Dagens (utlånings)fråga

Härom dagen fick jag lite dåligt samvete och blev samtidigt sur på mig själv just för att jag fick dåligt samvete och allt berodde på att jag sa ”nej” på frågan om jag lånar ut min klippmaskin.

Att jag blev sur på mig själv berodde på att jag ändå innerst inne inte anser att det är mitt ansvar hur andra ordnar det som de behöver till sina hästar och att jag faktiskt inte köpt en klippmaskin för att andra ska slita på den så det finns egentligen inget skäl till dåligt samvete.

Att jag sa nej berodde i sin tur på att klippmaskinen kostar ganska många tusenlappar ny men att jag själv har köpt den begagnad (fynd!!!) och inte har några som helst papper/ garantier på den.

Saxen är dessutom säkert 15 år gammal om inte ännu äldre och vem vet när en så ålderstigen apparat kan lägga av?

Skulle den göra det under en utlåning vill jag inte behöva fundera på om den har gått sönder pga ovarsamhet eller normalt slitage som lika gärna hade kunnat hända mig själv och jag vill inte heller behöva fundera på vad som skulle hända om det inte var lönt att laga maskinen.

Ska man kräva att den som lånat den ersätter mig med en likvärdig maskin, dvs begagnad och vad gör man om någon sådan inte går att uppbringa inom rimlig tid?

Och vad är rimlig tid? Jag vill kunna klippa både min och eventuellt andras hästar när det passar mig.

Så nej, hur ogin jag än kände mig, för jag vet att många lånar/ hyr ut sina maskiner så känns det inte värt den risken för mig.

Andra hästsaker jag aldrig lånar ut är sadeln då den var väldigt dyr i mina ögon (31.000) och jag skulle bli galen om någon tex repade den under en utlåning. Hur ber man någon ersätta DET? En repa i lädret går mig veterligt INTE att laga och man kan ju knappast kräva att lånaren ska köpa en ny sadel åt en.

Inte heller transporten lånas ut av samma anledning, trots att den är snart 3 år gammal har den fortfarande ett nyskicksutseende och om det ska ändras vill jag att det görs av mig och/ eller Kreon, inte av någon ovarsam lånare med dito häst.

Hur resonerar ni? Lånar ni ut ALLT? Finns det lån ni ångrat bittert och sagt ”aldrig mer”?

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. sofia

    Håller med!!

    Man köper väl inte grejer för att andra ska låna i tid och otid. FAST det kan ju bero på vad det möjligen är. Hästsläpet lånar jag inte ut, klippmaskinen har jag lånat ut en gång, men det gör jag inte mer.

    Jag vet inte hur det är på andra ställen men folk vill då aldrig HYRA saken utan alltid LÅNA och aldrig BETALA om det går sönder.

    Jag försöker inte ha dåligt samvete för att jag säger nej, jag har ju köpt sakerna till mig själv för egna pengar! Sedan spelar det oftast ingen roll, man kan låna ut en sak 99 gånger men säger man nej 100 gången så är man ändå en ”skit”

    Svara
  2. Trasselkvast

    Det är svårt det där med att låna ut. Fick faktiskt frågan om jag lånar ut min transport häromdagen och sa blankt nej (den är alldeles för dyr för det, plus att det var matten till världens största shirehäst som frågade). Vill helst inte låna ut mina prylar alls, men vill heller inte låta som den mest ogina i stallet.

    Sen finns det de som sätter lånandet i system har jag märkt. En viss 17-åring i stallet lånar det mesta av de flesta. Är sisådär med återlämnandet har jag märkt, så jag är restriktiv med mitt, men hjälper henne annars när hon måste då hon är både snäll och rar och inte har det så lätt i övrigt.

    Svara
  3. Prick

    Jag lånar gärna ut. Mig själv! Dvs jag hjälper gärna till med allehanda saker. Mina grejor däremot lånar jag aldrig ut. Lånar inte ut min bil, transport, klippmaskin, sadel, etc. Men jag kan ställa upp med att skjutsa med bilen, eller transportera med släpet, eller klippa med maskinen, eller rida med … ja, du hajjar 🙂

    Svara
  4. Minstral

    Just de saker du räknar upp är väl de jag heller inte lånar ut. Men det finns undantag. Det finns de som jag vet skulle och har möjlighet till ekonomiskt att ersätta släp, sadel och klippmaskin om olyckan skulle vara framme. Konstigt nog är det ju aldrig de som frågar efter att låna, de har sina egna saker.

    Jag har förståelse för att inte alla har råd att köpa klippmaskin eller transport. Men det finns att hyra båda två. Men det brukar vara just det som är problemet, de vill låna, inte betala.

    Själv har jag lånat klippmaskin ibland (köpte egna skär) men jag tyckte aldrig det kändes bra. Var alltid rädd för att den skulle gå sönder. Känns mycket bättre nu när jag har min egen. Mitt nya släp har Misty redan bitit i så det är några repor på väggen, hur kul hade det känts om det inte varit mitt eget? Inte för att det är så roligt nu heller men det är ju bara jag som lider av det.

