Som man frågar får man svar, eller?

Har funderat på en sak vad gäller när både andra och jag själv ställer frågor på bloggar och/ eller olika internetforum.

Jag får en känsla av att de som svarar OFTAST gör det om de ”håller samma linje” som skribenten/ frågeställaren.

Tycker man något heeeeelt annat eller gör på ett helt annat sätt så väljer man nog oftast att INTE svara alls och de som svarar med ”raka-motsatsen-svar” är oftast skribenter som på något vis retar sig på på frågeställaren eller som är ”kända för” att alltid vara lite motvalls eller dylikt.

Likaså är det vanligare att ”de präktiga” svarar, de som tror/ vet att de gör allting ”by the book” och tycker att deras sätt är det enda rätta.

Tänkte mycket på detta när jag läste en diskussion som handlade om hur mycket man rastar sin hund.

Mer eller mindre ALLA som svarade (och de var måååånga) svarade att de typ gick ändlösa promenader med sina skyddslingar, det var liksom ingen hejd på mängden timmar som dagligen lades på att på olika sätt stimulera hunden både fysiskt och psykiskt.

Eftersom jag känner fler hundägare som inte ens lägger 1 timme om dagen på att gå ut och gå med sin hund (att släppa ut hunden i trädgården räknar jag inte som ”rastning” i detta fallet) än de som är ute och går 3-4 timmar om dagen så ifrågasätter jag starkt hur pass representativa svaren i diskussionen var.

Snarare tror jag att det var mestadels ”Bror Duktiga” som svarade och när andra, mer ”normala” hundägare läste deras svar så vågade de inte skylta med hur ”dåliga” de själva är. Det är vad jag tror i alla fall.

Jag tycker också att jag väldigt sällan läser ”extrem-svar” på mina frågor på bloggen trots att jag VET att alla möjliga, enligt mig, konstiga beteenden förekommer och att folk kan resonera på de märkligaste vis.

Exempelvis läser jag aldrig kommentarer som:

”Jag tycker att det räcker med att min häst går i hagen 3-4 timmar om dagen- den står ju ändå bara där och hänger”.

”Jag ger min häst flera kilo kraftfoder varje dag trots att det är en promenadhäst som jag rider därefter”.

”Jag skulle aldrig få för mig att betala mer än 100 kronor för en privatlektion- det är aldeles för dyrt”.

”Jag rider alltid med ländtäcke i ridhuset på vintern oavsett hur varmt/ kallt det är ute”.

”Jag planerar aldrig mina ridpass i förväg utan tar dagen som den kommer. Känner jag inte för att rida så skiter jag i det och är det dåligt väder låter jag hellre hästen stå kvar i boxen”.

”Att analysera foder är hur löjligt som helst- det ser man ju genom att titta på det om det är bra eller dåligt”.

”Jag avmaskar hästen varje år för att vara på den säkra sidan och tycker att det blir för dyrt att först lämna in ett träckprov”.

”Jag köper bara märkesgrejer till min häst och skulle tex aldrig sätta på min häst ett täcke från Ullared”

”Hundar som inte lyder ska ha rejält med stryk”.

”Jag köper alltid det torrfoder som är billigast och tänker inte på om det påverkar min hunds mage eller inte”.

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. annakarlegard

    Skrattar lite när jag läser detta inlägg. Har helt klart tillhört kategorin av ”präktiga hundägare” som aktiverat,motionerat i mängder och köpt det dyraste,hippaste fodret. Numera tillhör jag nog de mer ”normala” vilket innebär ständigt lite halvdåligt samvete pga att hundarna gärna skulle vilja ha mer motion än de får. Dessutom har jag slutat köpa de där svindyra amerikanska fodrena utan köper ett bra, svensktillverkat som faktiskt fungerar bra. Inte det billigaste men inte heller så där galet dyrt som vissa foder är.

    Svara
  2. Minstral

    Fast jag ”vågar” nog säga sanningen om frågan väl kommer upp. Vi kan ta lite av dina meningar. Vi analyserar alltid fodret men mest för att jag vill se om det stämmer med det vi planerat. Man kan aldrig veta exakt vad det innehåller men är man skicklig på att sköta en vall (vilket vi är) så styr man själv en stor del av vad värdena blir.

    Jag är en uteridare och kan mycket väl skippa ridningen om det är kasst väder.

