Lördag- dramatik!

Idag åkte jag till Dagstorportens Ryttarförening för att rida en MSV C:1 i tron att det skulle bli regnigt och mulet (det hade väderleksprognosen ”lovat”).

I stället blev hela dagen solig, varm och kvav och det har jag nu fått bekräftat för sista gången: det funkar inte för Archie.

Han kändes seeeeg inne på banan och jag har nu bestämt mig för att inte tävla mer så länge det är så varmt ute.

Om ni undrar över rubriken så syftar den inte på Archie utan på något som hände typ 2 minuter efter att jag kom fram till tävlingsplatsen.

Nästan precis bredvid mitt släp hördes ett jättebrak och det visade sig att en häst hade ”fått” frambenen över bommen på ett Ifor-släp.

Medan ägare och tillskyndande människor försökte skruva loss några skruvar som skulle lossa bommen utifrån kastade sig hästen så att den i stället fick bommen i ljumskarna och ett tu tre så vräkte den sig framåt med sådan kraft att den ramlade ur släpet GENOM SKÖTARDÖRREN?!?!

Turligt nog var hästen tämligen liten (kanske 160-164 cm) och smäcker; annars vet jag inte hur det hela hade slutat.

Nu blev den ”bara” rejält sönderskrapad både här och där men verkade faktiskt oskadd för övrigt.

Usch ja, det var verkligen synd om både ägare och häst.

Och i sådana lägen inser man att det nog är bättre om saker går sönder/ ger vika relativt lätt än att de inte ger med sig och att skadorna då faktiskt kan bli mycket större.

Det var väl inte länge sedan Dressyrtant (tror jag det var) berättade om en otäck olycka där bommen just inte gav vika och detta påminde faktiskt lite om den berättelsen.

Tog några kort så ni får se vad jag menar imorgon.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. annakarlegard

    Usch vad otäckt! Det är verkligen skrämmande när hästar får panik. Sån jäkla styrka.

    Min måste jag binda upp i balsnören eftersom hon blir fullkomligt rabiat om hon sitter fast och får panik. Hände senast i måndags eftersom jag glömt balsnören och det var inte kul…när hon väl lyckades komma lös var hon så vansinnig att hon kastade sig runt o knockade mig så jag flög åt ena håller o sadeln åt andra.

    Står hon uppbunden med balsnören o kommer lös på en gång om hon slänger upp huvudet får hon inte panik utan står helt still sen.

    Men idag är hon förlåten eftersom hon gjorde fina rena byten på hjälpen på första försöket:-) Ett åt varje håll!

    Svara
  2. Anonymous

    Jag letade mycket bestämt en transport med panikutlösning när jag skulle köpa nyare transport i våras.
    Om transporten hade haft detta så kanske det hade gått ändå bättre.

    Tur att det gick väl i alla fall!

    Rie

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Så fort de hästar jag ägt verkat ”vettiga” att transportera har jag valt att köra dom lösa (iförda grimma).

    Jag resonerar som så att det torde vara lättare för hästen att återfå balansen, komma på fötter eller vad det nu kan handlar om, om den inte sitter fast.

    Den enda risken med en i transporten lös häst, som jag ser det, är att den kan vända sig runt men dels bedömer jag inte den risken som alls stor (knappt existerande) med de hästar jag haft och dels skulle det inte vara hela världen om tex Archie gjorde det.

    Jag har dörrar bakom honom och skulle säkert lätt kunna lasta ut honom även felvänd då han är så vettig att åka med och står otroligt stilla i alla lägen.

    Svara
  4. Malin

    Märker du även hemma att Archie är seg vid varmt väder?

    Bättre lycka nästa gång!
    Mvh Malin

    Svara
  5. Dressyrtant

    Usch, jag får nästan ont i magen när jag hör att det händer saker i transporter.
    Mitt släp löste ut för fort den gången det hände, men att inte kunna lösa bommarna direkt kan ju inte heller vara bra.
    De bästa utlösarna tycker jag är BOJs. Man drar bara i en spak utifrån och behöver inte mecka med skruvar och annat.
    Själv har jag varit på ”terapi” i Laholm med en självlastande häst som stod i transporten blick stilla i två timmar på tävlingsplatsen! Då jag var med som groom var det en nyttig upplevelse att se att man kan låta dem stå kvar. Jag ser ju i annat fall till att lasta av direkt efter sekretariatsbesök, på igen efter ritt och direkt hem. Jag vill inte att han ska stå i en stillastående transport, traumatiserad som jag är…

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Måste säga att just denna konstruktion på Ifor-släpet där man skulle använda en ”IKEA-nyckel” (vem har en sådan liggande lätt tillgänglig????) var urbota korkad.

    I en paniksituation (det är väl DÅ man vill kunna lossa bommarna utifrån) har man verkligen inte tid att, kanske darrhänt, stå och fibbla med detta.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>