Don’t overdo it!

När jag köpte Archie så var han ju otroligt snäll och hade ganska lätt för sig vilket flera människor ”varande” mig för- alltså varnade för att det är lätt att man rider för länge och kräver för mycket av en häst som ”bara går och går” utan problem.

Nu när jag upplever samma sak med Kreon, dvs att han tex har otroligt lätt för att galoppera trots att han inte kan så mycket annat ha ha får jag åter höra samma varningar.

”Rid nu inte för länge”, ”ta det nu lugnt med hästen” osv.

Jag måste säga att jag inte riktigt kan ta till mig dessa varningar för egen del även om jag vet att det finns de som absolut frestas att rida för mycket.

Själv är jag nämligen nästan tvärtom- jag ”vågar” knappt rida ens så länge som man ”ska”- för om allting fungerar jättebra så ser jag dels ingen anledning att nöta vidare och framför allt är jag livrädd för att få ett bakslag om jag pressar för mycket vilket då alltså snarare får till följd att jag sitter och ”mesar”.

Det är när det INTE går som jag vill/ tycker som jag riskerar att rida för länge- det har jag tyvärr gjort allt för många gånger i mina dagar.

I förhoppningen att ”det SKA gå” har jag suttit och ridit både mig själv och hästen så trötta att det hade varit bättre att sluta långt tidigare.

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Minstral

  Håller helt med dig, när hästen går som en rund miljon känner man ju inte att det finns någon anledning att harva på i all evighet. Visst känns det härligt men man vill ju belöna hästen med att sluta när det känns som bäst.

  Däremot när hästen inte går som man vill är ju risken, precis som du skriver, stor att man harvar på. Detta har jag gjort många gånger och det har alltid bara blivit pannkaka av alltihopa. Nu har jag lärt mig att backa, funkar det inte alls så går jag tillbaka till skritten och försöker på till det enklaste, sen avslutar jag.

  Svara
 2. Prick

  Jag skiljer mellan att sitta och nöta på något enskilt uppdrag och tiden för själva arbetspasset.

  Jag tror att hobbytyttare rent generellt motionerar sina hästar för lite och för korta stunder. Hästarna får däremellan stå i småhagar utan kamrater och göra ingenting eller in i boxen för att äta.

  Självklart ska man inte på någon häst (gammal som ung) överarbeta en viss rörelse eller linje mot hinder men arbetstiden i sig kan gott vara minst en timme åt gången. Med den unga hästen givetvis med mer pauser. Den unga hästen behöver också ofta mer arbetstid utanför ridbanan. Med arbete menar jag att hästen går under order iförd sadel/sele och gör som man vill. Oavsett var man är.

  Jag gillar själv att ha en plan inför varje arbetspass. Man har i förväg bestämt ungefär vad man vill uppnå och i vilken omfattning. Funkar inte planen får den förstås revideras under passet.
  Att sitta och nöta på något som går dåligt brukar ofta bara befästa det dåliga.

  Efter arbete alltid utvärdering med fokus först på det som gått bra, sedan det som behöver förbättras.

  Svara
 3. Minstral

  Håller med, bra skrivet! Har också alltid en plan inför ett pass, tycker det blir tråkigt och osammanhängande annars. Men många gånger har jag fått ändra min plan och gå back to basic för att det helt enkelt inte funkade den dagen.

  Svara
 4. Anna-Kajsa

  Jag kan bara instämma jag med! Jag brukar har en plan för ridpasset och har en regel: målet för dagen får sänkas om det är nödvändigt men aldrig höjas.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>