Kan 10 personer ha fel medan en har rätt?

En lustig fråga kanske och så klart kan det vara så men jag tänkte utveckla resonemanget lite så förstår ni kanske vad jag EGENTLIGEN menar.

För många år sedan flyttade en ny inackordering in på ridskolan och nyfiken som jag alltid varit frågade jag personen var dennas häst hade stått uppstallad tidigare.

”Ja…sist stod vi i stall X men där var ju folk inte kloka…..” blev svaret och på min följdfråga i vilka stall personen MER hade stått följde en aldrig sinande tirad om jag vet inte hur många stall som hade haft äran att ha personen som inackordering och hör och häpna: det hade varit olika fel på ALLA stallen.

Det tog inte lång tid för i alla fall mig att konstatera att det största felet nog var denna hästägare som hade många besynnerliga idéer om människor i allmänhet och hästhållning i synnerhet så för mig var de många flyttarna inget konstigt (och personen flyttade sedermera även från vårt stall).

Ett annat exempel jag tänker på är hämtat från ett stall där jag var för att fråga efter stallplats för några år sedan.

Jag hade ryktesvägen hört att i princip ALLA inackorderingarna (typ 10 av 15) hade sagt upp sina boxar och jag ville med egna ögon se stallet och höra vad ägaren var för en filur.

Och det var samma med denna människa som med personen i exemplet ovan: helt omedveten om eventuella brister hos sig själv och bara en massa negativt snack om de som hade stått i hans stall.

Dessa 2 exempel och några till kan jag säga i alla fall DELVIS bidrog till att jag valde att sälja Archie.

I min guldskimrande värld och sett genom mina rosafärgade glasögon var ju Archie super-fin och många gånger då vi tävlade tyckte jag att han hade gått bättre än vad poäng och domarsiffror visade.

Till slut fick jag ju inse fakta: det kan inte vara så att 20 domare har ”fel” och att jag är den som vet bäst utan jag kanske måste inse fakta och inte leva kvar i en drömvärld.

Och det är ett råd jag skulle vilja ge andra också; tro inte alltid att DU har rätt och att alla andra har fel utan försök att se mer objektivt på saken, fråga folk du litar på och som du vet är ärliga om deras åsikt och framför allt; var inte rädd för att möta dina egna brister och tillkortakommanden- ingen är perfekt, inte heller du :)!

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Prick

  Skönt att våga komma till insikt :).

  Jag brukar tänka att man sällan kan ändra på andra men alltid sig själv.

  Och att man inte ska bry sig om (bli irriterad på) saker man inte kan påverka.

  Svara
 2. Anna

  Bra skrivet!

  Ibland undrar man ju om det är en själv det är fel på eller alla andra eller både och. Jag tror det är lätt att både överskatta och underskatta sin förmåga och kunskap ibland och det gäller nog de flesta! Man får pröva det liksom gentemot sig själv hela tiden, prata med vänner och bilda sig en uppfattning efter bästa förmåga.

  /Anna

  Svara
 3. sofia

  Jag håller med dig att det är MÅNGA gånger bra att börja med att granska sig själv MEN (än en gång) IBLAND skapas en kultur i en by eller stall eller en arbetsplats. Ocj lite ”ryggdunkar tänk” om du förstår vad jag menar.

  Gruppen (stallet, arbetsplatssen) se sig själv som ”vi vet bäst” eller nåt i den stilen.

  Inte helt ovanligt kommer det med jämna mellanrum nytt folk inom gruppen och antingen sällar man sig till skaran ”ryggdunkargänget” eller så flyttar man efter ett tag för att man inte orkar.

  Själv har jag liksom många andra träffat på båda sorter där folk vägrat inse att dom själv har fel den andra kategorin brukar jag lite elakt kalla Kn*tbyandan *s*

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Sofia:
   
  Jodå, jag vet precis vad du menar och har känt och känner mig ibland som lite av en motvalls kärring i hästsammanhang, framför allt när det gäller 2 områden:
   
  1. Överutfodringshysterin som många gånger råder: man ger hästen trettioelva olika sorters tillskott och kraftfoder trots att man i princip promenadrider samtidigt som man håller det livsviktiga stråfodret på ett minimum.
   
  2. Över-täckningshysterin: man använder fodrade täcken på hästar som står utomhus i sol och + 15-20 grader, rider med dubbla ländtäcken i ridhuset osv.
   
  Trots att detta enligt mig är mycket vanligt förekommande vägrar jag att inrätta mig i dessa led- jag vet var JAG OCH FORSKNING står i dessa frågor och det räcker för mig oavsett om så 90 % av alla hästmänniskor skulle tycka något annat.  

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>