Dagens (sko)fråga

För att fortsätta på temat ”förutfattade meningar” kastar jag här ut påståendet att det är vanligare att INTE rida i ”traditionella” läderridstövlar än med.

Är det så? Vad har ni på fötterna när ni rider? Beror det på årstid och/ eller om ni rider ut/ hoppar/ rider dressyr? Vad är anledningen till ert val?

För egen del rider jag alltid dressyr i ett par Cavallo- stövlar, inköpa begagnade via nätet men då i nyskick.

Hoppar även i dessa men hoppade i vintras i Jacsons termostövlar.

Rider nästan alltid ut i ridskor.

Vad gäller stövlar eller ej tycker jag att jag behöver den stadgan när jag vill arbeta hästen mer än vad jag gör vid ”vanlig” uteridning. Dessutom tycker jag ärligt talat att det ser snyggast och mest propert ut med stövlar :).

Har sporrar när jag rider dressyr men aldrig när jag hoppar/ rider ut.

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Cia

    Jag rider alltid i ridstövlar. Förr häde det att jag red med jodporch och då var GAITERS ett måste. Vill skydda och stödja mina vrister. Då jag har en läkt fraktur i h. underben sedan en bilolycka för massor av år sedan.
    I vinter har jag ridit med mina Vinter steeds från hööks:
    http://www.hooks.se/product.aspx?productid=200263&deptid=80&sortType=sortPopularitet&sortOrder=DESC
    Dessa har varit helt suveräna, varma och goa. Man har även haft ridkänsla i dem. Att rida med termostövlar fungerar om man rider ut helt kravlöst. men jag tappar ridkänsla i sådanna, det blir som att spela piano med lovikavantar.
    Annars rider jag i ett par gamla hööksläderstövlar som jag har i stallet, med mjuka skaft eller med graninge stövlar, som är en given favorit sedan massor av år. Kvalitén har dock försämrats sedan början på -90 talet. Då höll stövlarna för varje-dag-användning i upp till 5 år. Det gör de inte nu.
    Vill jag vara finare så har jag ett par läderridstövlar som jag köpte på eurohorse för ett par år sedan, mjuka skaft och från italien. Synd bara att de har sjunkit på höjden, så nu är de i kortaste laget.
    Har även mina gamla cavallo med hårda skaft hängande i källaren. Dem köpte jag -86 och de passar fortfarande. Men jag är skeptisk till om jag fixar att rida med HÅRDA skaft.
    När det är svinkallt på vintern har jag värmesulor och rider jag kravlöst använder jag ett par STORA – för stora, arbetsstövlar i läder, där tårna kan ha disco. typ skritta ut rundor.
    Sporrar använder jag när jag dressyrar, fast inte alltid – hoppar medvetet över dem ibland för att jag själv inte ska fuska med hjälpgivningen och ta till sporren istället för att använda säte och hela skänkeln.
    I hoppningen har jag en liten sporre och rider jag ut har jag inga sporrar.
    Fast jag har ju inte hoppat Winston ännu, men det kommer gymnastikvarianter på det så småningom. Han är ju hoppad väldigt mycket.

    Mvh
    Cia

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Jag har tidigare alltid ridit dressyr i läderstövlar (ett par königs som har över tio år på nacken, men det syns verkligen inte), men i höstas köpte jag ”hårda skaft” som jag faktiskt använder mer och mer. När jag rider ut eller hoppar har jag i princip alltid ridskor.

    Svara
  3. Sanna

    När jag red hade jag ALLTID läderriidstövlar oavsett om det var ett dressyrpass, uteridning, träning, hoppning, vinter, sommar eller whatever. Dressyrryttare som man är så är det stövlarna man känner sig mest ”hemma” och bekväm i!
    Och jag red mycket med tänket att man ska ha så mycket samma utrustning hemma som på tävling som möjligt för att inte skilja för mycket på tävling och att rida hemma!

    Svara
  4. Minstral

    Rider alltid med stövlar, på träning finare såna och här hemma lite grövre. Har nästan alltid sporrar, enklast så eftersom de sitter på stövlarna, orkar inte ta av dem.

    Svara
  5. Åse

    König, 15 år gamla sitter på vid all ridning förutom i vintras när det var 20 minus mest hela tiden. Då åker Mountain horses termostövlar på. Har köpt ett par specialbeställda nya Cavallo men f*n vad obekvämt det är med nya stövlar.

    Svara
  6. Jenny

    Jag rider helst med mina dressyrstövlar (Cavallo), men fungerar inte så bra i hoppsadeln och vill inte skita ner de när jag rider ut, så kör då med ridskor eller ett par billiga allroundstövlar (vintertid har jag ett par vinterstövlar).

    Rider helst med stövlar (och framförallt dressyrstövlarna) då de känns bättre att rida i samt ser snyggare ut.

    Svara
  7. Anonymous

    Skor på träning. Stövlar på tävling. Oavsett disciplin. Har inget emot att rida i stövlar men det är skönare att gå i skor och ofta är det mycket gång per ridpass sas.

    /Prick

    Svara
  8. Prick

    Mja, snarare innebär själva stallbesöket, med eller utan ridning, rätt mycket fotarbete. Jag skulle ju kunna ha ett par stövlar i stallet att byta till men det känns inte nödvändigt. Det blir lite dessutom lite omständligt emellanåt då jag rider i andra stall också och ibland blir tvungen att gå och hämta hästar i inte alltför torra hagar. Näe, skönast med skor helt enkelt =). Har alltid skor med stålhätta.

    Svara
  9. Birgittas hästsida

    Prick:

    Åhå…då fattar jag.

    En del har ju för vana att leda sina hästar en bra stund före och efter ridpassen (i stället för att skritta uppsuttet), det var det jag tänkte att du kanske menade.

    Själv har jag mina stövlar (både termo och läder) i vår sadelkammare, de tas aldrig hem (delvis pga lukten) utan jag går i ridskor när jag inte har stövlar (och ridskorna står utanför vår ytterdörr).

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>