Dagens (mocknings)fråga

När jag tränade för en skicklig dressyrryttarinna med Heron för en miljon år sedan såg jag något som jag dittills aldrig stött på; hon mockade på ett för mig ”konstigt” sätt där hon endast strödde upp en större fyrkant i boxen medan typ en halv meter runt om och ut till väggarna lämndes utan strö (se bild ovan).

Jag har sedan dess inte sett någon annan strö på detta vis förrän jag kom till nuvarande stall där många har anammat samma metod.

Frågade en tjej i stallet som går en hästutbildning om de kanske har fått lära sig att strö på detta vis i skolan men detta förnekades och hon kunde inte heller riktigt förklara VARFÖR hon gjorde på detta vis eller vad som skulle vara en fördel med detta- bara att det var väldigt vanligt även bland hennes klasskamrater.

Så nu frågar jag er dear readers; har ni någon teori eller gör ni rent av (ordvits!!!) själva på detta vis? Why?

Frågar en nyfiken strö-o-man som täcker heeeela boxen med myyyyyycket halm.

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Karin Eng

    Jag strör i hela boxen. Har testat detta tidigare för att hästarna inte ska blanda strö och skit så men det gör de ändå. Skiten göms desto mer. Jag måste ha ordentligt med strö som ligger still och kan absolut inte göra så där med torven.

    Svara
  2. Trasselkvast

    Jag stör i hela boxen, men när jag mockat krattar jag upp som ett litet berg i mitten av boxen, detta för att det annars blir en grop där när Tilly knallar runt (vilket hon är förtjust i eftersom hon kan se ut åt två håll). Nu har jag ju som sagt minst 4 dm spån, men jag kan tänka mig att om man är snål med strö (vilket jag tycker bilden visar?) och har samma tanke som jag, så blir det inget strö kvar längs väggarna?

    Kör samma princip i ponnyns box, men skillnaden är att jag där lämnar en remsa tom längst bak, en remsa som han strax sparkar igen när han står och äter. Annars hamnar ströet i sån obalans i boxen.

    Svara
  3. AnnH

    Jag antar att det är för att hästarna annars petar ut ALLT strö till kanterna och det istället blir tomt i mitten. Så blir det ju lätt om man inte har bädd.

    Jag lämnar ena kortsidan (ca 40 cm) i ena boxen för dem hästen skiter BARA där och det blir otroligt lättmockat då, bara att lyfta ut skiten.

    När man betalar sitt strö själv, som jag kanske MÅSTE ha torv, och inser att det kostar mer än både foder eller träningar, då blir man lite mer sparsam och funderar på hur man smart ska spara mest strö utan att hästen står dåligt.

    Svara
  4. Minstral

    Men alla betalar väl sitt strö själv, eller du menar att du betalar det separat och ser vad det faktiskt kostar?

    Själv skulle jag aldrig låta mina hästar ha det som bilden visar, inte för att det är bara strö i mitten, utan för att det är sjukt lite strö.

    Själv strör jag hela boxen och har veckobädd.

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Hos oss ingår halm i stallhyran, vill man ha spån ingår 2 balar i månaden= ganska mycket dyrare med spån om man strör mycket.

    Med den mängd halm jag har i boxen förvillas många till att tro att jag strör mängder men eftersom jag mockar 2 ggr om dagen behöver jag max strö in en halmbal om dagen, lika mycket som de som har avsevärt mindre strö i sina boxar.

    Svara
  6. annakarlegard

    Min häst är helinackorderad och de mockar på de viset som bilden visar förutom att jag har valt torv istället för spån (ingen skillnad i pris men jag tycker torv ger en bättre bädd)
    Hon skiter också i princip bara på ett ställe så boxen är väldigt lättmockad.

    Svara
  7. sofia

    Jag har en häst som i stort sett gör att allt stö ligger efter väggarna om man inte från början lägger det i en typ sån där fyrkant. Det är väl inte konstigare än att man som människa väljer tjockare täcke när man själv sover eller olika kudda. Alla ”bökar” och sover vi ju olika.

    MEN just därför skulle jag heller aldrig få för mig att ströa boxarna på samma sätt heller. Alla mina hästar bajjar o kissar på olika sätt just för dom 🙂

    Svara
  8. Prick

    Kan inte se att det handlar om något annat än ett försök till att spara på ströet.

    En klok kamrat brukar säga – Ströåtgången avgörs inte av hur mycket du lägger in, utan av hur mycket du tar ut.

    Tycker själv det är viktigt att ha tillräckligt med strö för att hästen ska kunna ligga ner – i hela boxen, inte bara i mitten.

    Svara
  9. Birgittas hästsida

    Prick:

    Jag tror och tycker som du.

    Min erfarenhet är att folk tror att de sparar på ströet genom att strö LITE men enligt mig så är det så att ju mindre man strör in desto mer måste man ta ut= till slut är hela boxen tom på strö och då har man att välja på att antingen låta hästen stå på aldeles för lite strö eller att behöva lassa in massor för att fylla upp.

    Som jag skrev längre upp så har jag MASSOR av halm i boxen men lägger ändå inte in mer än de som har hälften i sina boxar.

    Genom att jag har så mycket strö så lägger sig bajshögarna på ett sådant sätt (svårt att förklara i skrift) att de är lätta att ta ut utan att man behöver ta med sig strö- hos de som strör mindre tycker jag att allt blir en enda ihoprörd skitig ”gröt” som måste tas ut.

    Svara
  10. Jenny

    Jag går i samma tankar som Prick, att de som 'snålar' genom att ha tunt med spån (vilket inte känns schysst emot hästen) blir det dyrare för i längden. Och framförallt så är det inte trevligt för hästen.
    Min tanke är att när det inte är spån på kanterna så skjuts spånet i mitten lättare ut och då har hästen tillslut ingenting att stå på.

    Nu har jag oftast permanent bädd för att snåla på det viset istället.

    Svara
  11. Birgittas hästsida

    Jag håller med dig helt Jenny.
     
    Om man har en tjock spån/halmbädd så sparar man på ströt och hästen har samtidigt ett bra liggunderlag.
     
    Jag vet inte hur många boxar jag sett där det är ”kala fläckar”, dvs ren betong på morgonen- halkrisk när hästen ska resa sig, hårt att ligga på och häst/ täcken ofta mycket smutsigare än vad mina täcken någonsin är.   

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>