hjälmar.

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Stina

    Över 30 – japp.
    Jag har 3 hjälmar som kostade mellan 500 och 1000 kr i inköp.
    Min gräns går vid tusenlappen – dyrare köper jag inte !
    Rider aldrig utan hjälm.

    Svara
  2. Trasselkvast

    Allt stämmer på pricken! Den ”dyraste” av mina hjälmar kostade 450 kr (gpa-kopia från Hööks). Jag har visserligen två märkeshjälmar också, men de har jag köpt mkt billigt från eBay.

    Svara
  3. tessa

    Är över 30, skogsmullar och min hjälm kostade ca 300:-. Skulle aldrig falla mig in att köpa hjälm för över 1000:-. Helst inte över 500 heller.

    Svara
  4. Åse

    Jo, Birgitta du har nog rätt. Jag har två hjälmar. En till träning och en till tävling. Tyckte den senaste var jättedyr då jag såg prislappen på 800 kr…
    Är 40 år och tycker att de moderna hjälmarna med bling bling och annat ser ut som hopphjälmar och skulle aldrig falla mig in att köpa en sådan… hehe. Nu insåg jag att det var likadant med bling bling tränsen och nu har jag fyra rader swaworvski(stavas det så) på både träns, kandar och uterittränser…

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Åse:
    Så som du tyckte om bling-blinget initialt tyckte jag om GPA-hjälmarna när de kom.
    Tycker fortfarande att de ”traditionella” hjälmarna är tusen gånger snyggare men om jag hittade en mycket väl-ventilerad GPA-hjälm för någon hundralapp skulle jag ändå köpa den (har jag ju gjort också även om det är en kopia och inte sååå ”luftig”).

    Svara
  6. Energika

    Över 30, skogsmulle.
    Jag tycker hjälmar får kosta runt tusenlappen, mest för att jag inte har råd att köpa nya så ofta annars.
    Jag vande mig vid att behöva byta hjälm ett par gånger om året med den förra hästen eftersom jag åkte av med buller och brak rätt ofta.

    Hur är det med det förresten? Behöver man verkligen byta hjälm såfort man slagit i den?

    Svara
  7. Minstral

    Huvudet på spiken där:) Fast jag rider alltid med hjälm, hur andra gör är upp till dom, jag dömer inte.

    Jag har faktiskt bara en hjälm, en Källqvist sammetshjälm. Skulle vilja ha en till att ha till tävling men jag är kräsen och har ännu inte hittat någon som är skön. Och då har jag ändå provat i massa olika prisklasser.

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Energika:

    Jag vet faktiskt inte vad rekommendationerna är numera.

    Det BORDE dessutom vara skillnad på olika hjälmar tycker jag, dvs att 5000-kronors diton tåler lite mer än budgetvarianten.

    Svara
  9. Anonymous

    De flesta hjälmar är inte gjorda för min huvudform.
    Av de återstående kommer jag att titta på hur den ser ut på huvudet -så man inte ser ut som en jättesvamp – och därefter prislappen. Förhoppningsvis finns det någon kvar i hyfsad prisklass.

    Man kan ju alltid hoppas….den sista jag köpte kostade runt 300 har jag för mig.
    Börjar vara dags att byta ut den – när jag hittat någon efterträdare.

    Rie

    Svara
  10. Anonymous

    Huvudet på spiken!!!

    Min vardagshjälm hittade jag på rea på Rusta :-O för 149:-!!! (Jodå, den är godkänd, men de hade utförsäljning.)
    Tävlingshjälmen är en urgammal Champion Showring, men jag har varit rädd om den, så den är snygg och fräsch.
    Även jag har STOR skalle (och mycket hår ;-)) så det är inte så lätt att hitta hjälmar som sitter snyggt.

    /Nina

    Svara
  11. Ida G

    Hittade många varianter o prisklasser på hjälm hos Landäng i Skurup, trodde inte det fanns fullt så många sorter!!!! Men köpte en för 800kr, normal m svart ventilation på, helt ok att rida dressyr i. VÄLDIGT mycket fräschare än den gamla……
    Tror det är många ungdomar som köper blinblinget o tvingar sina föräldrar att betala….? Vid 1000-lappen går gränsen för egen och min dotters del.

    Svara
  12. Moa N

    Jag är preciiis under 30 (29) och har en dyrare hjälm, så din hypotes stämmer nog. 😉 Dock köpte jag inte min hjälm själv utan fick den i julklapp eller födelsedagspresent av… min mamma. Som oroade sig så över att jag hade en så gammal hjälm.

    Nästa hjälm blir nog betydligt billigare.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>