Frågor och svar om whippets och cyklar

Fråga: Är det möjligt för en icke-elitcyklist att hålla jämn takt med eller rent av cykla om en whippet som springer?

Kort svar: NEJ

Långt svar: Möjligen om whippeten joggar i sakta mak. Om whippeten däremot får syn på något den önskar komma ikapp (läs: most likely en utmanande kanin eller något som SER UT som en utmanande kanin- typ en fladdrande liten påse lång bort- whippetar har inte så bra syn enligt mig) DEFINITIVT NEJ.

Fråga: Ser det dumt ut om en icke-elitcyklist försöker hålla jämn takt med eller rent av cykla om en whippet som springer?

Kort svar: JA

Långt svar: JA, det ser otroligt dumt ut när någon trampar så frenetiskt att benen går som trumpinnar, hjärtat håller på att hoppa ur bröstkorgen, håret flaxar i vinddraget och svetten lackar i pannan.

Fråga: Ger det MOTION att som icke-elitcyklist försöka hålla jämn takt med eller rent av cykla om en whippet som springer?

Kort svar: JA för cyklisten i alla fall.

Långt svar: JA vad fan tror du? Prova själv att trampa så frenetiskt att benen går som trumpinnar, hjärtat håller på att hoppa ur bröstkorgen, håret flaxar i vinddraget och svetten lackar i pannan så får du se om du känner dig motionerad därefter.

Intervju gjord med B Karlsson, ägare till snabbspringaren Soya AKA ”Usain Bolt – ta dig i häcken” efter en vanlig cykeltur i deras gemensamma liv.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Carin

    *ASG* Tack, du gav mig dagen första skratt. Hade själv setter tidig. De är kända för att inte ha ”alla lammen i hagen” och flumma iväg, även när man cyklar… Känner igen mig i mycket vad du skriver *S*

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Kan ju som ett förtydligande till inlägget berätta att jag nu, efter 2½ år med snabbspringaren lärt mig var det är ganska dumt att utmana ödet och cykla (eller för all del gå) med henne lös så vida jag inte vill riskera att flera kaninflockar bokstavligen hoppar upp mitt framför näsan på oss.
     
    Numera kan jag ofta förhindra dylika jakter men hinner hon sätta iväg och det som sagt yr kaniner runt om oss- då kan det bli svårt.
     
    Inspiration till inlägget fick jag då jag vid ett tillfälle nyligen fick för mig att just försöka cykla om en lös Soya- som dock inte jagade något utan bara lufsade bredvid cykeln.
     
    Men hur snabbt jag än trampade så gick det inte att ”köra om” byrackan- hon ökade takten hur lätt som helst och medan jag till slut trodde att jag skulle trampa sönder pedalerna i min iver att komma först så såg Soya knappt tagen ut men ledde ändå hela tiden. 

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Kicki:
     
    Vad duktig du är! Har du hundarna i koppel då eller springer de lösa?
     
    Soya springer ju nästan alltid lös men de gånger hon är kopplad springer hon med perfekt. Men det är ju skillnad på en och sex hundar :)!

    Svara
  4. Kicki

    Det beror på var jag cyklar och vilken årstid. Helst har jag dom ju lösa men det kan bli väl spännande med sex glada whippet.En kompromiss är att dom turas om.
    Oftast blir det koppel och tämligen lugnt tempo med allihop och då är det JAG som är helt slut efteråt, särskilt med tanke på att ett par av dom alltid tycker det går för sakta och gör sitt bästa för att öka tempot på hela gänget!
    Parera när harar/katter/ekorrar dyker upp går förvånansvärt bra, det handlar mest om teknik.
    Cyklar då och då med dom i delade grupper och då får tejerna ge järnet, ”full” galopp på skogsvägarna. Men jag erkänner gärna att det är lite av en kuslig upplevelse! Även då tycker dom nämligen att det går alldeles för sakta!
    Hur som så gillar dom cykelturerna allihop!

    Svara
  5. Anonymous

    Fniss… 😀 Har inte vågat mig på att cykla med Hilda eller Zahra. Är inte säker på att jag skulle våga heller. Men nog skulle vi få motion alla tre till en början, men sedan blir det nog bara jag. 😉

    Hälsningar
    Görel, Zahra och Hilda

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Görel:

    Soya har varit superenkel att cykla med kopplad från första början. Vet dock inte om förra ägarna lärde henne detta eller om hon bara varit lättlärd.

    Fast kopplad har jag henne nästan bara på asfaltvägar och där finns inget som distraherar henne så hon travar så fint bredvid mig.

    Att cykla med 2 hundar hade jag nog inte vågat mig på utan att klara dom en och en först.

    Annars är det ju en utmärkt motionsform där man kan anpassa farten och sträckan hur man vill.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>