Dagens (luftnings)fråga

Så här i vinterns och kylans spår spår (ordvits) jag att många hästar har täcken på sig i princip dygnet runt, möjligen med ett avbrott för då man rider så vida man inte även då lägger på ett länd/ridtäcke.
 
Min fråga är hur ni resonerar kring detta?
 
Låter ni hästen stå och ”lufta sig” en stund/ någon timme utan täcke och gör ni då detta så att säga medvetet, dvs för att pälsen inte ska vara non-stop instängd eller tänker ni tvärtom att det är viktigt att hästen hela tiden hålls varm och är noga med att lägga på ett täcke omedelbart efter att ni tagit av ett annat?
 
Själv får jag väl säga att jag har börjat tänka på ”luftning” lite mer medvetet på senare tid.
 
Jag har aldrig någonsin varit en fanatisk täckesanvändare men har ändå satt på täcket direkt efter ridning även om jag skulle vara kvar i stallet en stund till, detta då mer av bekvämlighetsskäl och inte för att jag har tänkt att hästen fryser.
 
Nu tänker jag tvärtom att jag vill försöka låta Kreon stå utan täcke i alla fall en stund (max en halvtimme- sedan brukar jag åka hem).
 
Att jag har börjat tänka på ”luftning” är för att jag INBILLAR mig (men jag kan ha fel) att det borde främja hårremmen/ huden mer än att alltid vara instängd men det kanske inte alls är på det viset?
 
Vad som är absolut klarlagt genom VETENSKAPLIGA undersökningar är att hästar generellt tål mycket mer kyla än vad gemene ägare/ryttare utsätter dom för och jag är övertygad om att många hästar snarare är ”övertäckta” (en liten ordvits där också) än står och fryser i sina boxar men frågan är alltså hur, eller ens OM ”luftning” har någon inverkan på hästen.
 
Vad är era erfarenheter? Vad tror/ vet ni? Hur resonerar ni själva kring detta eller är det något som ni inte ens har skänkt en tanke?

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Birgittas hästsida

    Oj, vilken bra och intressant artikel!

    Tyvärr tror jag att få täckesfanatiker kan/ vill ta den till sig och faktiskt tro på FAKTA- artikeln är för långt ifrån deras verklighet helt enkelt.

    Själv ÄGER jag inte ens så tjocka täcken som en del har på sina hästar i stallet då det är 10 plusgrader ute.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>