Nu så: lite filmer!

Om ni är lika nyfikna av er som jag tycker ni säkert att det är kul att titta på dessa filmer.

Jag tyckte själv att det var roligt, i alla fall om jag blundar med ena ögat och försöker undvika att titta på den puckelryggade människan som sitter på Archies rygg.

Helt klart borde denna person sträcka på sig bättre även om jag vet att hon TRODDE att hon gjorde det.

Men hästen är vacker som en dag….tycker jag :)!

Tyvärr är det alltså de 5-6 sista minuterna som vi kom ihåg att filma så jag rider mest ”runt runt”.

Å andra sidan var syftet med att NN ville filma mig från första början ”bara” att visa hur vi ser ut som ekipage nu för tiden.

Nästa gång lovar jag att vi ska filma mer ”grejer” även om det tex är omöjligt att filma piruett-träningen; då sitter jag nästan i knät på NN 🙂

http://www.youtube.com/watch?v=lwrn7IXqJ3Q

http://www.youtube.com/watch?v=h4x1_HFbNxs

26 kommentarer Skriv kommentar

  1. Trasselkvast

    Vilken underbar galopp han ser ut att ha! Och inte tycker jag du sitter särskilt hösäckigt, då ska du se MIG på träning. Man skärper ju alltid till sig på tävling också.

    Svara
  2. Prick

    Fin häst =).

    Funderade på en sak du skrivit tidigare om att du rider bra (bättre?) utan stigbyglar. Har du testat att sänka/höja (fast jag troor sänka) till samma nivå som fötterna hamnar när du sitter utan byglar?

    Vad gäller ditt lite rörliga överliv handlar det mest om att hitta andra sätt att ta upp kraften på. Om du vill förbättra sitsen ytterligare borde väl din tränare kunna ge lite bra tips? Eller består de i att byta sadel bara?

    Svara
  3. annakarlegard

    Ni är kanonfina! Och du ser ut att ha en stadig och balanserad sits. Men jag vet..man blir förskräckt när man ser sig själv på film…men det är så himla nyttigt. Archie är verkligen vacker! Jättefin i traven där emellanåt.

    Svara
  4. Lotten

    Verkligen en vacker häst! Men han är väldigt begränsad i sitt rörelsemönster. Galoppen är ofta fyrtaktig och markbunden och traven blir gärna lite hastig istället för elastisk. En kanonhäst på LB-LA nivå, men vill du rida MSV med bra resultat så tror jag tyvärr att du måste köpa en annan häst. Har du någon teori om varför han inte kan böja sig i bålen i skolorna? Han ser ut att vara helt rak i kroppen i slutorna och endast halsen är böjd inåt. Ser ut som motställd skänkelvikning. Nu är jag grymt hård i mitt omdöme, jag vet.. Men du verkar ha sådana ambitioner med din ridning så jag tycker det är synd om du inte kan komma vidare. Som sagt, en otroligt vacker häst och som ekipage är ni jättefina, men det ser väldigt begränsat ut.

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Trasselkvast:
     
    Tyvärr tror jag att det är precis det jag INTE gör, dvs skärper mig på tävling utan jag har nog fullt sjå med ”allt annat” så jag misstänker att jag kanske ”rasar ihop” i sadeln.
     
    Men efter att ha sett denna film så kommer jag nog att skärpa till mig- ett tag i alla fall.
     
    Prick:
     
    Man ska inte förringa en sadels betydelse vad gäller ryttarens position i sadeln :), därav mitt tilltänka byte.
     
    Jag kommer ju att förlora några tusenlappar (minst sagt) på att byta så jag hade aldrig gjort det om jag inte själv upplevde att den nya sadeln hjälper mig till en bättre sits.
     
    Men givetvis är detta inte allt; man måste arbeta/ tänka aktivt på hur man sitter och det tycker jag att NN försöker få mig att göra.
     
    Vad gäller stigbyglarnas längd upplever jag att det är lättare med något för korta stigbyglar än något för långa. Om stigbyglarna är för långa så måste jag hela tiden kämpa för att hålla kvar fötterna i dom- jättejobbigt. Jag vet att jag vid ett tillfälle kortade stigbyglarna ett hål och att jag då upplevde att det var mycket lättare att sitta rätt.

