Lite om min sits

Angående sitskommentarerna i inlägget från igår där jag visar film på Kreon och mig vill jag ge ett litet förtydligande och min syn på saken:

Jag har för länge sedan förstått att min sits inte tillhör de mest eleganta och ska inte skylla på något utan bara hoppas på att jag kan FORTSÄTTA att försöka förbättra den, framför allt nu när jag har en häst som hittills i alla fall är väldigt lättriden och går med egen bjudning.

Då är det lättare att koncentrera sig på hur man sitter- när man inte har fullt sjå med flera andra saker.

Men visst; jag är VÄL medveten om att sitsen påverkar hur hästen går, i alla fall till en viss del och också beroende på hur ”förlåtande” hästen är.

Och om någon tror att jag menar att ALLT med min sits är ”Archies fel” så är det givetvis inte så även om jag är övertygad om att man precis som när det gäller tex personkemi mellan vissa människor har lättare för att ”trigga igång” REDAN dåliga ovanor/ svårigheter/ svagheter osv hos vissa individer.

Så medan jag kanske hade kunnat fortsätta att sitta som jag gör på någon annan häst så hade den INTE tappat bjudningen som Archie gjorde-om det nu var pga min sits (det låter JAG vara osagt) som detta hände.

Men givetvis vill jag inte få en ”segis” till och vill ju även i ÖVRIGT sitta snyggt och effektivt så jag lovar: jag ska kämpa på!

19 kommentarer Skriv kommentar

 1. AnnH

  Jag säger som någon sa i det tidigare inlägget. Det är inte kanske den SNYGGASTE sitsen som vinner. Även om det så klart är trevligt om man kan BÅDE sitta snyggt och rätt :-). Men den skall vara korrekt och alltså effektiv.

  Som tränare är jag väldigt noga med att ryttarna skall jobba på sin egen lösgjordhet och kunna FÖLJA hästen maximalt. Inte sudsa, inte sitta ovanpå, inte sitta stelt. Att ryttaren förmår ta upp rörelsen i ländrygg och bäcken och SVIKTA i detta! Vi ber hästarna svinga genom ryggen. Vi måste klara detsamma själva.

  Det är lite medfött även hos oss men borde gå att träna upp! Kolla på filmer med ryttare som sitter inte bara vackert utan MJUKT! Röreslen fortplantar sig INTE upp till huvudet utan tas upp i säte/ländrygg. DÅ sitter man MED hästen, inte längre PÅ den.

  En säckig sits kan vara svår att få spänstig – hur ska ländryggen kunna spänsta om den putar utåt? Men likaså finns det ingen svikt kvar i den svankig »ankstjärten«. Två olika sitsvarianter som båda innebär lite problem.

  Svara
 2. Anna

  Har du sett filmen som Eckardt Meyners har gett ut?

  Där finns massvis med tips om hur man kan förbättra sin sits. Finns att beställa från Tyskland. Jag har den:-)

  Svara
 3. Anna-Kajsa

  Sitsen och effektiviteten i sitsen är ju starkt kopplat till hur hästen går. Ibland upplever jag det som omöjligt att arbeta med sitsen innan hästen arbetar som den ska, t ex går för egen motor. Behöver du ”fixa och greja” hela tiden så är det självklart svårare att sitta snyggt och avspänt. Jag har bl a fått arbeta en hel del med att ge EN skänkelhjälp utan att resten av kroppen påverkas – har haft en tendens att ”driva med hela kroppen” dvs spänna överkroppen när jag driver. Det blir självklart inte bra. Kan jag istället sitta still och som Ann säger i harmoni med hästen och sen lägga till en skänkelhjälp endast när det behövs blir det naturligtvis lättare. En snygg sits är inte alltid en effektiv sits, och en bra sits är både prydlig och effektiv. Själv har jag inte någon dressyrkropp, och strävar efter en sits som är funktionell och så prydlig som möjligt. Långa ben kan jag liksom aldrig få.
  Ang din sits tycker jag inte alls att den är så illa, särskilt inte på Kreon, det syns verkligen att han är självgående och att du inte behöver knöla med honom.

