Dagens (autogiro)fråga

Jag har många gånger förundrats över att det är så vanligt att både folk jag umgås med privat och massor av mina klienter är så skeptiska till att betala räkningar via autogiro.

De förklaringar jag brukar höra är att ”man vill ha koll” och/ eller att man är rädd att något ska strula till sig och jag fattar fortfarande ingenting.

Koll kan man ju ha ändå- det är bara att kolla sina transaktioner via Internetbanken eller till och med genom att dra ut ett kontoutdrag ur Minuten/ Bankomaten och att något skulle strula har jag då aldrig varit med om trots att jag har använt mig av denna förträffliga tjänst i över 10 år.

Som häst, hund och husägare har jag ”massor” (nåja….allt är relativt) räkningar som ska betalas varje månad och jag tycker att det är hur smidigt som helst att detta sker per automatik, utan att jag behöver göra något annat än att se till att det finns pengar på kontot vilket också det är lätt eftersom lönen sätts in där några dagar innan alla räkningar betalas.

Att betala räkningar på banken eller hos Kassaservice (heter det så….gamla Posten alltså?) kostar multum och det billigaste torde vara att gå till något växlingskontor à la Western Union där det tydligen kostar ca 30 kronor per räkning (vilket i mitt fall skulle kosta typ 300 kronor i månaden eller över 3000 kronor om året- bara för nöjet att få betala sina räkningar liksom….

De som betalar via sådana där betal-ordrar kommer långt billigare undan men det är också en blankett som måste fyllas i och hållas koll på så att allt blir ordentligt nertecknat annars blir inte räkningarna betalda.

En klient hade glömt att underteckna sin betalorder och innan denna skickades tillbaka till honom och han fick betalat som han skulle var flera räkningar för sent betalda= påminnelseavgift.

Själv lyckades jag en gång för tusen år sedan och innan autogirots inträde i mitt liv glömma 2 räkningar från CSN (jag hade 2 olika studielån och fick således alltid 2 separata räkningar).

Jag skulle ha gäster hemma, slängde i hastigheten in räkningarna i ett skåp och glömde sedan bort dom helt och hållet tills 2 påminnelseavgifter på vardera 140 kronor dök upp i posten- det var ganska mycket pengar för typ 15 år sen och framför allt kändes det så surt att betala en så onödig kostnad.

Numera har jag alltså inte sådan bekymmer och skulle rekommendera alla att betala allt som går via autogiro- det absolut smidigaste sättet enligt mig!

Och ni läsare, hur resonerar ni?

Är ni misstänksamma mot autogiro? Hur betalar ni era räkningar och varför betalar ni som ni gör?

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Minstral

  Jag betalar mina på nätet, men visst är det bäst med autogiro, har det på vissa men inte alla.

  Kommer fixa det sen när jag börjar jobba:)

  Svara
 2. Cecilia

  Jag tycker det är supersmidigt med autogiro och betalar mycket med det! Har ju bland annat två hästar, tre hundar, hus, tre barn och bil som ska försäkras och de dras smidigt varje mångad utan att jag behöver engagera mig!

  Svara
 3. Anna-Kajsa

  Jag förstår inte problemet heller – varför skulle man ha mindre koll med autogiro? Jag har e-fakturor, autogiro och resten betalar jag på nätet. Dessutom har jag bank-id och gör t ex momsredovisningen på nätet.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>