Upp-plockningstvång för hästar? NEJ TACK!!!!

En av de sju dödssynderna…enligt vissa i alla fall….

Dags att provocera er lite tror jag :)…..

Jag brukar säga att det finns folk till allt men ändå upphör jag aldrig att förvånas över en del människors märkliga beteende och resonemang.

Hörde nyligen av en stallkamrat att denna blivit stoppad när hon hade varit ute och ridit på en väg här i våra stalltrakter- stoppad därför att hennes häst hade haft fräckheten att BAJSA på vägen!

”Givetvis” måste detta plockas upp ansåg ”stopparen”, en husägare utmed vägen och ännu otroligare än detta krav tyckte onda Birgitta var att min stallkamrat faktiskt gick tillbaka efter ritten och plockade upp bajset (hon blev lite skrämd av människan).

Det hade ju jag DEFINITIVT inte gjort kan jag säga och absolut inte efter en sådan fjantig tillsägelse.

a) Vårt stall ligger UTE PÅ LANDET, vi rider således inte inne i något samhälle.

b) Hästbajs försvinner jättesnabbt då det på landet finns något som heter FÅGLAR som snabbt håller sig framme och pickar i bajset.

c) Och nu till det mest provokativa av allt: JAG anser att om man bosätter sig på detta vis, på landsbygden, med en massa stall i krokarna och 2 ridhus med typ 500 meter emellan sig så får man banne mig acceptera att hästar kan avge en bajshög eller två (eller själv gå ut och sopa upp skiten om man nu är så störd).

Att hoppa av för att ta bort detta, som jag vet att en del anser på fullt allvar…..tja för mig är det så dumt så det finns inte.

Vem rider med skyffel och påse undrar jag? Och innan man hade hunnit tillbaka till ”brottsplatsen” efter avslutad ritt så kan jag garantera att högen antingen hade varit sönderpickad av fåglar och/ eller nerkörd i gruset/ asfalten av bilar/ lastbilar och andra fordon.

Nä…har man så ont av hästbajs så får man bosätta sig inne i stan eller banne mig ta bort skiten själv- så magstark åsikt vill JAG framföra.

För övrigt har vi ett polisrytteri i Malmö som gudbevars rider MITT I CENTRUM med sina hästar. Plockar de upp bajset tror ni?

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa T

    Hahahaa,
    Det är alltid lika roligt att läsa din inlägg.
    Jag kan svara på frågan om polisrytteriet eftersom jag arbetar på Stadion. Nej, de plockar inte upp efter sig, det gör våra vaktmästare dagen efter match. (Dvs det som ligger kvar då) Det är ju som du säger. Bajset försvinner ganska fort och min personliga uppfattning är att naturligtvis ska de INTE plocka upp detta. Det ”vanliga” människor inte förstår är att ekipaget faktiskt utgör en fara om ryttaren skulle sitta av och börja skyffla bajs… Jag är så innerligt trött på människor utan något vett alls. I Vellinge där vi rider, måste vi för att ta oss vidare rida en bit på en 70-väg. På denna väg kör de allra flesta i betydligt högre hastigheter. Den är rak och man ser låångt framför sig. Det jag inte förstår är att de inte ens saktar in för att köra förbi oss som rider utan kan lätt dra på i 90 knyck.. Vi har snälla hästar så ibland när de kommer väligt fort så brukar jag peta ut hästens bak lite i vägbanan, bara för att få uppleva hur de bromsar och viftar på mig som om JAG vore idioten.. suckar tungt! Sen ska såklart de som saktar in och kör förbi lungt och fint ha en eloge. :)(Ska jag tillägga att de flesta som kör där ska till Vellinge golfklubb) Jaag har inga fördomar! 🙂

    Svara
  2. Prick

    Håller med i sak men kan förstå de som har privata vägar och sköter vägen själv och bekostar tex underhåll. Då kan det sticka i ögonen när hästarna kommer och lämnar spår både i form av slitage och skit. Inte sällan är ryttarna otrevliga (inte din kompis förstås :)) och fräser att allemansrätten minsann gäller. Det KOSTAR faktiskt en hel del att hålla en väg i bra skick och tro inte att någon ryttare är intresserad av att vara med och betala.

    Svara
  3. Anonymous

    Om man rider i ett bostadsområde tycker jag att man ska stanna och sparka ner bajset i diket. När jag rider efter vår byaväg med enstaka hus så är det ingen som säger något om man låter högarna ligga kvar.
    Däremot tar jag alltid upp efter hundarna oavsett hur stor vägen är. Det anser jag vara en självklarhet.

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Att plocka upp efter en HUND, vars avföring är av en helt annan ”kaliber” än häst-skit (som är långt mer ekologiskt ha ha ha)  är för mig en självklarhet, i alla fall om vi talar om bostadsområden och dylikt (plockar däremot inte upp det ute i ”vildmarken”).
     