  Svara
 4. AnnH

  Fast dessvärre måste man nog, om man ska bli riktigt duktig, ÄVEN när hästen går sämre kunna sitta bra. Detta för att det i dessa lägen ÄNNU MER behövs. När hästen redan går bra spelar det mindre roll hur man sitter. 🙂

  Personligen har jag givetvis massa fel som ryttare. Jag får lätt för hög hand och långa tyglar och ffa är jag en FEGIS (vilket också är begränsande) men jag är medfött rörlig i rygg/bäcken och anser mig kunna sitta ganska bra på i princip ALLT. En häst, av alla elevhästar, har det funnits som jag ansåg riktigt svårsutten de få minuter jag red. Men när jag hade akut stort diskbråck i ländryggen under några veckor förra vintern fick jag känna hur det kändes att trava utan att ländryggen förmådde ta upp stötarna riktigt bra. Det var inte bara så att det gjorde ont (för det gick att smärtstilla), utan det var LÅST. Fruktansvärd känsla. Och hästarna var inte överlyckliga heller. Direkt började de bromsa.

  Så, kolla på filmer och koncentrera er att titta på ryttarnas nedre delar! 🙂

  Lussan är en av mina sits-förebilder. Både vackert och att det är effektivt har hon ju bevisat. Nu tog jag bara första bästa film, och visst, hon hamnar i lite bakvikt ibland, men hon har mycket bra följsamhet.

  Kyra inte lika snyggt men effektiviteten betvivlar ingen. Och att Ulla Håkansson inverkar bra på häst efter häst efter häst… Och hon snyggade ju till sin sits även i vuxen ålder.

  Svara
 5. Linda

  På filmen ser man en skillnad på Kreons rörelsemönster i traven beroende på om du sitter ner eller rider lätt. Han rör sig bättre under lättridning. Det kan ju förstås bero på att han inte riktigt orkar bära sig när du sitter ner eftersom han är så lite riden, men ditt ”orörliga” bäcken kanske låser ryggen på honom? Ett tips är att skaffa en Balimo-pall. Där får du träna rörligheten i ditt bäcken på ett mkt effektivt sätt.

  Svara
 6. Birgittas hästsida

  Intressant nog diskuterade jag och NN flera av de saker AnnH tar upp på den träning där ”Kreon-filmen” gjordes.
   
  JAG konstaterade, som många gånger förut att det är när man behöver det som BÄST som det ibland kan vara SVÅRAST, i alla fall för mig, att sitta korrekt.
   
  Det blir en ond cirkel: man sitter dåligt, hästen går dåligt, man sitter ännu sämre, hästen går ännu sämre osv.
   
  Tack och lov vill i alla fall jag påstå att det även finns ”goda cirklar” och det är detta jag hoppas på ska hjälpa mig, eller rättare sagt; jag hoppas att en mer lättriden häst (läs: Kreon) ska hjälpa mig till en bättre sits, givetvis med en egen arbetsinsats OCKSÅ :).
   
  Sedan är det också lite kul att AnnH tar upp det här med att titta på tex Lussan på video för det var EXAKT vad NN rekommenderade mig; att titta på videoupptagningar där Lussan och en annan ryttare (kan just nu för mitt liv inte minnas vem hon föreslog mer….Anky kanske?) rider och låta mig inspireras att detta. 

  Svara
 7. Birgittas hästsida

  Linda med flera:
   
  Inte för att varken skylla ifrån mig eller förringa dina synpunkter Linda, och du är ju själv lite inne på detta men jag vill nog påstå att majoriteten av alla hästar rör sig bättre under lättridning, framför allt i lägre form på längre tygel.
  Därmed inte sagt att min sits inte kan påverka Kreon negativt för det kan den säkert men jag vill bara försöka nyansera bilden lite.
   
  Om man bara läser kommentarerna (inte bara din) utan att ha sett filmen kan man snart tro att Kreon rids av världens mest illa-sittande ryttare och i riktigt det facket vill jag nog inte placera mig :))). Och om ni tycker att det är där jag hör hemma så är jag i gott sällskap av väldigt många andra ryttare, i det avseendet är jag långt ifrån unik :)!
   
  Men oavsett vad så tycker jag att det är väldigt nyttigt och bra att läsa era kommentarer och få bra råd- sitsen är ett av mina långsiktiga projekt som jag ska ägna mig åt och som ju inte kräver en superdresserad häst som kan en massa ”krumelurer”.   

  Svara
 8. AnnH

  Exakt! Har alltid haft åsikten att genom att TITTA på andra välridande kan man påverka sin hjärna, och sekundärt förhoppningvis också sin kropp till att HÄRMA.