    Däremot kan jag som Prick sagt låna ut mig själv. Jag kan köra andras hästar i mitt släp (om det är snälla hästar) eller klippa någon annans häst (mycket motvilligt dock då det är astråkigt att klippa).

    Problemet uppstår iofs inte så ofta eftersom vi inte har inackorderingar längre, ytterligare en fördel:)

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Sofia:
     
    Jag har gjort samma erfarenheter som du.
     
    Sedan tycker jag att det dels är skillnad på VAD man lånar ut och TILL VEM man gör detta.
     
    Det mesta av mina ”enklare” hästtillbehör skulle jag inte ha några som helst problem med att låna ut (borstar, spö, sporrar och dylikt) men dyrare saker; nej.
     
    Då ska det vara i ett verkligt ”akut-fall” men inget som är satt i system.
     
    Sedan är folk så olika, en del återlämnar det lånade i nästan bättre skick än vad det var när det lånades ut (kan stå och sopa rent en transport med tandborste nästan) medan andra är väldigt vårdslösa med även mycket dyra saker.
     
    Eftersom jag nog är att betrakta som ogin med utlåning lånar JAG SJÄLV heller aldrig saker av andra- det handlar ju om att ”ge och ta” kan jag tycka och vill man inte själv låna ut vore det fräckt att kräva att få låna av andra.   

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Prick:
     
    Jag säger som du med brasklappen att jag inte LÅNAR ut mig själv speciellt mycket men däremot HYR UT.
     
    Om jag får säga det själv tycker jag att jag redan hjälper till en del i stallet (helt självpåtaget) och därmed återstår inte mycket tid som jag vill prioritera till ”gratis-arbete”.
     
    Således tar jag betalt för att klippa hästar (orkar knappt klippa min egen…tycker det är vråltrist) och även för att köra både bil och transport (bensin och slitage är dessutom inte gratis).
     
    Om jag mockar, sätter foder eller motionerar andras hästar kostar detta också då det inte är något som TILLFÖR mig något utan endast medför större eller mindre ”besvär” som jag anser måste löna sig för mig att utföra, ekonomiskt eller på annat vis.
     
    Och precis som jag skrev i kommentaren till Sofia så betalar jag själv också för utförda tjänster (de få jag någon ytterst sällsynt gång efterfrågar) så jag förväntar mig inte att någon ska ”jobba gratis” åt mig.

    Svara
  7. Fagge

    Men om tränare NB ringer med andan i halsen och säger att det är kris och hon behöver klippa häst eller låna släp pga blablabla skulle du säga nej även då?? *nyfiken*

    Svara
  8. Dagge

    Glämde att skriva hur jag gör. Jag lånar ut till de jag har förtroende för 🙂

    Svara
  9. Polly

    Jag är nog den som aldrig tvekar att låna ut. Men tyvärr får jag ångra det ibland, men oftast går det bra. jag vill tro gott om mänskligheten

    Svara
  10. Birgittas hästsida

    Fagge:

    Tränaren vet om att jag inte lånar ut släpet.

    Givetvis skulle jag ÄNDÅ göra det vid ett akut sjukdomsfall tex men inte annars nej.

    Vad gäller klippning av hästar tar jag betalt av ALLA ( och min tränare ger mig inte heller gratis ridlektioner).

    Svara
  11. Birgittas hästsida

    Polly:

    Min tro vad gäller mänskligheten har fått sig för många törnar för att jag ska tänka som du.

    Better safe than sorry är väl snarare min devis för även om 90% av alla utlåningar hade gått perfekt så orkar jag inte ha bry med de andra 10 %.

    Förr om åren hyrde jag ut mitt släp och det hände mer än en gång att saker gick sönder.

    En körde itu stödhjulet, en annan kontakten, en tredje tryckte in rutan framtill. Allt blev lagat men elen fungerade tex aldrig 100 %-igt efter kontakt-krossen och det är inte kul när saker går itu oavsett tycker jag.

    Svara
  12. Dagge

    Nämen det var inte att du skulle klippa utan att du skulle låna ut maskinen om hon frågade typ vid tävling och hennes maskin gått sönder;).

    Svara
  13. Anna

    Jag hyr eller lånar vanligtvis inte heller ut mitt släp.
    Men vid enstaka tillfällen har jag kört en kompis häst till tävling samt ett sto med föl som behövde komma till klinik.
    Hon som jag körde till tävling gav mig pengar utan att jag har begärt det. Ca 400:- Hon som hade sto med föl tankade upp min bil (Nästan 800:-)Resan var på ca 12 mil fram och tillbaka.

    Jag ville hjälpa till när det krisade.

    Klippmaskin har jag oftast hyrt men nu har jag en kompis som sålde sin häst förra året och har kvar sin fina klippmaskin i jättefint skick och som är sparsamt använd. Har frågat om jag kan få köpa den eftersom jag väldigt gärna vill ha en egen.
    Kommer inte låna ut den men kan tänka mig att klippa andras, (snälla!) hästar mot ersättning.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>