Tisdag- dags att bli lite självständig kanske?

Buuuuhhuuuu…..idag var det sista träningen för NN innan hennes flytt imorgon (snacka om att jag har försökt att suga musten ur henne in i det sista ha ha…).
 
Nästa träning blir inte förrän den 12 december och hittills är 5 datum inbokade då NN kommer, 2 i december och 3 i januari och det känns SUPERBRA om det går att hålla (läs: om tillräckligt många ekipage anmäler sig för att det ska bli lönsamt).
 
Vi får väl se hur jag ska uthärda att inte längre träna 2 gånger i veckan- det har jag ju gjort nu i 2 års tid, först med Archie för att jag ansåg att han behövde det och jag trodde att det skulle göra tillräcklig skillnad (vilket det i slutändan inte gjorde) och därefter med Kreon, dels för att jag kunde unna mig det och det varit så roligt men också för att verkligen försöka göra så rätt som möjligt med en gång och med en så ”rå” häst som tillika inte är helt okomplicerad.
 
Nåja…helt ensam kommer jag inte att vara- planen är, som jag skrev häromdagen, att jag ska ta hjälp av en av NN:s fd anställda, Mini, som ska få både kasta ett vakande öga på mig vissa vardagsmorgnar och även själv sitta upp och ”trixa” med sådant jag själv har svårt för och/ eller som jag tror att hon reder ut bättre.    
 
Mini har redan ridit Kreon 2 gånger och idag, gång 3 fortsatte hon att jobba med det som vi introducerat så smått sedan tidigare- galoppombyten.
 
Jag har i mitt stilla sinne undrat hur Kreon skulle reagera på just detta moment som ju många hästar har diverse ”issues” kring och misstänkt att han skulle kunna tänkas bli MYCKET upprörd- han som knappt kunde fatta rätt galopp för 2 månader sedan.
 
Men otroligt nog blir mitt lätt-upprörda djur inte särskilt upprörd av de bytesförsök Mini gjort hittills- kanske är detta lugnet före stormen?  
 
Mini gör bytena på ”vänd snett igenom” och idag tex så ”bytte” han 2-3 gånger åt vardera hållet. ”Bytena” går till som så att han byter bak först och därefter fram efter kanske 3 galoppsprång men 2 gånger så bytte han först bak, bytte sedan tillbaka och bytte sedan RENT (!!!) efter 2-3 språng. Vi var alla mycket positivt överraskade och som sagt- det är bara att hoppas att lilla pojken inte börjar elda upp sig och bli arg efter ett tag.
 
NN har en klok filosofi kring bytena anser jag. Hon menar att man MÅSTE lära hästen att byta för hjälperna och inget annat. Enligt henne försöker många att lära hästen att byta genom att sätta den ur balans (det rådet har jag själv fått av andra) och/ eller öka mer och mer tills ett byte kommer men hon vill i stället att galoppen ska vara lugn och att bytet som sagt ska komma FÖR HJÄLPERNA. Byter inte hästen för hjälpen ska man INTE göra kraftigare och kraftigare hjälper utan vänta tills ”vanlig” hjälp förstås och accepteras.
 
NN:s teori är också att det är därför som Kreon inte blir upprörd- han rids lugnt hela tiden och ”jagas” inte- dessutom har han en fantastisk balans (= hade varit svårt att sätta honom ur balans ens om man ville det) och blir därför inte upprörd efter bytena.
 
(NN:s teori om varför Archie bytte dåligt är att han förvisso var i mkt god balans men för ”o-vaken” på hjälperna vilket jag också köper rakt av).
 
Nu ska Mini och jag alltså träna vidare på egen hand- hur mycket just bytesträning det blir får vara lite upp till Kreon känner jag. Fungerar det bra kan man träna mer- börjar han låsa sig får man ta ett eller flera steg tillbaka. Jag har verkligen ingen brådska med att han måste byta nu, nu nu- han ska ju knappast tävla medelsvår B till våren ha ha.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>