TDB- ridsportens bästa exempel på LEAN

Har ni hört talas om LEAN?
 
Det har, tycker jag mig ha märkt i alla fall, blivit mycket populärt inom vissa verksamheter ”att leana”.
 
Om man googlar på LEAN förklaras det i korthet så här:
Lean Production är en filosofi om hur man hanterar resurser. Syftet med Lean är att identifiera och eliminera alla faktorer i en produktionsprocess som inte skapar värde för slutkunden. Enkelt uttryckt handlar det om ’Mer värde för mindre arbete’.
Ledord inom LEAN är bland annat kvalitet, effektivitet och ständiga förbättringar.

 
Och när jag skulle anmäla mig till en tävling för ett tag sedan
slog det mig hur TDB verkligen lyckats förbättra anmälningsproceduren på så många olika vis och med så mycket mindre arbete och resurser för flera ”aktörer”.
 
Minns ni hur man anmälde sig ”förr i tiden”, dvs innan datorn fanns i var mans hand och TDB började användas fullt ut?
 
För det första behövde man speciella anmälningsblanketter som man skickade efter från Ridsportförbundet (läs: kostnad för tryckning, porto, papper mm).
 
Sedan skulle man skicka anmälan (mer papper och porto) och Postverket skulle hantera denna.
 
När alla anmälningar (allt från kanske 20 till 200 kuvert) hade nått mottagaren (någon frivillig och tävlingsansvarig hos berörd tävlingsarrangör) skulle kuvert sprättas upp, anmälningarna registreras och ett program sammanställas, tryckas upp och skickas ut (ibland fick man inte programmet förrän på tävlingsplatsen men då skickades något enklare blad ut i alla fall). Massa jobb och nya kostnader för kopiering, papper, porto.
 
Tja…ni fattar va?
 
Med TDB försvann många av dessa led och kostnader- numera får man i princip aldrig ett program (jag saknar det inte i alla fall) men mycket, mycket bättre information genom några knapptryckningar på datorn i stället för att försöka ”jaga” någon stackars ansvarig som skulle svara på trettioelva frågor från trettioelva ryttare per telefon.
 
Så även om man ibland säger ”det var bättre förr” så stämmer det inte i detta fallet i alla fall eller vad tycker ni?

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Håller verkligen med dig om TDB, speciellt som jag ibland administrerar klubbens tävlingar.

    Och alla resultat som man kan hitta. Bra om man skall köpa en häst, och kolla upp sanningshalten i försäljningsargumenten !

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Anonym:
     
    Ja, visst är det bra att kolla upp resultat- svart på vitt.
     
    Oj så många friseringar av sanningen jag hört och läst om genom åren, både i annonser, när man pratar med folk IRL eller läser på bloggar.
     
    Att säga att man rider på en viss nivå kan ju låta ”fint” men om det visar sig att man i princip varje gång man startar är typ sist i klassen på urusla procent, tja…vad säger DET:)? Total brist på omdöme skulle ju kunna vara en tänkbar tolkning.
     
    Kände faktiskt en kvinna som gjorde så för många herrans år sedan. Hon tävlade hur intensivt som helst men var så gott som alltid sist i alla klasser hon deltog i (red tex på under 40 % vid ett tillfälle trots att hästen egentligen inte ”gjorde något”- den var bara totalt ”ofärdig” för klassen). Nu var just inte hennes syfte att ”skryta inför en försäljning” utan GISSAR JAG för att höja sin status som ridlärare vilket JAG tyckte bara blev pinsamt. Men hennes elever tyckte kanske hon var ”cool”?    

    Svara
  3. Minstral

    Lean jobbar vi med i sjukvården, var nyligen iväg på Lean-spel, sjukt roligt och intressant. Men allra bäst funkar det ju förstås för det som det skapades för – bilindustrin.

    Lean är en väldigt intressant filosofi och kan implementeras nästan överallt:)

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Minstral:

    Vi har också arbetat med LEAN på jobbet hela hösten och MIG passar det perfekt.

    Det är i mångt så jag själv arbetat och utarbetat mina rutiner genom åren- jag älskar struktur, ordning och effektivitet :)!

    Svara
  5. Moa N

    Jag har bara hört talas om Lean programming (som i dataprogrammering), visste inte att det var som ett helt ”koncept”. Man lär sig något nytt varje dag… 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>