Vill folk läsa bloggar?

Ja, denna fråga ställde jag och några vänner oss häromdagen då vi kom att diskutera den lilla ”debatt” som uppstod när jag publicerade film från Kreons första tävling.Mina vänner var både chockade och förundrade över vad de ansåg vara folks oförskämdhet medan jag är mer luttrad och tar eventuella ”taskiga” kommentarer med ro.

Minns då jag för några år sedan skrev att jag hade råkat göra ett sporrsår/skav på Archie. Jag kunde lika gärna ha skrivit att jag hade försökt att DÖDA honom och de kommentarer jag fick var i vissa fall inte nådiga.

Det verkade i dessa kretsar vara en dödsynd jag utsatt hästen för, själv tog jag även detta med ro då jag för det första inte gjort det medvetet och för det andra sett massor av hästar, även sådana ridna av så kallade proffs men märken i sidorna.

Förstå mig rätt; jag tyckte så klart inte att det var BRA det jag gjort men inte heller världens undergång.

Kanske är det för att jag är äldre (?) än många bloggskrivare som jag inte tar vilt främmande människors kritik särskilt allvarligt?

Hade tex NN ”klagat på” Kreon hade jag blivit lååååångt mer påverkad särskilt om jag tyckte att kritiken var obefogad men anonyma människor vars kunskaper man inte vet ett dugg om? Näää…..

När någon skriver som häromdagen ”det enda som skiljer Archie och Kreon åt är färgen” kan jag bara skratta åt hur man kan vilja göra bort sig själv (tro f..n att man gör det anonymt) genom att skriva något så korkat.

Om man på fullt allvar MENAR en sådan kommentar avslöjar man bara en enorm okunnighet alternativt uttalar sig om något man inte har ens den blekaste aning om då det i princip inte finns NÅGRA likheter mellan Kreon och Archie….tja det skulle vara deras kön i så fall :).

De har helt olika kroppsbyggnad, storlek, benställning, hovar, öron, svans, man, rygg, hals, buk, gångarter, framåtbjudning, känslighet för skänkel och spö….ja, jag skulle kunna fortsätta i en evighet.

Hur som helst och för att återgår till rubrikens fråga så konstaterade jag och mina vänner att det inte är konstigt att varken bloggar läggs ner eller att ”folk i gemen” knappt vågar visa bilder där de sitter stilla till häst.

Jag vet inte hur många elakheter jag läst på andras bloggar (själv tycker jag ändå att jag varit förskonad) och jag undrar ju om syftet är att få bloggägaren att bli så ”fed up” att bloggen slutligen läggs ner.

Eller njuter man bara i största allmänhet av att göra ner andra för att man själv mår så kasst att det som skänker tillfredsställelse är att göra andra ledsna?

Ja, inte vet jag och JAG kommer i alla fall varken att lägga ner bloggen eller gå hem och gråta så ni kan känna er lugna- det kommer inlägg även framöver ha ha!

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Men du Birgitta, är du inte lite känslig nu också?
    Om du ser lite mer objektivt på kommentarerna (jag tror kanske du ändå tar åt dig lite mer av dem än vad du vill medge) så är de så himla elaka?
    Den ”konstiga” kommentaren var väl just att de var lika förutom färgen… Den gav ju ingenting, och känns ju lite tagen ur sitt sammanhang.
    Men att få kommentarer som:
    ”Din tränare borde hjälpa sig med framåtdrivningen och sitsen.”
    ”Prydligt, men du måste rida mer framåt.”
    ”Håller helt med BÅDA ANONYMA!!!!!”
    Och sedan en längre med tips om att unga hästar ska ridas framåt (i mina ögon i en snäll ton).
    Kritik kan man kanske läsa in i denna också så jag tar med den:
    ”Han ser fin ut, ädel och långbent, men visst behövs det mycket jobb med att få honom över ryggen och riktigt på tygel. Men det får ni väl träna på i vinter så ni kan susa iväg mot LA/MsvC nästa år! :-)”

    Men ÄR de verkligen så hemska?