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Anna:
     
    Visst är det nyttigt att se sig själv på film men jag som är så himla självkritisk varnade NN för att jag kanske skulle gå hem och ”hänga mig” efter att ha kollat filmen.
     
    Nu tog jag inte till repet men jag kan ju inte påstå att jag njuter av att titta på mig själv :). 

    Svara
  7. annakarlegard

    Jag tror inte alls hästen är för begränsad i sina gångarter. Däremot skulle jag variera tempot och takten mycket mer samt se till att aktivera galoppen mycket mer så att han inte blir långsam bak och därmed 4-taktig. Rida korta,korta steg i trav o sen framåt i större steg utan att han blir springig o faller ner på bogarna. Variera hela tiden o gå ner några steg till skritt emellanåt också. Även rida massvis med tempoväxlingar och övergångar i galoppen. Nu är det ju bara två korta filmsnuttar som visas men spontat: Du har en stadig sits som du kan göra mycket mer med. Ridning handlar ju inte bara om att sitta stilla o fint utan att verkligen rida aktivt hela tiden.

    Svara
  8. annakarlegard

    Angående skolor och sadel så kan det helt klart hänga ihop. Jag hade en Albion K2 (Är till salu nu)som låg bra tyckte jag och hästen kändes fin i. Dock gick det inte att rida skolor. Hon var spikrak hela tiden. Skaffade en Albion SLK och gick ner en bomvidd..Nu gör hon superfina skolor. Den andra var förmodligen lite för rak och för vid för min häst. Men båda sadlarna hjälpte mig förbättra min sits väldigt mycket. Båda är den nyare modellen med smalare midja o med ändringbar bom. Hade en amerigo cortina innan men hjälp vad ont i ryggen jag fick av den plus att skänklarna åkte bak hela tiden.

    Svara
  9. Birgittas hästsida

    Lotten:
     
    Jag misstänker väl lite samma sak som du- att vi inte kommer att räcka till som ekipage i MSV men är inte övertygad ännu och kommer därför att träna på ytterligare ett tag innan jag fattar några beslut.
     
    Har inga teorier om skolorna, nej. Kanske är det ”bara” så att vissa hästar har svårare för vissa saker- min för att böja sig i kroppen. 

    Svara
  10. Anonymous

    Jag håller med tidigare talare. (Lotten) En vacker häst men med mkt begränsade i sina rörelser.
    Dock verkar ju Archie ha sina fördelar. En häst med mkt och elastisk gång kommer oftast med ett helt annat temprament.
    Jag tror personligen att du kommer att utvecklas mer med en bättre häst. Men detta ställer också högre krav på din ridning.
    Valet är ju såklart ditt men Lotten har har engligt mitt sätt att se det helt rätt. Archie räcker inte till och det verkar redan som om du är inne på detta.
    Ska man rida högre dressyrklasser måste hästen ha bra gångarter, man kan helt enkelt inte rida fram hur mkt gångarter som helst.
    /Marie F

    Svara
  11. Birgittas hästsida

    Anna:
     
    Du har helt rätt angående tempoväxlingar, rida mer aktivt osv.
     
    Det var EXAKT vad NN sa till mig igår när detta filmades; att jag inte får sätta mig till ro och vara så glad och nöjd att hästen travar på framåt trots ett ganska ansträngande pass utan att jag måste RIDA, inte ÅKA omkring. 
     
    Det där med Archies tidigare bristande bjudning sitter fortfarande så rotat i mig så nu när det är mycket bättre så KAN jag absolut variera och ha en annat bredd på gångarterna men jag kan ibland liksom bara fastna i att ”åka omkring och se glad ut” även om jag hade varit ännu gladare med ett annat register :)och det GÅR faktiskt att få fram (om man anstränger sig lite ha ha).

    Svara
  12. Birgittas hästsida

    Marie F:
     
    Jag har nog svarat på det mesta redan i tidigare inlägg så jag har väl inte mycket mer att tillägga.
     