  Svara
 9. Anna-Kajsa

  Jag hoppas att det framgick av min kommentar att jag definitivt ser dig som en ryttare en bra bit över snittet, såväl generellt som när det gäller sitsen. Mina funderingar var mer generella. (och härrörde nog mer från mina egna bekymmer än någon analys av dina)
  Ann: jag håller med om dilemmat att det är när hästen går som sämst som man behöver sitta som bäst – annars riskerar man att hamna i en negativ spiral. I det fallet är det ju framför allt sitsens effektivitet och inverkan som är det viktiga – och att kunna hitta kärnan till problemet och inverka på rätt sätt för att komma tillrätta med det. Att titta och härma är en bra metod, jag tenderar nog att bli lite överanalytisk 🙂

  Svara
 10. Anonymous

  Kul att ett (vill jag förtydliga lite extra!) välmenande råd verkar ge en liten extra push till att lösa problemet! 🙂
  Jag tror att du vinner på att tänka mer på det Ann skriver, att få en tillåtande sits som fjädrar, än att tänka att sitsen ska vara ”snygg”.
  Givetvis leder det ena till det andra, men att tänka ”snygg sits” är som gjort för eldgafflar i ryggen och arga sittben som pekar ned i hästens rygg! 😉
  Din sits är inte heller ful, eller särskilt underlig på något vis. Men när man lägger så mycket pengar och tid på träningar och investerar i ett hästbyte för att komma vidare i sin utveckling så tyckte jag att jag i all välmening ändå ville skicka med ett råd om att det kan vara i sitsen som du har mycket att vinna. Och förhoppningsvis är det något som tränaren redan är på gång med tillsammans med dig!
  En enkel tanke när det gäller sitsen är att sitsen ska VILJA att hästen rör sig mer!
  Den ska vara flexibel, lösgjord och sviktande för att ge hästen en möjlighet att komma mer över ryggen och röra sig mer.
  Ofta vid sitsproblem kan man nästan se att ryttaren skulle vilja att hästen rörde sig mindre/stelare/mer monotont.
  Bara en tanke att ta med, kanske ger den dig något eller så är det bara att glömma den lika fort igen! 🙂

  Svara
 11. Birgittas hästsida

  Anonym:

  Ja, sitsen ”måste” jobbas med, det tycker både jag och NN och det är kul när vilt främmande människor vill ta sig tid och tanke att skriva om det på bloggen- sådan input är en av anledningarna till att jag HAR bloggen faktiskt.

  Dvs att inte BARA skoja och skriva ibland tramsiga inlägg 🙂 utan faktiskt få tillbaka något själv vilket jag tycker att jag fått många gånger och i vitt skilda spörsmål.

  Svara
 12. Prick

  Spännade diskussion! Kan bara hålla med om att man måste träna mycket, ha tillgång till bra hjälp och ett lite öppet sinne. Ju äldre man blir, desta svårare är det också att lära kroppen göra något ”nytt”.

  Att man kan rida effektivt utan att det är särskilt vackert kan man tydligare se på hoppbanan. På dressyrbanan försöker nog de flesta göra både och.

  Svara
 13. rackemarie

  Jag tycker att du är riktigt modig Birgitta som vågar visa upp dig, med alla fel och brister;). Vet hur SVÅRT det är med sitsen när inte hästen är den mest självgående. Då får man först kämpa med det och SEDAN sitsträna. Så blir det för mig nu i alla fall när jag ska försöka förbättra min överrörliga sits, tänk modell trasdocka! Tror inte att jag besitter ditt mod att lägga upp ngn film dock. Pst. Du ser jättesnygg ut på Kreon!

  Svara
 14. Birgittas hästsida

  Rackemarie:
   
  Man får antingen vara tillräckligt ”mogen” (ha tillräckligt med självförtroende kanske man kan uttrycka det) eller kanske sakna omdöme/ självkritik :))) om man ska lägga ut filmer på sig själv hur som helst på nätet.
   
  Det är ju knappt de riktiga proffsen vågar visa hur de rider för de vet säkert att om man så är gud fader till häst så finns det alltid någon/ många som kan ha hur mycket (märkliga) åsikter och synpunkter på vad man än visar upp.
   
  Jag känner att jag varken i bild eller skrift har något att dölja och hoppas att jag kan inspirera andra- vi som inte är några superproffs men som gör så gott vi kan ändå.   

  Svara
 15. rackemarie

  Du har i vilket fall inspirerat mig och jag ser fram emot fortsatt filmande från din sida och gärna nyttiga sitsövningar om du vill och kan dela med dig.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>