    Nu kanske det är svårt när man själv är subjektet men jags om står på sidan om tyckte inte alls att kommentarerna kändes så elaka.

    Ang internet och bloggar så tror jag som du, så länge man inte lösenordsskyddar eller omger sig med ett kompisgäng som träder in och försvarar skribenten om någon är ”elak” så måste man inse att människorna på nätet är intresserade, intelligenta och vill tycka till om och ta isär saker de ser. Och då kommenterar de också…

    Sedan appropå hästar vill jag poängtera att GIVETVIS ändrar man inte ridningen för vad en skribent tycker, likaså ändrar man ju inte för en domares åsikt på tävling. Man har en plan och man följer den. Men man tar ju med sig kommentarer och när man så småningom utvärderar träningen och framstegen så kan de ibland vara till hjälp..

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    JAG tyckte inte att just dessa kommentarer var speciellt elaka, nej, det var mina vänner som tyckte det eftersom de inte är vana vid den ton som ibland kan förekomma på nätet, anonymt dessutom.

    Jag tycker också att jag varit relativt förskonad genom åren och det är faktiskt så att JAG granskar ALLA kommentarer innan publicering= mitt val att låta även eventuella idioter komma till tals.

    Jag vill inte bara ha en massa fjäsk och tycker jag har fått många bra råd genom åren men visst borde vissa tänka på sin ton, det tycker jag nog.

    Svara
  3. Minstral

    Jag kan tycka det är fånigt att skriva saker som ”din tränare borde hjälpa dig…..”

    Alla förstår ju att din tränare är duktig, det kan man ju läsa mellan raderna tycker jag. H-n lär nog kunna avgöra vad ni behöver jobba på.

    Det jag har tipsat om med skänklarna är nog bara för att vi för längesen här i bloggen snöade in på det, så bara funderingar från min sida som faktiskt brukar poppa upp när jag själv sitter i sadeln.

    Sen skulle jag skämmas om jag satt som anonym och gjorde ner en ritt så som vissa gör utan att själv våga lägga upp en film. Jag menar inte att man inte får kritisera fastän man själv har massa fel och brister men nedlåtande och vass ton + anonymitet har iaf jag väldigt svårt att ta på allvar. Jag har bara ett ord för det: AVUNDSJUKA!

    Stor eloge till dig Birgitta som fortsätter att underhålla med en mycket bra blogg!

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Jag ”måste” instämma i dina kloka kommentarer Minstral och tackar även för fina ord.

    Beträffande NN är hon diplomerad beridare, B-tränare och har utbildat och tävlat flera hästar till svår dressyr.

    Svara
  5. Cia

    Min personliga åsikt är att jag aldrig skriver under ”annonym” jag står för det jag skriver. Sen vill jag gärna höja genom att stärka det som är positivt. Eftersom jag inte ser hela sammanhanget, utan en filmsnutt eller bild så har jag svårt att ge konstruktiv kritik som jag annars kan göra när vi hjälper varandra på hemmaplan.
    Jag vill GÄRNA läsa din blogg och läser med glädje om din och Kreons utveckling (även om Archies bravader, innan).
    Tycker även att det är jättekul med bilder och filmsnuttar.
    Gillar dina shoppingtips när du varit på GEkås och andra ställen.

    Känner att det finns många som på något sätt måste flika in negativa saker för att själva framstå som duktiga?? eller varför gör de så?? Är deras åsikt av så stor vikt om de då inte ens skriver ut sitt namn??