    Förhoppningsvis kan jag någon gång framöver publicera en film där jag rider mer aktivt och inte bara ”runt runt” de avslutande 5 minuterna efter ett ganska ansträngande pass.
     
    För även om jag verkligen inte vill kalla Archie en ”gångartshäst” eller dylikt så KAN han bättre än så här och brukar i princip alltid få betyg 7 på sina gångarter. Att galoppen är fyrtaktig har ALDRIG NÅGONSIN påpekats av någon dressyrdomare så jag rider den nog lite bättre på tävling än här på filmen. 

    Svara
  13. Hästis

    Flott häst med bra takt, tycker iallafall jag…:-) Bedömningssporter är ju vad det är, se bara på de olika kommentarerna här.

    Hade varit intressant att se när NN rider. Kan hon inte tänka sig att vara med på film?

    Man blir lätt lite ”introvert” när man bara rider sin egen häst. Jag hade försökt rida så många andra hästar som möjligt för att själv vidga vyerna lite, sas.

    En annan idé hade ju varit om NN kunde starta Archie ett par gånger. Dels får NN se hur Archie är att rida på träning resp tävling, dels får du ju se om NN får ut mer av Archie vilket skulle ge dig ett kvitto på att det är visst är lönt att träna vidare.

    Sen håller jag med om att sadeln kan göra stor skillnad, provar just nu hoppsadlar och det är stor skillnad på min sits i de olika sadlarna.

    Svara
  14. Monika

    Nu blir det ju lite *jag tycker o jag tycker* här på din blogg men jag håller med annak. Archie kommer räcka helt klart till MSV men därutöver kanske inte. Frågan är väl på vilken nivå du själv befinner dig o vill befinna dig. Är alltid svårare att utbilda både sig själv o häst samtidigt men är ju helt klart mycket mer tillfredsställande att man ”klarade det” än att köpa färdig häst.

    mvh ML

    Svara
  15. Birgittas hästsida

    Hästis:
     
    Som jag känner idag kommer jag ALDRIG att publicera filmer där NN rider, detta sagt utan att ens veta hennes åsikt i frågan.
     
    Men jag vet hur mycket idioter det finns ”out there” som kan fälla vilka kommentarer som helst i anonymitetens skydd och det vill jag absolut inte utsätta NN för.
     
    Finns säkert de som vill ”tvåla till” en elitryttare och ”kvida” på allt möjligt- jag har tyvärr andras mycket tråkiga erfarenhet att luta mig mot i denna fråga så nej.
     
    Tävlingsbiten har jag inte funderat över ännu- det får bli en senare fråga om det ens blir aktuellt.

    Att prova/ rida olika hästar är både lärorikt och kul och jag uppskattar mycket att NN redan låtit mig prova 3 olika hästar.

    Svara
  16. Birgittas hästsida

    Monika:
     
    Mitt mål i dagsläget är att i alla fall rida MSV B-klasser med placeringar på Archie.
     
    Hade kanske liiite högre satt mål innan eftersom min första häst gick S:t Georges (inte speciellt framgångsrikt dock) men jag känner att utvecklingen har sprungit ifrån mig så till vida att man IDAG till skillnad från då jag tävlade på denna nivå (över 10 år sedan) ”måste” ha en helt annan häst för att kunna hävda sig.
     
    Jag har i dagsläget inte råd att köpa en ”färdig” häst för 300.000 eller mer och inte heller lust att börja om med en 3-4-åring.
    Även de ”ofärdiga” men potentiella MSV-hästarna (eller däröver) kan kosta ganska mycket pengar- pengar jag i dagsläget verkligen måste fundera på om jag vill investera.
     
    För sedan är det ju tyvärr inte heller så att pengar kan köpa framgång PER AUTOMATIK- hur talangfull häst man än får tag på så kan massor av saker hända på vägen, hästen kan bli skadad, man kanske inte passar ihop osv osv.

    Svara
  17. annakarlegard

    Hans gångarter räcker absolut till MsvB-klasser. Har sett sämre hästar få mellan 65-70% i de klasserna men med duktiga ryttare på ryggen. O jag tycker absolut att du ska hålla fast vid ditt mål att rida St George på honom. Ju högre mål desto längre kommer du även om du inte når hela vägen till slut målet.