    Vi har många hästar och på vissa har vi fram till nu avmaskat pga kostnaden för träckprov, detta året har vi lämnat in samlingsprov för att reglerna är sådana.

    Dessutom hymlar jag inte med att jag ofta rider på hårt eller mjukt underlag. Jag tror inte att det är så himla farligt faktiskt.

    Så kommer frågorna upp så svarar jag ärligt utan att skämmas:)

    Svara
  3. Trasselkvast

    Jag tycker nog att om man tittar på ex Bukefalos o dyl så sitter där en massa människor som inte är ett dyft intresserade av att öht svara på TS frågor utan hellre lägger tid på att märka ord och skyffla iväg diskussionen åt ett helt annat åt, oavsett vad frågeställningen var från början.

    Ganska påfrestande om du frågar mig, och därför ”njuter” jag desto mer av ditt kommentarfält där det mestadels är vettiga människor som svarar med sina erfarenheter och åsikter.

    Och: ”Jag planerar aldrig mina ridpass i förväg utan tar dagen som den kommer. Känner jag inte för att rida så skiter jag i det och är det dåligt väder låter jag hellre hästen stå kvar i boxen”… stämmer nog dessvärre rätt bra in på mig… Fast inte i boxen förstås, men i hagen. Utom nu när hon SKA vila då jag är oerhört ridsugen.

    Svara
  4. Prick

    Ja, haha, där har du en poäng =)!

    Det är ju dessutom vanligt att inte acceptera att andra gör på annat sätt än det ”normala”. I många fall skulle det underlätta för en del att bara konstatera att man gör/är olika. Och lära av det.

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Anna:

    Jag får nog säga att Soya tillhör en av de där hundarna som får väldigt mycket motion men det beror främst på att maken går långa promenader med henne för att hålla SIG SJÄLV i form, på att jag springer min ”äckel-mil” av samma skäl och att Soya kan och tycker om att följa med när jag rider ut på Archie.

    Men det är inte så att jag tror att ALLA hundar får så mycket motion och inte heller rackar jag ner på dom som inte gör samma prioriteringar som vi- i alla fall inte om deras hundar får hyfsat med motion ändå.

    Jag anser inte att en hund BEHÖVER rastas 3 timmar om dagen eller att den inte ska gå att lämna ensam 4-5 timmar om dagen men när man läser på vissa diskussionsforum kan man nästan få intrycket att de som inte kan uppfylla ovanstående borde göra aig av med hunden.

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Minstral:

    Om man odlar sitt eget foder och har gjort så i många år kanske man kan veta värdena på ett ungefär i alla fall.

    Men i inackorderingsstall där foder från ”femtioelva” olika leverantörer och partier köps in under året vägrar jag att tro att det finns någon som med sin näsa och sina ögon kan avgöra fodrets näringsvärden.

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Trasslekvast:

    Om man vill ha många svar på en viss frågeställning kan det vara bra att fråga på Bukefalos men då får man också ta det ”onda med det goda”, dvs man kan få svar från både superkunniga människor, kompletta idioter (ursäkta) och allt däremellan.

    På Buke är blandningen av hästfolk enorm vilket är en fördel och tjusning, man kan få input från vitt skilda håll men man får som sagt också gallra bland svaren.

    Vill du ha svar från vettiga hästtjejer med framför allt dressyrinriktning skulle jag, förutom min egen blogg ha ha ha, rekommendera dig att gå in på http://www.ryttarfiket.se.

    Jag har ”hängt” på detta diskussionsforum i långt över 10 år (!) och en hel del som även svarar på min blogg (Minstral, Rie, CiA, Hille, CiaA, Eva från Lux, AnnH, Prick, Energika, Åsa, Anna-Kajsa och några till) är ”stammisar” där sedan många år tillbaka. Jag har också träffat flera av dessa personer IRL (otroligt trevligt).

    Svara
  8. Hille

    På buke ska ju alla hästar ha minst 1ha vinterhage per skalle, med varierande terräng, rinnande vatten genom hagen osv. Väldigt populärt att skriva att annars borde man inte skaffa häst!!

    Svara
  9. Birgittas hästsida

    Hille:

    Jaaa, suck….vet inte hur många gånger jag läst det. Man blir sååå trött.

    Visst: hagvistelse ÄR viktigt men inte det allena välgörande. Finns många sätt att inte sköta en häst bra trots den enorma, kuperade hagen.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>