    Nä Tack! Jag har varit med ett tag och känner att saker och ting inte alltid är svart eller vitt. Man måste vara ödmjuk. Om det inte är så att man märker att något är helt uppåt väggarna fel – för då säger jag till. Men då gör jag det till DEN personen det gäller och inte i ett inlägg som ALLA kan läsa.
    Fortsätt du, jag läser gärna och fortsätter att inspireras av det du gör.

    mvh
    Cia Andersson

    Svara
  6. Anonymous

    Håller inte heller riktigt med. Tycker inte att Birgittas tränare är en duktig tränare. Hade jag tränat 1-2 gånger i veckan hade jag nog velat ha mer ”resultat” i form av en god sits ( det är det minsta man kan kräva av både tränare och ryttare). När det gäller känslighet för skänkel och spö finns det såklart skillnader, men du kan få en okänslig häst genom att hela tiden ge dessa hjälper. Att sitta och nöta med skänkeln hela tiden gör ju att hästen ( Archie) inte svarar för den. Hur ska den kunna skilja när det är ”allvar” och vanligt nötande? Detta är ett mycket vanligt RYTTARFEL, som man som tränar och ryttare MÅSTE ta tag i.

    Svara
  7. Anna-Kajsa

    Anonym: Det där är ett typiskt exempel på en orättvis kommentar. Jag har inte mer info än du, dvs jag läser bloggen, och av vad jagser där är NN en fantastisk tränare som engagerar sig i sin elev. Och ridning är så mycket mer komplext än att bara sitta snyggt. Jag anser att du inte på något sätt kan bedöma t ex arbetet med sitsen utifrån en filmsnutt. Dessutom – Kreon är en relativt outbildad häst som gjort sin första träningsrunda i LC. Den var väl LYSANDE! Ett gott kvitto på att arbetet är på rätt väg och att B & K har ett bra utgångsläge att arbeta med tillsammans med NN inför kommande tävlingssäsonger.

    Svara
  8. Prick

    Jag är anonym. Även om jag figurerar med samma nick på fler ställen. Jag avser fortsätta med det och tycker inte att det ska spela så stor roll om läsaren vet vad jag heter eller inte? Jag känner igen flera signaturer här från andra forum och struntar fullständigt i vilka ”riktiga” namn som döljer sig bakom. Att man sedan inte (orkar) kallar sig något och bara blippar i ”Anonym” är väl lika illa då. Som att kalla sig Prick. Om det nu mot förmodan är någon som tror att det ÄR mitt riktiga namn. Haha.

    – ser fram mot fortsatt intressant läsning, både från Dig, Birgitta, och från dina läsare, vilka ni än är :).

    Svara
  9. AnnH

    Nej Anonym. Men om man är B-tränare i Sverige måste man ha tagit FLERA hästar till lägst Int1. Man måste också ha FLERA elever som har presterat på MINST Int1-nivå.

    För att bli A-tränare krävs dito i GP.

    För C tittar man mer på ryttarens egna prestationer (inte elever då man inte kan förutsättas ha elever innan man är aukt tränare)

    Dessa krav gör inte med automatik att man är en fantastiskt tränare med god t ex pedagogik, och ffa inte att man funkar med alla ekipage, men det ger en hint om att man både har egen erfarenhet och kan ta elever till samma nivå.

    Svara
  10. Minstral

    Nej det är inte titlarna som gör en bra tränare, men det är ändå ett betyg som tränaren har fått på sin kunskap. Nu skrev ju inte Birgitta bara titlar utan också erfarenhet.

    Det som stör mig mest är att de som kommer med de vassaste kommentarerna alltid är anonyma, fegt!

    Tycker man kan citera Patrik Kittel här angående de som lämnade de värsta kommentarerna när han kollade upp: ”Då visade det sig ofta att det var 13-åriga tjejer som red halvhalta islandshästar…”

    Nu menar jag inte detta ordagrant, men kommer man med så vass kritik som vissa gör här så vore det på sin plats att filma ett eget dressyrpass och lägga ut för att visa hur det ska se ut.

    Birgitta har aldrig påstått att hon är världens bästa ryttare, hon har som de flesta av oss fel och brister som man måste jobba med. Men hon har också många placeringar och bra procent på sina starter. Eller det är inte bara Birgittas tränare som är inkompetent utan även en hel hög dressyrdomare? Det värsta ryttarfelet är att rida från läktaren skulle jag vilja säga.

    Jag blir riktigt förbannad på dessa anonyma kommentarer, de är rent av spydiga. Klart man får kritisera och analysera men när man gör det på det sättet som sker här så tycker jag man ska kunna stå för sina åsikter (icke anonym) och att man ska visa upp sin egen perfekthet.

