Intressant artikel om hästtäcken

För er som är tveksamma till hur ofta/ mycket man egentligen behöver använda täcken har en läsare (Anna) tipsat om denna artikel. Jättebra tycker jag men undrar samtidigt hur många täckesfanatiker som kan ta den till sig och verkligen TRO på det som står.Artikeln avlivar för många myter liksom och vad ska då dessa människor göra av alla sina magplattor, halsskydd osv?

 Jag tror att många fortfarande VILL jämföra hästen med sig själv och när man själv fryser, ja då ”måste” hästen också frysa.
 Dessutom är det ju så myyyysigt att gosa in hästen så att den ser ut som en Michelin-gubbe- den är ju ägarens bebis gudbevars och inte låter man väl bebisar frysa? Nä…just det!

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa T

    Vilken bra artikel!
    Vi är de enda i vårt stall nu som inte har på tjockaste vintertäcket, och folk undrar nog om vi är friska.. Men jag vill gärna hävda att vi är just det. 🙂
    Vi lägger aldrig på ett täcke för att gå 50 m till ridhuset. Jag kan inte se meningen i detta? Har jag fel? Täcket tas av under ritt och blir kallt såklart när det ligger i ridhuset för att sedan efter ritt sättas på igen för att gå 50m tillbaka till stallet.. Vad kan detta då kalla täcke göra för nytta?
    Däremot så om min häst är väldigt svettig lägger jag på ett fleecetäcke i stallet efter ritt så han får torka lite med värme..
    Kanske ska tillägga att vi bara klippt våra hästar på halsen. 🙂

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Ha ha Åsa, jag har nog också haft många stallkamrater genom åren som undrat om JAG är ”frisk”.

    Minns en vår då jag var den enda som lär min häst, Decima, stå utan täcke i stallet- det var då + 12 grader ute men jag fick höra att det var ”synd om min fina tävlingshäst”.

    I Skåne är det otroligt vanligt att man rider hela pass med ländtäcke i ridhus (även vid plusgrader) och jag har också sett de som använt dubbla ländtäcken vid ridning (utomhus).

    Det värsta jag sett var den människa som red ut med ländtäcke när det var sol, +15 grader och vindstilla!

    Svara
  3. Anonymous

    Håöller med att det går alldeles till överdrift många gånger. Har själv ländtäcke på när jag värmen men sen måste det ju själklart av. Vem vill ut och springa i vinterjacka liksom.
    Sen måste man ju komma ihåg att det värsta är inte kylan utan om hästen har tillgång till mat. Alternativ om det blåser mkt. Just blåst är ju här i skåne en styggelse. Min häst frös faktiskt förra helgen, trots täcke och trots att hon inte är klippt. Vädert vär ju dock som bekant inte bra och regnet kyler också ner mkt. Viktigt att ta hänsyn till sånt, snarare än att stirra sig blind på graderna. Det värsta jag sett är när man lägger på täcken på hästar i lösdrift som inte rids, har tillgång till mat hela tiden, samt regn och vindskydd. Varför liksom????
    Karin

    Svara
  4. Anonymous

    Läste för övrigt artikeln innan jag skrev inlägget, mkt bra artikel måste jag säga. Fler sådana åt folket =)
    Karin

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Karin:

    Ja, Skåne kan vara en jäkla ”blåshål” så minus 1 grad kan här upplevas som kallare än minus 15 i Norrland där luften dessutom ofta är torrare.

    De hästar som står i små grushagar utan möjlighet att varken äta eller motionera sig varma måste man ju också täcka på ett helt annat sätt än de som springer i enorma gräshagar med sällskap så jag säger inget om tjocka täcken i dessa fall men att ha dubbla täcken i ett varmt stall eller rida/ träna med täcke tycker jag är fel-som du säger; vem vill motionera i dunjacka?

    Sedan kanske en del invänder att ”övertäckningen” är harmlös och att den inte SKADAR hästar men jag tänker mer som så att kan man resonera så tokigt när det gäller täcken så kan man resonera lika tokigt i andra, långt allvarligare frågor då det för mig är ett tecken (höll på att skriva täcken ha ha) på okunskap och/ eller ovilja att ta till sig FAKTA.

    Svara
  6. Cecilia

    Har en väninna som alltid har 3(!) täcken på sin häst!!??? Har sagt lite fint att det räcker med ett men då är det ju synd om hästen?
    Mitt sto har alltid gått utan täcke i sin ungdom och satt fin päls. Har aldrig frusit när det varit riktigt kallt. Däremot och det regnar och blåser kan hon börja frysa men inte av direkt kyla så att säga.
    Nuförtiden har hon täcke då hon blivit lite frusen på gamla dagar.
    Ponnyn har oxå täcke. Han är inte klippt men han fryser väldigt lätt och står då och spänner sig i hagen och blir stel i ridningen. Han har dock bara ETT täcke! 🙂

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Cecilia:

    Javisst räcker det med ett täcke.

