Har jag låtit snålheten bedra visheten?

För ett tag sedan bestämde jag mig för att köpa nya strykkappor till Kreon då Archies avlagda, som HAN inte kunde ha eftersom de gav honom skav, visade sig ha samma effekt på Kreon samt då jag började tröttna på att ständigt tvätta och rulla upp lindor.

Gjorde en förfrågan på ett hästforum jag ofta besöker (www.ryttarfiket.se) och fick tips på olika snygga dressyrskydd av vilka jag fastnade för en sort av märket CATAGO.

Det föll sig så turligt att dessa CATAGO-skydd fanns att köpa i en butik i min närhet och jag inhandlade desamma i helgen, för 899 riksdaler.

Priset bedömde jag som relativt ”OK” eftersom det handlade om 4 skydd, inget ”klipp” precis men inte heller hutlöst.

Ja, så tyckte jag i alla fall initialt och ända tills min fd hästskötare Lina hade vänligheten (hmmm….) att via ett mail informera mig om att hon i en tråd på Bukefalos hade läst om en person som samma dag hade köpt exakt likadana skydd på Gekås i Ullared för…..429 ynkliga kronor.

Först tänkte jag bara ”förträng, förträng att du läst Linas mail” men sedan surnade jag till, ja, inte på Lina men på hela grejen med hur otroliga vinstmarginaler en del affärer gör på sina produkter.

För givetvis är det ju inte så att Gekås går med FÖRLUST på sina skydd!

Detta funderande gjorde mig faktiskt så ”pissed off” att jag beslutade mig för att lämna tillbaka skydden jag köpt, jag hade tack och lov inte hunnit packa upp dom ännu.

Och nu kan man ju lista ut med häcken vad som kommer att hända när jag kommer upp till Ullared i nästa vecka: GIVETVIS kommer skydden att vara slutsålda då men ärligt talat så bryr jag mig inte- då får det vara och då finns det ANDRA skydd jag kan köpa i stället.

Men att förlora nästan 500 spänn eller betala dubbelt så mycket för skydden som de går att köpa för någon annanstans- där går liksom MIN gräns.

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Vet inte hur mycket de lägger på i hästbranschen, men i klädbranschen är den magiska siffran 2,5, så då kan du ju tänka dig hur mycket de kan gå ner i pris innan de går med förlust.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Minstral:

    När jag jobbade i ett café för tusen år sedan sålde vi en kopp te för 5 kronor, tepåsen kostade 15 öre i inköp minns jag :). Så nog finns det vinstmarginaler på mycket!

    På Gekås blir det väldigt tydligt med mycket, inte bara hästprylar.

    En initierad förälder påstår att hon flera gånger sett exakt samma leksaker som på Toys R Us till en tredjedel av priset!

    Svara
  3. tvärsan

    GeKås köper säkerligen in till helt andra priser och har betydligt lägre kostnader för lokal och personal. Man täljer inte guld genom att ha en ridsportbutik. Skulle inte förvåna mig om Gekås har en högre bruttomarginal, men visst om man kan välja vart man handlar så förstår jag att du väljer Ullared.

    Svara
  4. Birgittas hästsida

     

    Givetvis spelar Gekås i en annan division vad gäller volymer, personal, lokaler mm och samtidigt har de ett (oftast) ”enklare” sortiment än traditionella ridsportbutiker.

    De sistnämnda överlever gissar JAG på att de kan sälja hutlöst dyra varor ”bara” för att det sitter en viss logga på dom.

    Personligen finns det inte i min värld att köpa en hjälm för 5000 eller en stalljacka för 3000 (bara 2 exempel av många) men uppenbarligen finns det en marknad för detta.

    Gissar att vinstmarginalen för tex ovanstående hjälm är enorm- vad kan materialkostnaden uppgå till tex när man även kan köpa hjälmar för några hundralappar.

    Svara
  5. tvärsan

    Skulle heller aldrig köpa en så dyr hjälm, men eftersom jag bor så långt från Ullared får jag väl vara tacksam för att det finns dom som gör det så att det finns ridsportbutik inom ett par mils radie

    Svara
  6. Anna

    Jag handlar faktiskt ganska mycket grejer från England.

    Tex har jag köpt jättefina dressyrskydd för ca 600:- inkl frakten. De säljs i tvåpack vilket jag tycker är en fördel eftersom jag måste ha L fram och XL bak.
    http://www.premierequine.co.uk/acatalog/Brushing_Boots.html (Ballistic Brushing Boots) Köpte de vita.
    Jag har även köpt två charles owen fionahjälmar för 1600:- styck. De mest bekväma hjälmar jag någonsin har satt på mitt huvud.

    Sen gillar jag märkesgrejer. Tex har jag helst pikeurridbyxor. Men även dessa köper jag utomlands för halva priset. Kingsland är ett annat favoritmärke men handlar bara på rea.

    Svara
  7. Anna

    Har faktiskt även köpt två sadlar i England. En ny Albion K2 (6000:- billigare än här)och en Albion platinum SLK. SLKn var endast använd i två månader och i princip i nyskick skick. Betalade £1000 inklusive frakten istället för 26000:- som en ny kostar i Sverige.

    K2:an köpte jag från en återförsäljare som var helt otroligt service-minded. Han ringde upp flera gånger o ville ha bilder på hästens rygg plus alla mått.

    SKLn köpte jag på ebay av en privat person som i princip vred ut och in på sig själv för att allt skulle klaffa.

    K2n visade sig sen vara något för rak och lite för vid (något som återförsäljaren faktiskt försökte övertyga mig om men jag var då inne på att hästen behövde en MW) SLKn som är en M passar finemang. Jag har bara låtit sadeldoktorn justera stoppningen lite så att den ska passa perfekt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>