Tisdag- som förgjort

Eftersom jag misslyckades i mina försök att få sällskap i ridhuset igår blev jag väldigt glad när jag idag räknade till 4 hela ekipage när jag äntrade ridhuset.

Men tro det eller ej….redan medan jag var i färd med att sitta upp gav sig allihopa av, samtidigt, och kvar blev bara Muppe och jag, lika förvånade båda två tror jag.

Ja, så gick det med den gruppträningen :)!

I stället fortsatte jag mitt arbete med övergångar mellan galopp och skritt och nu har Kreon börjat variera sig genom att antingen göra dom mycket bra eller mycket dåligt. Dåligt = hoppar iväg, kanske i fel galopp lite lagom ouppfostrat och som om han var full av överskottsenergi, bra= sätter sig mjukt på bakbenen och fattar en ”ljudlös” galopp.

Vi får väl se vad det blir av detta, förhoppningsvis förstår Kreon skillnaden mellan en ”medgående” ryttare som berömmer mycket och en som ger honom arga skänklar när han försöker att hoppa iväg i cirkusgalopp.

Och med lagen om alltings djävlighet sätter jag mååånga pengar på att ridhuset kommer att vimla av folk imorgon för då VILL jag ha lugn och ro- mer om detta tomorrow!

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Lotten

    Det beror helt och hållet på din ridning om Kreon gör en bra fattning eller en dålig.. Det är din tajming och din hjälpgivning som avgör om Kreon öht KAN göra en bra fattning. Varför i hela friden skulle Kreon medvetet göra en dålig fattning om du vägleder honom rätt..??

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Lotten:

    Nu tycker jag nog att du gör det lite väl lätt för dig när du bara rakt av svarar så tvärsäkert- utan att ens ha sett min häst.

    Visst kan en del/ många dåliga fattningar (för att nu ta detta som exempel) bero på ryttaren- i detta fallet mig.

    Men känsliga hästar kan också reagera på annat både yttre faktorer (oväsen, andra hästar, skrämmande omgivning etc) och ”sitt inre” (överskottsenergi, lätthet för att hetsa upp sig osv).

    Jag, som Kreons ryttare vill nog inte lägga hela skulden på mig själv när fattningarna blir dåliga.

    Just fattningarna har så länge jag ägt Kreon varit det som kunnat ”elda upp” honom mest vilket var ganska tydligt de 2 gångerna jag tävlade och på den för honom ovana framridningssituationen.

    Även hemma är chansen för bra fattningar många gånger större om Kreon är helt avslappnad (läs: lite ”avrastad”, ensam i ridhuset) än om något avleder uppmärksamheten och hans känslighet gör också att han ibland blir mer och mer ”uppeldad” ju fler fattningar jag gör- inget unikt för honom utan ganska vanligt hos känsliga hästar innan de är till fullo skolade.

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Förresten är det just detta jag jobbar med; att Kreon ska kunna fortsätta ”prestera” ( i detta fallet göra bra galoppfattningar) även när läget inte är optimalt för när vi tex är på tävling eller andra rider i ridhuset så kanske det inte GÅR att skapa så optimala förutsättningar som Kreon vill ha.

    Han måste tex tåla ganska många fattningar i rad utan att hetsa upp sig, måste acceptera att en annan ryttare smackar på SIN häst utan att detta innebär att Kreon ska fara iväg osv.

    Detta är ett långsiktigt arbete för en så känslig häst som min men det måste påbörjas och det är det jag har gjort.

    Min förra häst, Archie, var ungefär en miljon gånger mindre påverkad av sin omgivning (på ont och gott) och i hans fall kunde man göra tretusen exakt likadana fattningar.

    I HANS fall kan jag väl hålla med om att kvalitén på fattningarna nästan uteslutande berodde på ryttaren eftersom han så totalt struntade i omgivningen och inte hade någon ”inre känslighet” att tala om.

    Svara
  4. Anna

    Utan att ha sett er så skulle jag nog ändå säga att Lotten har en poäng. Jag försöker själv ha den filosofin att hästen går lika bra som jag rider den. Just fattningar och övergångar handlar så mycket om rätt förberedelser och timing, i synnerhet på en känslig häst.

    Gör hellre två bra fattningar och var nöjd med det istället för ytterligare tio dåliga. Han lär sig lika mycket, om inte mer, av det dåliga som av det bra.

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Anna:

    Så klart har Lotten en poäng, absolut, och givetvis kan en dålig fattning bero på dålig ridning men jag vill ändå mena att det KAN bero på annat också, yttre omständigheter och inre spänningar om jag ska förenkla det lite.

    Det är inte alltid lätt att känna när det ”optimala läget” för en fattning infaller för Kreons del, ibland kan de 2-3 första fattningarna bli ”spralliga”, ibland är det när man har gjort några stycken som han börjar spralla. Och någon gång är den första bra, den andra sprallig, den tredje bra osv.

    Jag tycker inte man kan sluta göra fattningar efter att endast ha gjort 1-2 stycken även om de har varit bra- lite mer får nog en 6-årig häst tåla enligt mig.

    Däremot behöver man inte sitta och traggla tills det blir pannkaka- men det är ju en avvägning.

    Svara
  6. Prick

    Fast lite gruppträning måste du väl kunna arrangera i förväg, dvs be några stallkamrater om sällskap?

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Absolut Prick!

    Det är bara att välja att rida efter fem, halv sex så har jag allt sällskap jag behöver :).

    Det är bara jag som inte vill/ orkar rida så ”sent” men givetvis kan jag göra det vid behov.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>