    Nu har jag faktiskt själv 2 vid hagvistelse kallare höst/ vinter men det beror på att jag inte har något täcke som helt står emot rejält regn och jag har ingen möjlighet att åka och ta in hästen i förtid.

    För ca 1 vecka sedan hade det regnat igenom det ofodrade regntäcket men då skyddade det tunna termotäcket (som han har inomhus).

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Ska tilägga att min häst är helklippt och står i grushage utan mat.

    När det är varmare och/ eller han går i större gräshage kan det räcka med det ofodrade regntäcket.

    Svara
  9. rackemarie

    Är det ingen som täcker av bekvämlighetsskäl? Vill själv inte göra iordning och rida en genomsur lerinrullad hästkrake. En vit häst är inte ens rolig att ha otäckt i boxen över natten. Piss- och bajsfläckig då kan jag lova. För övrigt tycker jag att man ska täcka efter individens behov. Vissa är mer frusna än andra.

    Svara
  10. Serafim

    Täckesdiskussionen är intressant. Jag läste artikeln och håller med i mångt och mycket. Jag brukar anpassa helt efter vilken hästen är. Vissa hästar är helt okänliga mot kyla och fryser i stort sett aldrig. Den hästen jag har är en sto som står relativt högt i blod och är superkänslig oavsett om hon är klippt eller ej. Det som är avgörande är vilken typ av hagar man har. Har man stora kuperade hagar med flera hästar i så klaraar de väder och vind bättre. De söker helt enkelt upp det stället där det blåser minst. Men vi har ju inte så värst ofta tillgång till det idag och då får man vara uppmärksam när man har hästen i en liten hage med ingen som helst möjlighet att komma undan vädret eller äta för att hålla värmen. Då får man täcka hästen efter vilket behov den har. Jag brukar utgå från principen att fröken talar om när det är okej och definitivt har en åsikt om när det inte är okej. Dvs är hon sjövild och desperat på att komma in så brukar hon frysa. Ser hon nöjd och glad ut är det bra. Har hon mot all förmodan rullat sig så är hon för varm ( rullar sig ytterst sällan ute).

    Svara
  11. Birgittas hästsida

    Ska jag vara ärlig så tror jag att en del av täckeshysterin bottnar i inte bara ren okunskap utan också en form av mode- en del tycker helt enkelt att det är snyggt/ ser ”proffsigt” ut att rida omkring med länd/ridtäcken i tid och otid.

    Kolla på större tävlingar med så kallade ”proffs”: deras hästskötare RUSAR fram och slänger på täcke på hästar som inte ens hunnit lämna den uppvärmda arenan och när ”amatörerna” ser detta vill de göra likadant.

    Som Åsa skriver i en kommentar ovan vill jag mena att det är löjligt att täcka en häst som ska förflytta sig 50 meter mellan varmt stall och ridhus när det är plusgrader ute.

    Visst finns det känsliga hästar med ”fel” på ryggen men inte tusan var och varannan häst?

    Svara
  12. Anna

    En del ston kan nog vara lite känsliga i ländryggen och kanske mår bra av att få ha ett ländtäcke när man värmer. Beror ju lite på individen också. Jag använder inte ländtäcke ännu eftersom det inte är så kallt här i Stockholmstrakten samt att min häst mest blir störd av det. När temperaturen börjar sjunka ner mot 10 minus brukar jag ha ett på medan jag värmer sen tar jag av det. Lägger på vid avskrittning också. Men som sagt. Då ska det bli kallare. Iofs har hon alltid ett fodrat reflextäcke på när vi går från stallet till ridhuset eftersom det är kolsvart och en viss trafik men det är mest en säkerhetsfråga. man vill ju gärna synas för bilarna:-)

    Svara
  13. Birgittas hästsida

    Jag gjorde en intressant notering och jämförelse idag (+6 grader ute):

    Om till och med JAG, som är mycket mer frusen än alla jag känner (fråga mina arbetskamrater som håller på att svimma av värmeslag på mitt kontor medan jag hävdar att det är kyligt) kan rida i ridbyxor och utan jacka i ridhuset (dvs utan termobyxor, dunväst och dylikt) så borde väl hästen klara att gå där ”naken”? Och det gör Kreon givetvis medan andra rider hela pass med ländtäcke på sina djur.

    Hur kan de tycka att där är så kallt när inte ens jag fryser?

    Annars finns det en del plåtridhus där det nästan är kallare inom än utomhus men så är inte vårt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>