    Men att man ska hoppa av en häst finner jag varken säkert eller ens VETTIGT av skäl jag anfört i inlägget.
     
    Skulle jag däremot var TVUNGEN att rida i ett bostadsområde/ villakvarter eller dylikt hade jag kanske inte hoppat av hästen men hade väl då i dessa fall fått köra tillbaka eller be någon jag litade på ta bort skiten- antar jag.
     
    Har inte behövt ta ställning till detta eftersom situationen som sagt inte alls ser ut så där jag rider.  

    Svara
  5. Anonymous

    typiskt för folk som flyttat från stan till landet…
    förr i världen ”slogs” folket på vårt villaområde om hästbajset, perfekt att gödsla rosorna med.

    Svara
  6. tvärsan

    Instämmer helt och fullt med dig. i mina ögon är hästbajs nästan det samma som tuggat gräs. Annat är det med hundbajs eftersom de äter en helt annan föda och har en annan matsmältning

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Tvärsan:

    Exakt. Om man sönderdelar en hästbajs ser man det väldigt tydligt- det är bara ituhackat gräs mer eller mindre.

    Fast det fattar man kanske inte om man inte är en hästmänniska :).

    Svara
  8. Energika

    Nä, plocka upp är rent larv, men det är inte särskilt svårt att kliva av sin häst och sparka ner skiten i ett dike om den handlingen främjar grannsämjan. Om min häst skiter mitt på grusvägen där vi ofta rider sparkar jag ner det iallafall. Där är många som rider och det blir snabbt väldigt många högar annars.
    Allemansrätten är ju egentligen att vi inte ska förstöra/störa och att vi skall vara rädda om naturen. Inte bara att vi har rätt att vara överallt.

    Svara
  9. tvärsan

    Energica: det är inte svårt att kliva av det håller jag med om men det kan vara hopplöst att komma upp när kroppen inte längre är som i unga år

    Svara
  10. Birgittas hästsida

    Energika:
     
    Angående att hoppa av och sparka ner skit i dikena vill jag än en gång påtala att det inte alltid låter sig göras helt lätt.
     
    Exempelvis om man rider på en väldigt sprallig häst/ unghäst så kanske det inte bara är till att hoppa av och sedan upp igen- så känner jag med min nuvarande häst i alla fall (som jag dessutom svårligen hade hoppat upp på LÄTT utan en pall). 

    Svara
  11. rackemarie

    Människor som inte tål lite hästskit hålle sig i staden där risken att råka ut för dylikt är mindre. Hos oss gjorde till och med någon sur granne en anmälan till kommunen som lämnade ärendet utan åtgärd. Vårt stall ligger definitivt ”på landet”. Här finns ett antal hästgårdar och en ridskola i närheten och om man då bosätter sig utefter ridvägar/stigar: Hur tänker man då? Sitta av är inte att tänka på från våra ”jättar” och åka bil runt och plocka är vällan inte speciellt miljövänligt?

    Svara
  12. sofia

    Jo, det går väl bra att ”skita” i att ta upp sin skit (ordvitsen 😉

    OM det bara är ett väldigt begränsat antal hästar efter vägen MEN om det är några stycken som rider så blir det fort ganska mycket skit på vägen.

    Så jobbigt är det faktiskt inte att hoppa av och sparka bort skiten från vägen. Och ids man inte det skaffa en cykel i stället!!! 🙂

    JAG bor på landet själv och jag gillar själv inte bajs på vägen så jag sparkar ner det i diket. Men det är väl klart man kanske inte kan sparka bort skit om man har riddojjor för 4000kr ;-P

    Svara
  13. Birgittas hästsida

    Sofia:

    Bra ordvits:) men jag måste förtydliga i alla fall mitt ställningstagande utifrån just situationen där jag har häst:

    De vägar som jag tänker på och utmed vilka det finns hus har inga diken utan det ligger hus på båda sidor av vägen.

    Skulle man sparka iväg skit någonstans hade det hamnat på någons TOMT= inget bra alternativ alls.

    Som jag också nämnde VÅGAR jag i dagsläget inte hoppa av och på min mycket orutinerade häst hur som helst utomhus.

    Några 4000-kronors skor/stövlar har jag hitills i mitt 45-åriga liv aldrig ägt :)))!

    Svara
  14. A.E

    Nej de klart ni inte ”behöver” plocka upp skiten efter er!
    Det är lika kul varenda gång man lagt ner 8-9timmar o tvätta bilen o sen kör man rakt igenom o hela bilen är nerstänkt i skit!:)
    Kom ner på jorden förfan!
    Respekt get respekt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>