Tisdag- galoppanalys

Vad bra det är att prata om eller skriva om specifika ridproblem man har!

Igår hade jag en mailkonversation med en god vän (tillika c-tränare) om helgens tävling med Kreon där jag skrev att jag givetvis var mer än nöjd med allt han presterade UTOM de jäkla ”bakutarna” vid vissa galoppfattningar på framridningen.

Och när vännen gav mig rådet att prova några nya strategier, tex bara fatta galopp för inner skänkel så insåg jag ”från ingenstans” vad problemet egentligen är.

För hade någon frågat mig tidigare hade jag svarat ”problemet är att Kreon någon gång sparkar bakut när man fattar galopp” men det är mer specifikt än så: problemet är att Kreon SLÅR MOT YTTER SKÄNKEL i galoppfattningen.

Jag har alltså tidigare inte reflekterat över VAD i min ridning som gör att han ibland sparkar bakut utan bara konstaterat ATT han gör det men när jag skulle sätta det på pränt så insåg jag som sagt att han aldrig någonsin sparkar med inner bak utan alltid ytter.

Jag har så klart inte känslan av att jag drar bak ytterskänkeln speciellt långt men dels så kanske Kreon är så himla känslig för just detta i galoppen att bara några centimeters skillnad stör honom och dels så kanske jag drar bak skänkeln mer än vad jag tror.

Här måste jag göra en utvikning och berätta om första gången jag tävlade Décima.

Min dåvarande sambo hade filmat ritten och när jag tittade på filmen i efterhand så kunde jag just konstatera att min ytterskänkel i den ena galoppfattningen var så långt tillbakadragen att det såg ut som att jag försökte klia hästen i ljumsken!

Så…nu är det ännu mer eftertanke i galoppfattningarna som gäller och i morse gav detta resultat direkt.

Jag gjorde hur många fattningar som helst med hjälp av endast inner skänkel och av ”bakutarna” syntes inte ett spår!

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. AnnH

    Som tillägg kan jag ju påpeka att hästen kanske också ska få gå fram lite mer innan fattningen. Det kan vara ett annat sätt att lösa problemet. Därtill vet både du och jag att det är bra om han på sikt accepterar ytterskänkeln lite bättre, eftersom den vanliga ridläran innebär att man senare lär hästen byta för densamme. 🙂

    Svara
  2. Minstral

    Jag har en häst som gärna skjuter ut bakdelen. så numera fattar jag alltid för inner + sitshjälperna såklart.

    Kul att du fick tips om något som funkar:)

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>