    Det är bara till att trycka ner rumpan i sadeln nu, kvicka upp bakbenen, rida tempoväxlingar o övergångar tills du blir blå i synen så ska du se att det händer grejer.

    Svara
  18. Birgittas hästsida

    Anna:

    Tack för dina uppmuntrande ord; du ska tro att jag ska göra mitt bästa.

    Vi jobbar ju redan mycket med att sätta Archie på bakbenen även om just inte dessa korta filmer visar detta.

    Svara
  19. Lotten

    Jag skrev att Archies rörelsemönster är begränsat, inte att han bara har otillräckliga gångarter. En häst med medelmåttiga gångarter kan visst hävda sig i MSV-klasser men då har de lätt för samling och är mjuka och smidiga i sin kropp. Tyvärr så ser jag inte att Archie vinklar sina bakben till något som kan liknas vid samling. Och han har uppenbarligen svårt för skolor. Det är klart att han kan utbildas till msv, rent tekniskt, men för att plocka poäng på den nivån så krävs en lösgjord häst som är mjuk, smidig och rörlig. Därmed inte sagt att den måste ha gångarter utöver det vanliga. I slutet av ett ansträngande träningspass vill jag se en häst som är lösgjord och som går att variera i form och tempo och som sätter bakbenen väl under sig även i en lägre, rundare form. Jag tycker Archie här visas mer i en uppvisningsform som är statisk utan att han går genom hela kroppen. Jag tycker framför allt att ländryggen ser låst ut. Jag vet att du låtit kiropraktorer och massörer kollat honom med enbart positivt resultat, men är han röntgad i ryggen? Nu verkar han inte ha ont men han kanske är en sådan häst som biter ihop och inte är så smärtkänslig?

    Svara
  20. Birgittas hästsida

    Lotten:

    Så vida du inte BRUKAR följa oss på tävling regelbundet (några träningar IRL kan du omöjligt ha sett) tycker jag nog att du seglar iväg lite väl långt i ditt resonemang angående eventuell ryggsmärta hos en häst som du sett på video i 6 minuter vid ETT träningstillfälle och som jag ägt i 5 år och som är veterinärkollad minst en gång om året sedan dess (dock ej ryggröntgad).

    Jag kommer inte att dra igång någon röntgen eller andra undersökningar i dagsläget, gör jag det senare kan du vara den första att skriva ”vad var det jag sa”.

    I övrigt instämmer jag i det mesta av dina kommentarer.

    Svara
  21. Anonymous

    Modigt av dig att lägga ut filmer när du rider. Hade varit intressant om de med alla åsikter vågat lägga ut en film med sin ridning. Man kan ha åsikter men det är lite väl magstarkt att börja prata om ryggsmärtor hos en häst man sett några minuter på ett filmklipp. Har själv tränat för NN och är övertygad om att hon inte pressat på hästen om det fanns misstanke om smärta.
    Kämpa på Birgitta!

    Svara
  22. Lotten

    Nej, jag har inte sett er IRL. Bara läst din blogg. Och nej, jag kommer inte att skriva ”vad var det jag sa” om det nu skulle vara så att ryggen krånglar. Jag tänkte mer på din häst än att få slå mig för bröstet om jag skulle ha rätt i mina funderingar.

    Svara
  23. Birgittas hästsida

    Jag kan inte annat än instämma i dina kommentarer Anonym.

    Jag tycker personligen att man kan vara liiite mer försiktig i sina kommentarer och tankar- ffa kring en häst man aldrig sett tränas av NN vid ett enda tillfälle.

    Hade jag specifikt frågat vad läsarna tror om Archies rygg hade jag bättre förstått kommentaren som den från Lotten men som klart framgår var det inte därför jag la ut filmen.

    Jag förstår ABSOLUT att folk är så ovilliga till att ens visa bilder och än mindre filmer på nätet för gör man det så kan man få vilka kommentarer som helst och samtidigt får man också ”skylla sig själv”.

