Söndag- vi har tävlat!

Idag blev det en tidig morgon i stallet; jag hade lovat att fodra det andra stallets 17 hästar och släppa ut dom.

När jag ändå var på plats fick även ”mitt” stalls 7 hästar mat och Kreon fick lufta sig i hagen en timme innan det var dags för veckans mest spännande hästevent: en träningstävling i Lomma där Kreon var anmäld till en LC:2.

Eftersom det ”bara” var en pay and ride avstod jag från den tråkiga sysslan att fläta och var själv klädd i vanliga ridkläder.

Till skillnad från Archie kunde jag göra i ordning Kreon hur lugnt som helst i det tomma stallet (de andra hästarna var ju i sina hagar)- detta var en av de få saker Archie var besvärlig med: att lämnas ensam.

Han brukade vrål-gnägga, springa omkring nervöst i boxen osv men Kreon var som sagt lugn som en filbunke och detta fick mig också att drista mig till att försöka att lasta honom ensam.

Så medan jag väntade på ”hästskötar-Lina”, min trogna medhjälpare genom åren så ställde jag Kreon vid lastluckan och hoppades på det bästa:).

Och visst; efter en stunds stillsamt funderande klev Kreon in i släpet och det var bara att stänga och köra!

Väl på tävlingsplatsen stod Kreon lugnt under de kanske 45 minuterna vi lämnade honom och tittade på andra ekipage och även påklädning och uppsittning gick bra.

Framridningen var en liten grusbana bakom ridhuset och tyvärr var delar av den rejält gropiga/ upptrampade så ytan som man faktiskt kunde utnyttja var någon begränsad.

Kreon skötte sig bra nästan hela tiden, visade fina bakdelsvändningar 🙂 och gjorde bara 2-3 små ”bakutare” (hans bakbenssparkar när man vidrör honom vad han själv tycker det minsta för mycket med skänklarna).

Ridhuset där tävlingen avhölls var avdelat så att 2 ekipage kunde vara där samtidigt som ekipaget inne på banan- perfekt om man vill visa en orutinerad häst ”vad det är frågan om”.

Även här blev det någon bakutare och en spark i sargen när jag ville galoppera- i princip Kreons enda olydnadsgrej som blivit bättre sedan jag köpte honom men som blossade upp lite extra i den ovanliga miljön.

Inne på banan gick Kreon som om han aldrig gjort annat- mina farhågor att han skulle titta på domarbordet eller en skylt på sargen kom helt på skam.

Jag ”braaaa-ade” oss genom hela ritten för även om jag egentligen tycker att man ska vara tyst när man tävlar 🙂 så tror jag att Kreon blev trygg av att höra min (förhoppningsvis ganska tysta) röst.

Efter avslutad ritt och många klappar lastade jag Kreon utan hjälp igen (kändes mycket skönt) och när Lina hade hämtat kritiken (67%) körde vi hem.

Hemma blev det ytterligare några timmar i hage och imorgon väntar en välförtjänt vila.

Imorgon kan ni få se en film på ritten, vill ni det?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Carina Gimtell Nielsen

    Vad roligt att det gick så bra! Helt enormt att du kunde lasta honom själv, men du har väl rätt god erfarenhet av det med dina tidigare hästar.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Ja, dels har jag mycket stor erfarenhet av att lasta hästar och är något av en självutnämnd lastningsexpert 🙂 och dels har Kreons uppfödare gjort ett bra jobb med honom.

    Svara
  3. Hästis

    Grattis, måste kännas skönt att premiären är avklarad och att det gick så bra.

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Hästis:
     
    Ja, absolut. Även om det skulle bli ”krångel” på nästa eller näst-nästa tävling så ”vet” man i alla fall att Kreon kan sköta sig- det bevisade han igår.
     
    Jag ville också se VAD som eventuellt skulle bli ”krångel” på denna tävling för att sedan kunna träna mer på detta under höst/ vinter.
     
    Av gårdagen kunde jag utläsa att vi måste bli ännu säkrare på galoppfattningar utan bakutsparkar ha ha men det problemet har jag haft lite hemma också så det var inget nytt utan bara något vi ska fortsätta att träna på.

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Minstral:
     
    Ska jag vara ärlig hade inget förvånat mig igår.
     
    Nog för att alla mina hästar gått som urverk till och med på sina allra första tävlingar och detta med väldigt lite träning i kroppen (Décima hade jag tex knappt suttit ner på i kort trav när hon tävlade första gången- ändå blev hon 3:a) men Kreon är så otroligt mycket känsligare än de andra varit.
     
    Börjar han tjura kan han vara näst intill omöjlig att påverka (vilket jag tack och lov bara erfarit vid uteritt men det räckte för mig….) och man har ju inte hela dagen på sig inne på en dressyrbana att tex övertyga hästen om att domarbordet inte kommer att anfalla eller liknande.
     
    Vi har ju inte heller någon LÄKTARE i vårt egna ridhus så jag visste inte om han skulle bry sig om folket som satt och gick på denna och så har vi ju våra ”bakutare” som inte är så roliga att uppleva ha ha.
     
    Men, igår gick det bra och det är bara att hoppas på likartad fortsättning.     

    Svara
  6. Ida

    Superkul o höra spindeln skött sig i debuten, är ju alltod lika nervöst innan de bekännt färg :o) Såg fin ut på filmen o resultatet var ju strålande!!! Kram!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>