Favorit i repris: att inte kunna stava

På tal om gårdagens annons med så taskig stavning så blir jag ibland riktigt beklämd när jag läser hur illa vissa människor stavar och jag tycker att det är så synd att de inte kan få hjälp.

Kanske VILL de inte ha hjälpen eller så förstår de inte själva hur illa de skriver och hur, vill i alla fall jag påstå, STIGMATISERANDE detta är i många sammanhang (jag gissar att 99 av 100 arbetsgivare skulle sortera bort en ansökan skriven på nedanstående vis DIREKT, i alla fall om det handlade om ett arbete där man behöver skriva minsta lilla text- och det innefattar väl de flesta arbetena idag.

”min unghäst åker på in körning i början på maj å då blir men gammle valak själv så han behöver sälskap i sin hage han går på lössdrift fri till gång på torr hö de finns stall med boxar vid behov jag behöver först och främst säldkap till han i två månader och eventuelt längre
hör av er om ni har nån häst som behöver vilal och ni tex inte vill stå och betala en dyr stall hyra för nån som ni inte rider på men skulle hästen vara snäll att rida eller köra så är de ett plus men inget måste för jag behöver den typ nu:)”

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Ja herregud jag ryser när jag läser, visserligen kan jag slinta på tangenterna och strunta i det när jag skriver ett inlägg men att sätta in en annons med stavfel ska ju ingen behöva göra, det finns ju hjälp att få.

    Men man slutar aldrig att förvåna sig. På min utbildning gick det en tjej med dyslexi (hon har hoppat av nu) och jag fattar inte riktigt hur hon tänkte när hon började utbildningen. Vårt kommande jobb innebär ju bl.a. att skriva journaler på korrekt svenska och i många fall rätta läkarens inkorrekta svenska. Men hon fattade inte att det var så viktigt med att kunna svenska enligt svenska skrivregler.

    Märker det bland andra yngre i klassen, de får kämpa med saker som är en självklarhet för många av oss andra, särskrivningar och de, dem är två utmärkta exempel.

    Jag riktigt ryser när jag läser vissa inlägg på internet.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Minstral:
     
    Du tar upp 2 ypperliga exempel på saker som folk ofta skriver fel på, särskrivningar och skillnaden mellan de och dem.
     
    Redan när jag gick i skolan på bronsåldern fick vi lära oss att man kunde skriva DOM om man är osäker, fattar inte varför många ändå ska envisas med att använda de/ dem så galet.
     
    Om DEM inte vet hur DEM ska använda orden är det bättre att DEM låter bli!
     
    Vill man ha en miljard exempel på galna särskrivningar är det bara till att öppna ”Blocket”, där finns de en masse.
     
    Även detta är helt obegripligt för mig, dvs varför man tex skriver ”HÄST SADEL säljes” eller ” HUS VAGN till salu”.
     
    Det är ju ”bara” att tänka hur man PRATAR!!!! Man säger ju husvagn som ett ord utan paus mellan hus och vagn- lätt som en plätt!!!!   
     
    Att många ungdomar idag är urusla på att stava är jag fullständigt övertygad om, liksom att en del försöker DÖLJA detta genom att ”överdriva” felstavningarna ännu mer som en ”ploj-grej”.
     
    Har sett bloggar där i princip vartannat ord är så där medvetet jättefelstavat (”nu ska jag sykla till stalla för att ta mej en rajd på min bejbis-påni”)  vilket kanske roar dom med den typen av humor.

    Svara
  3. Minstral

    Ett tips ang de och dem är att tänka på engelskans they och them, det blir samma och man hör snabbt hur galet det blir om man kastar in them till höger och vänster i engelskan.

    Dessutom fattar jag inte att man använder dem när man inte vet då de faktiskt är vanligare med de än med dem. Som i din mening ovanför t.ex. Hade folk bara vetat sättet att snabbkolla genom att jämställa jag/de och mig/dem så hade de blivit enklare:)

    Jag använder gärna ordet dom istället men skulle ju aldrig skriva det t.ex. i ett brev till en arbetsgivare.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>