    Nu är jag tack och lov ingen oerfaren fjortis som kommer att ligga sömnlös pga min blogg utan jag tycker bara att det är intressant vad folk väljer att kommentera.

    Sedan är det upp till mig om jag vill bry mig eller inte.

    Men jag tycker att man oftast ändå får intressant input även om inte alla smeker en medhårs!

    Svara
  24. Cheran

    Archie är supersnygg!

    Även om han inte har de största gångarterna, så ser man ju att det finns lite mer i honom, dessutom har han en fin takt. Han kommer säkerligen att kunna hävda sig i MSV.
    Alldeles för många ryttare rider redan omkring på (för dem) alldeles för svårridna gångarthästar. Gångarter är inte allt!

    Jättekul att få se er!

    http://www.cheran.blogg.se

    //Linda

    Svara
  25. AnnH

    Jag har också tittat på filmerna. Jag har några kommentarer. Dels så tror jag inte att det är Archies lite begränsade gångarter och ngt »dåliga bakben« som kommer sätta gränsen för huruvida han är begränsad till LA, MsvB eller MsvA utan hur har går att utveckla framåt vad gäller mjukhet, elasticitet inom sina gångarter, samling och ffa VILJAN att arbeta!

    Jag har själv »jagat upp« en häst med passartad skritt och tvåtaktig galopp till att gå stensäkert i Lilla rundan och placera sig i SB:1.
    Fick en kinkig och känslig D-Dayhäst, med bara lite »mer gångarter« än Archie att gå George med godkända poäng.

    Båda dessa hästar ovan VILLE gärna göra det jag bad dem om. Sen rider man inte GP bara på vilja, men man kommer ganska långt.

    Vad gäller hans rygg och förmågan till böjning så har jag – trots att jag också är tränare och van att se hästar från marken – svårt att liksom någon annan här kommentera böjningen. Filmerna är till 95% inifrån voltens mitt och att bedöma huruvida hästen böjer sig korrekt genom hals/bål eller bara viker sig i halsen är väldigt svårt ur den vinkeln.

    Archie ger ju ett ganska nöjt uttryck när han arbetas, och receptet skulle ju – oavsett eventuella röntgendefekter i ryggen eller inte – vara detsamma; jobba på, lösgör mer och stärk mer! 🙂

    Svara
  26. Birgittas hästsida

    Ann:

    Du tar upp en mycket intressant aspekt i din kommentar och det är VILJAN.

    Att ha en häst med vilja betyder banne mig om inte allt så i alla fall otroligt mycket och min första häst Heron är ett YPPERLIGT exempel på detta.

    När jag köpte Heron var jag så orutinerad som man bara kan bli i hoppning och ändå tävlade vi efter bara några år MSV B (130) med placeringar.

    Hans hoppvilja var gigantisk, tekniken inte på samma nivå men dock fullt acceptabel.

    Samma häst lyckades jag knipa placeringar med i MSV B dressyr och starta flera gånger i S:t George TROTS låååångt sämre gångarter än Archies och ”obefintlig” bakbensaktivitet.

    OK, detta var för över 10 år sedan- konkurrensen ser annorlunda ut idag men ÄNDÅ.

    Det var på min och Herons vilja allt ovan presterades då han egentligen var FYSISKT mycket begränsad inom i alla fall dressyren.

    Vad gäller Archie visade han i höstas verkligen hur illa det kan kännas om inte viljan finns- han började lägga av helt på tävling och blev också mycket seg och ovillig på träning.

    Flera jag pratade med då sa i princip att ”det är kört”- hästar som börjar bromsa på tävling går i princip inte att omvända igen.

    Hela våren har Archie bevisat motsatsen- han har hittills inte visat en sekund av beteendet i höstas.

    Och- MYCKET viktigt tycker jag är att NN flera, flera gånger påtalar under och efter träningarna just detta att Archie F Ö R S Ö K E R.

    Han har det kämpigt med vissa grejer men gör ändå så gott han kan = VILJA.

    Om detta sedan räcker, om det kommer att kännas rätt att pressa honom hur mycket som helst osv- DET får tiden utvisa.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>