    If you can´t say something nice – don´t speak att all is my advice!

    Svara
  11. Minstral

    Men Prick, jag menar inte att man måste skriva ut namn och adress för att inte vara anonym. Men om man har samma nick hela tiden så är man ju ändå någon som står för vad man skriver. Att skriva anonym är ju som om det skulle finnas 50 olika Prick. Sen är det ju faktiskt fult att gömma påhopp bakom anonym.

    Svara
  12. Anonymous

    Naturligtvis vet jag vem som är Birgittas tränare och jag anser fortfarande inte att hon är en bra tränare. Allt är ju relativt, men jag tycker ändå att man ska kunna kräva vissa resultat, tillsammans med sin tränare. Självklart är det dessutom så att om man har en offentlig blogg måste man tåla kritik. Lika fegt att kritisera andras bloggar/inlägg för att få fler läsare till sin egna blogg inte sant?
    p.s finns fler ” anonym” här och inte jag som ligger bakom alla ”vassa” inlägg.

    Svara
  13. Birgittas hästsida

    Angående ”det är inte titlarna som gör en bra tränare”:

    Tycker att din kommentar faller på sitt eget grepp Anonym.

    Givetvis är det inte TITELN som avgör ens skicklighet- det är de resultat man presterar.

    Tror du vem som helst blir diplomerad beridare eller B-tränare (eller för den delen utbildar och tävlar hästar upp till svår klass)?

    Rekommenderar dig att läsa igenom de regler/ antagningskrav som är aktuella. Det är verkligen inte alla som ens är BEHÖRIGA att söka till B-tränarutbildningen tex.

    Svara
  14. Birgittas hästsida

    Alla:

    Nu stoppar jag vidare kommentarer gällande min tränares kompetens, skicklighet osv.

    Även om jag har valt att kalla henne NN för anonymitetens skull tycker jag inte att det är rätt att hon ska behöva klä skott för vissas behov av att vräka ur sig allt de önskar.

    Detta är inte NN:s blogg och hon kan inte försvara sig och ska inte behöva det heller.

    Jag är mycket nöjd med all hjälp jag fått vilket nog också framgått av de många inläggen och det är huvudsaken.

    Svara
  15. Anonymous

    Jag menar inte att din tränares kompetens inte är tillräcklig. Klart hon är skicklig annars hade hon inte varit där hon är idag. Jag syftade mer på pedagogiken och att kunna förmedla sina kunskaper. Teknik kan väl i stort sett alla lära ut, men ridkänslan är det få förunnat att kunna förmedla.

    Svara
  16. Anna

    Jag tycker inte heller att det är så himla stiligt att kommentera som anonym. Det är svårt att diskutera med någon som man inte vet vem det är, i synnerhet när personen i fråga vet vem jag är eller vem min tränare är och påtalar detta i sina inlägg.
    Man hamnar i underläge direkt och då blir inte dialogen speciellt givande. Alltid lätt att vara kritisk när man själv är ”untouchable”.
    Jag tycker själv att det oftast är roligt att läsa Birgittas blogg och kommenterar ibland. Jag kanske inte alltid delar hennes åsikt i allt som har med hästeriet, träning och ridning att göra men känner inte heller att det är min uppgift att säga ”du har fel” eller ”det där är dålig”. För mig handlar det mer om att man kanske har lite olika syn på vissa grejer och det behöver inte nödvändigtvis vara så att mitt sätt är det bästa eller rätta.

    De kommentarer som jag tror Birgitta har mest nytta av i sin ridning är konkreta tips från tex AnnH.

    Jag skriver själv en tränings och tävlingsblogg men har valt att man måste vara medlem för att få kommentera. Den fungerar mest som en dagbok där jag kan skriva ner tankar och reflektioner som har dykt upp i samband med ridpasset och då känns det onödigt att den ska fyllas med spydiga kommentarer från folk som inte har något bättre för sig.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>