Och så vädret förstås!

Medan jag svarade Minstral i inlägget nedan kom jag på att jag ju glömt att ta upp ytterligare en ”träningsfaktor”- VÄDET!

För precis som jag anser att man ska variera sitt träningsupplägg och sina underlag (beroende på vad man kräver av hästen) så anser jag också att man SKA kunna rida i ”alla” väder, kanske framför allt om man har en tävlingshäst.

Väl på en tävling kan det plötsligt börja ösregna eller blåsa kraftigt tex och vad ska man göra då om hästen kryper ihop och vägrar att gå ”ordentligt”? Köra hem?

Nej, själv har jag sett till att i alla år rida i både snöfall, ösregn, stekande sol och hård blåst- det finns inte den väderlek som rubbar Archie och han protesterar aldrig.

Detta har jag haft stor nytta av på tävling- just när det tex börjat ösregna och andra hästar gått som små ihopkurade bollar så har Archie traskat på lika villigt som alltid.

Sedan menar jag inte att man i alla lägen ska eftersträva att ”plåga” hästen och rida hur dåligt vädret än är men om det BEHÖVS- så ska den klara det utan större protester.

Annars stiger jag själv tex hellre upp i ottan för att rida i ett svalt ridhus än unnar mig ytterligare någon timmes sömn för att sedan ”tvingas” rida i ökenhetta inomhus alternativt i nästan lika äcklig värme utomhus där det dessutom vimlar av insekter men där är man ju olika- en del väljer långt hellre det sistnämnda alternativet  och andra struntar helt enkelt i att rida när det är så varmt.

Men om jag skulle strunta i att rida varje gång det var för varmt, för kallt, för blåsigt eller regnigt så skulle det inte bli mycket ridet för min del så därför har jag helt enkelt valt att så långt det går ignorera vädrets makter och köra mitt race oavsett.

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Ssss – det finns ju inga dåliga väder – bara dåliga kläder =)

    Fast jag tycker det är jobbigt när den stekheta solen kompletteras med stora bromsar. Usch.

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Fast rider du verkligen ute i spöregn och snålblåst när du har tillgång till ridhus? Det skulle inte jag göra 🙂 Dessutom är min erfarenhet att det inte bara handlar om vana – Amelia blir riden ute i princip i alla väder som inte klassas som naturkatastrofer, men hon hatar ändå att vända upp huvudet mot piskande regn – och det blir inte bättre för varje gång.

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Ja, jag rider i blåst och regn (dock ej ÖS-regn) trots ridhus om jag tycker att jag redan har tillbringat tillräckligt många dagar på rad där.
    Eftersom jag bara rider ut 1-2 dagar i veckan för det mesta får det vara någon måtta på ridhusridningen och Archie bryr sig som sagt inte om dåligt väder.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>